Οι χάκερς καραδοκούν. Τα λάθη μας με τους κωδικούς πρόσβασης…

Tips

Το 2022 είναι η χρονιά με τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στο διαδικτυακό τοπίο και συνειδητοποιούμε όλοι τους υπαρκτούς κινδύνου …

Τι κάνουμε λοιπόν για να είμαστε ασφαλείς;

 Αλλάζουμε συχνά κωδικό πρόσβασης

Πάνω από τα 2/3 των χρηστών στις ΗΠΑ βάζουν «παντού» τον ίδιο κωδικό, επιτρέποντας έτσι στους χάκερς να παραβιάσουν τα δεδομένα τους, επαναλαμβανόμενα.

Μην πέφτετε στην παγίδα να χρησιμοποιείται κωδικούς που μοιάζουν αρκετά με τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε. Συνήθως αλλάζουμε κωδικό προσθέτοντας ή αλλάζοντας 2 στοιχεία, συνήθως στο τέλος και βάζοντας ένα σύμβολο, που συνηθέστερα είναι το @ ή το ! . Εννοείται ότι για τους χάκερς είναι παιχνιδάκι, αφού με ειδικό λογισμικό δοκιμάζουν γρήγορα όλες τις παραλλαγές του κωδικού πρόσβασης.

Αλλάζουμε λοιπόν κωδικό και δημιουργούμε έναν καινούργιο που καμιά σχέση δεν έχει με τον παλιό μας κωδικό.

Δημιουργούμε απλούς κωδικούς χωρίς προσωπικές πληροφορίες

 Οι απλοί κωδικοί πρόσβασης ίσως είναι πιο δύσκολοι να «σπάσουν». Προσοχή όμως δεν πρέπει να περιέχουν προσωπικές πληροφορίες όπως ημερομηνία γέννησης, ονόματα παιδιών ή τόπο καταγωγής ή άλλα ευαίσθητα προσωπικά μας στοιχεία.

Ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι κωδικοί;

Ο κωδικός πρέπει να έχει 12 χαρακτήρες, που θα συμπεριλαμβάνουν αρκετά σύμβολα και χαρακτήρες. Ίσως οι καλύτεροι θα ήταν φαγητά ή λαχανικά ή λέξη συμβολική ή όνομα ποιητή ή κάποιας προσωπικότητας.

Πρέπει να χρησιμοποιούμε συστήματα ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων

Ακόμη και οι πιο περίπλοκοι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να παραβιαστούν. Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων δημιουργεί ένα ακόμα επίπεδο προστασίας, αφού απαιτείται επαλήθευση εκτός από το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης κάθε φορά που συνδεόμαστε. Συνήθως γίνεται με αποστολή κωδικού μιας χρήσης μέσω sms ή email.

Xρησιμοποιούμε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για λογαριασμούς υψηλού κινδύνου

Όταν πρόκειται να μεταφέρουμε χρήματα ή όταν πρόκειται για κάτι σοβαρό γενικά. Όμως είναι πιθανόν να στείλουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που είναι χρήσιμα σε κάθε επίδοξο χάκερ χωρίς να χρησιμοποιούμε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης. Λάθος…

Μην είστε χαλαροί με τους κωδικούς σας

Οι περισσότεροι ακούμε για απάτες στο διαδίκτυο και σπάσιμο κωδικών όμως ποτέ δεν πιστεύουμε ότι θα μας συμβεί και είμαστε χαλαροί αν και υποψιασμένοι.

Προσέχετε πως και που πληκτρολογείτε τους κωδικούς σας … παντού υπάρχουν μάτια και αυτιά.

Δεν δίνουμε χωρίς έλεγχο στον οποιονδήποτε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση ή το τηλέφωνό μας

Είναι κάτι σαν να δίνουμε σε αγνώστους τα κλειδιά του σπιτιού μας… Πολλοί διαγωνισμοί που επιφυλάσσουν μεγάλα δώρα και κέρδη είναι παγίδες για να τους παρέχουμε στοιχεία προκειμένου να προβούν σε εγκληματικές πράξεις… Μην το κάνετε χωρίς να ελέγξετε…

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το θέμα των κωδικών εκτός και αν έχετε αποφασίσει να κάνετε τη ζωή των χάκερς εύκολη…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !