Η παέγια είναι γευστική δημιουργία ταυτόσημη με την ισπανική κουζίνα. Eφευρέθηκε στην πανέμορφη Βαλένθια, δίπλα στους ορυζώνες του μοναδικού οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας Albufera, που είναι προστατευόμενη από τη συνθήκη Ramsar. To ρύζι που παράγεται εδώ είναι ΠΟΠ Βαλένθια, αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρύζι για ριζότο. Τα χοιρινά επίσης είναι ιδιαίτερα νόστιμα αφού μεγαλώνουν σε συνθήκες ιδανικές.
Παέγια λέγεται το σκεύος που χρησιμοποιούν οι Ισπανοί για να φτιάξουν τις ευφάνταστες γευστικές τους δημιουργίες με ρύζι. Πρόκειται για ένα βαθύ τηγάνι με δύο «πιασίματα» για να διευκολύνεται το μαγείρεμα. Στην Νοτιοανατολική Ισπανία φτιάχνουν παέγια ευφάνταστη χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη κρέατος και ψαρικά σε συνδυασμό με λαχανικά.
Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Εύκολη
Παέγια με χοιρινά παϊδάκια
Από την Ρυθμιστική Αρχή Ρυζιού της Βαλένθια
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. ρύζι ΠΟΠ Βαλένθια
500 γρ. λάχανο ή κουνουπίδι, σε κομμάτια των 4 εκ.
100 γρ. σκόρδο, λιωμένo
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε κομμάτια και το πράσινο μέρος
150 γρ. πατάτες, κομμένες σε κομμάτια των 4 εκ.
400 γρ. χοιρινά παΐδάκια, κομμένα σε κομμάτια
Αλάτι
Σαφράν, μια πρέζα σε σκόνη
Ελαιόλαδο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε την παέγια με το ελαιόλαδο στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο αλάτι για να αποφύγουμε το πιτσίλισμα όταν προσθέσουμε τα χοιρινά παϊδάκια.
Μόλις ροδίσουν τα παϊδάκια, προσθέτουμε το κουνουπίδι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε τις πατάτες και το σκόρδο και σοτάρουμε ελαφρά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε την ντομάτα, τα κρεμμυδάκια, την πάπρικα, το νερό, το σαφράν και το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό ακόμα γιατί η αναλογία με το ρύζι είναι 3 ποτήρια νερό και 1 ρύζι.
Προσθέτουμε και το ρύζι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-18 λεπτά μέχρι το φαγητό μας να είναι έτοιμο.
Σερβίρουμε με το σκεύος στη μέση του τραπεζιού.