Πώς θα αρχίσουμε και πάλι να γυμναζόμαστε;

Tips

Η άθληση είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία μας. Δεν ευνοεί μόνον το σώμα μας και την υγεία μας, αλλά επιδρά θετικά και στην ψυχολογία μας. Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα και όλο και περισσότερη προσπάθεια γίνεται προκειμένου να αρχίσουμε ή να εξακολουθήσουμε να ασκούμαστε ή ακόμα να επιστρέψουμε στη άθληση, που μετά από χρόνια είχαμε σταματήσει…

Ποιο όμως άθλημα θα επιλέξουμε; Τι είναι καλύτερο για το δικό μας σωματότυπο και βασικά ποιος είναι ο καλύτερο χώρος για την άσκηση εντός ή εκτός σπιτιού;

Το πρώτο βήμα …

Πριν ξεκινήσουμε γυμναστική ή επιστρέψουμε στο άθλημα που μας ευχαριστούσε, αλλά το έχουμε αφήσει χρόνια, πρέπει να επισκεφθούμε στο γιατρό και να κάνουμε ορισμένες εξετάσεις, για να ελέγξουμε την καλή λειτουργία του οργανισμό μας και τις δυνατότητές μας.

Δεν σημαίνει κάτι, αν παίζαμε βόλεϊ ή μπάσκετ πριν χρόνια, ότι και τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε έτσι απλά… Πρέπει να ρωτήσουμε τον προπονητή ή τον γυμναστή, αν η φυσική μας κατάσταση επιτρέπει το συγκεκριμένο άθλημα, ποια δίαιτα, θα πρέπει να ακολουθήσουμε και ανεξάρτητα αν μας ζητηθεί ή όχι ιατρικό πιστοποιητικό, εμείς θα πρέπει να εξεταστούμε διεξοδικά.

Προγραμματισμός

Είναι απαραίτητο να υπάρχει προγραμματισμός και να έχουν προδιαγραφεί οι στόχοι. Θα πρέπει να επιστρέψουμε σταδιακά σε οποιαδήποτε άσκηση για να μην επιβαρύνεται το σώμα σας, που έχει ξεσυνηθίσει στην άσκηση. Θα πρέπει να κάνουμε 20λεπτες συνεδρίες 2-3 φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον για τις 2 πρώτες εβδομάδες και τις επόμενες εβδομάδες αυξάνουμε σταδιακά το χρόνο. Έτσι θα περιορίσουμε τον κίνδυνο τραυματισμού και θα δοκιμάσουμε την αντίσταση του σώματός μας στο stress.

Το μυστικό είναι να ασκούμεθα κανονικά 3 φορές την εβδομάδα και όχι να εξουθενωνόμαστε σε ακατάστατα διαστήματα. Το σίγουρο είναι ότι δημιουργούμε μεγάλο stress στον οργανισμό μας και δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Κατάλληλος εξοπλισμός

Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού είναι σημαντικό βήμα. Η επιλογή των παπουτσιών είναι βασική ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες του ποδιού σας και να έχουν την ανάλογη προστασία για το έδαφος που ασκείτε τη σωματική δραστηριότητα.

Επίσης χρειάζονται και τα κατάλληλα ρούχα για κάθε εποχή, το χειμώνα θα πρέπει να φροντίσετε να είναι τα άκρα σας ζεστά, ενώ το καλοκαίρι χρειάζεστε πάντα προστασία από τον ήλιο.

Προετοιμασία και Προθέρμανση

Η προθέρμανση είναι απαραίτητη για να αποφύγετε τραυματισμούς. Έτσι οι μύες ξεκινούν την προσπάθεια και σταδιακά αυξάνει η θερμοκρασία του σώματος και παράγεται η ενέργεια που πρέπει. Θυμηθείτε με το τέντωμα των μυών και των τενόντων αποφεύγονται οι τραυματισμοί όπως ρήξεις κλπ.

Η προετοιμασία βοηθά και τον εγκέφαλο να προσαρμοστεί σε αυτή την προσπάθεια και το περιβάλλον γενικότερα.

Επίσης πριν από την αθλητική δραστηριότητα χρειάζεται 15-20 λεπτά προθέρμανση.

Με την κατάλληλη παρέα

Για να συνεχίσουμε την άσκηση και να μην τεμπελιάσουμε αργότερα ή βαρεθούμε είναι πιο αποτελεσματικό να βρούμε την κατάλληλη παρέα. Να παρακινήσουμε κάποια φίλη και να ξεκινήσουμε μαζί. Αυτό θα είναι πολύ εποικοδομητικό και διασκεδαστικό ακόμα.

Επίσης είναι σημαντικό να επιλέξουμε γυμναστήριο, που ο προπονητής θα είναι παρών όταν γυμναζόμαστε. Εάν στο γυμναστήριο υπάρχει ένα προπονητής για 50 άτομα … δουλειά δεν γίνεται. Κάποια λάθος άσκηση μπορεί να μας προκαλέσει τραυματισμό, οπότε θα αποθαρρυνθούμε και θα εγκαταλείψουμε… Είναι προτιμότερο να επιλέξουμε προσωπικό γυμναστή, οπότε για 2-3 άτομα, το κόστος επιμερίζεται.

Έτσι θα έχουμε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δικές μας ανάγκες και τα αποτελέσματα θα είναι ενθαρρυντικά. Επιλέγουμε γυμναστήριο και όχι το σπίτι, γιατί εκεί προσφέρονται πολλά μηχανήματα. Στην αρχή θα δυσκολευτούμε μέχρι να επαναπροσαρμοστεί το σώμα μας, αλλά με τον καιρό θα νοιώθουμε όλο και καλύτερα. Η ευεξία αυτή είναι η επιβράβευση της προσπάθειας μας. Μετά από 15-30 λεπτά άσκησης, ο οργανισμός μας απελευθερώνει τις ορμόνες ευεξίας, ενδορφίνη και ντοπαμίνη, που μειώνουν το stress και ανεβάζουν την διάθεση.

Μάλιστα πρόσφατες μελέτες του Πανεπιστημίου της Βέρνης (2014) δείχνουν ότι ο αθλητισμός και η σωματική δραστηριότητα δρουν αποτελεσματικά κατά της κατάθλιψης.

Άρα η άσκηση δεν κάνει μόνον καλό στο σώμα, αλλά και στον νου και τη διάθεση.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΠαέγια με χοιρινά παϊδάκια
Επόμενο άρθροΡεβιθομάνεστρο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !