Νέος στη δουλειά;  Έτσι θα «επιβιώσεις» και θα ξεχωρίσεις

Tips

Κάθε αρχή και δύσκολη λέει ο σοφός λαός, και πόσο δίκιο έχει…Όλα τα νέα ξεκινήματα συνοδεύονται αναπόφευκτα από αισθήματα άγχους, αγωνίας και ανασφάλειας. Ωστόσο οι πρώτες μέρες σε έναν χώρο εργασίας χαρακτηρίζονται και από ενθουσιασμό, αισιοδοξία και προσμονή για κάτι καλύτερο οπότε η άβολη αυτή κατάσταση ως έναν βαθμό εξισορροπείται.

Ας δούμε λοιπόν πώς θα ανταπεξέλθεις στον μέγιστο δυνατό βαθμό στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις και πώς σταδιακά θα καταφέρεις να στεριώσεις και να διακριθείς στον χώρο εργασίας σου.

Η πρώτη εντύπωση…μετράει

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών σε έναν νέο χώρο εργασίας, αναπόφευκτα θα έρθεις στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Θα γνωρίσεις συναδέλφους, προϊσταμένους ή υφισταμένους, θα μιλήσεις με κόσμο, θα ξεναγηθείς τον χώρο εργασίας, θα ερωτηθείς για πάσης φύσεως ζητήματα και θα ενημερωθείς για τα καθήκοντά σου. Με λίγα λόγια όλοι θα σχηματίσουν μια πρώτη γνώμη για εσένα την οποία πιθανότατα θα συζητήσουν και μεταξύ τους.  Είναι λοιπόν σημαντικό να τους κάνεις καλή εντύπωση τόσο με την εμφάνιση όσο και με τη συμπεριφορά σου.

Δώσε προσοχή στην εμφάνισή σου

Η εμφάνισή σου πρέπει να είναι περιποιημένη κάθε μέρα. Κάποιοι χώροι εργασίας απαιτούν συγκεκριμένο dressing code τον οποίο και πρέπει να ακολουθείς κατά γράμμα. Όμως ακόμα και αν δεν υπάρχει κανονισμός είναι πολύ σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου ώστε να έχεις καθημερινά μια περιποιημένη εμφάνιση από την κορφή ως τα νύχια. Φρόντισε ώστε το ντύσιμό σου να σε εκφράζει και να νιώθεις άνετα μέσα στα ρούχα σου χωρίς ωστόσο να είναι εξεζητημένο και να τραβάει πολύ την προσοχή, ιδιαίτερα κατά τον πρώτο καιρό. Για παράδειγμα, απόφυγε τα πολύ έντονα χρώματα, τις εξαιρετικά κοντές φούστες, τα μεγάλα αξεσουάρ, τα τζιν με σκισίματα ή με τρουκς κ.λπ.. Απεναντίας προτίμησε ρούχα με απλές γραμμές, συνδύασε αρμονικά τα χρώματα μεταξύ τους και κάνε μερικές νέες αγορές για να ανανεωθείς ψυχολογικά.

Υιοθέτησε «επαγγελματική» συμπεριφορά

Στον χώρο εργασίας μας πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως επαγγελματίες για αυτό και από την πρώτη κιόλας ημέρα φροντίζουμε να κατατοπιστούμε, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, σχετικά με τους εκάστοτε κανονισμούς,  τα καθήκοντά μας, την ιεραρχία κ.λπ.. Ζητάμε διευκρινήσεις για ό,τι δεν έχουμε καταλάβει και δεν διστάζουμε να θέτουμε ερωτήματα στους συναδέλφους μας όσες φορές και αν χρειαστεί. Είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με την τήρηση του ωραρίου και φροντίζουμε να αξιοποιούμε έξυπνα τον εργασιακό χρόνο μας και να μην τον σπαταλάμε.

Πρόσεξε τις σχέσεις σου με τους συναδέλφους σου

Είναι πολύ σημαντικό στον χώρο εργασίας να τηρούνται ισορροπίες ανάμεσα στους συναδέλφους. Ο καθένας είναι διαφορετικός και είναι πιθανόν να μην ταιριάζουμε ή να μην συμπαθούμε όλους τους συναδέλφους μας. Ωστόσο τις διαφορές μας, ιδιαίτερα σε θέματα που δεν αφορούν στην εργασία, πρέπει να τις αφήνουμε απέξω.
Γενικότερα, κρατάμε επιφυλακτική στάση, ιδιαίτερα στην αρχή, δεν συμμετέχουμε σε «κλίκες» ούτε σε πηγαδάκια στα οποία συζητιούνται θέματα που αφορούν άλλους. Αν έρθουμε σε δύσκολη θέση μπορούμε κάλλιστα να δηλώσουμε ότι στον χώρο εργασίας δεν επιθυμούμε να σχολιάζουμε και προτιμούμε να κρατάμε ουδετερότητα.

Ανάλαβε πρωτοβουλία

Αν θεωρείς ότι μπορείς να προσφέρεις περισσότερα από όσα σου ζητούνται, συζήτησέ το με τον προϊστάμενό σου. Ακόμα και αν δεν προχωρήσει η ιδέα σου, η προθυμία σου θα εκτιμηθεί. Πρόσεξε όμως ώστε η πρωτοβουλία σου να μην σε φέρει σε αντιπαράθεση με κάποιον άλλο συνάδελφο που γνωρίζεις ότι πριν από εσένα είχε και εκείνος την επιθυμία να αναλάβει την ίδια δουλειά.

Δείξε υπευθυνότητα

Όποια εργασία και να σου ανατεθεί, από την πιο απλή ως την πιο σύνθετη, είναι σημαντικό να τη διαχειριστείς με υπευθυνότητα και να την παραδόσεις άψογη και στην ώρα της. Αν ωστόσο στην πορεία της διαπιστώσεις ότι ενδέχεται να μην είσαι συνεπής, φρόντισε να ενημερώσεις τους υπεύθυνους εγκαίρως ή να ζητήσεις βοήθεια.

Μην φοβάσαι να ρωτήσεις

Σε έναν νέο χώρο εργασίας είναι λογικό και αναμενόμενο να σου γεννιούνται συνεχώς απορίες. Δεν πρέπει ούτε για μια στιγμή να σκεφτείς ότι ρωτώντας απασχολείς και κουράζεις τους συναδέλφους σου. Άλλωστε όσο πιο σύντομα μάθεις να κάνεις σωστά τη δουλειά σου τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχουν όλοι.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !