Τα ζυμαρικά ή το ρύζι έχουν τις λιγότερες θερμίδες;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Tα ζυμαρικά και το ρύζι είναι από τους υδατάνθρακες και ιδιαίτερα από τις αμυλούχες τροφές που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα ποια από τα δύο να προτιμήσουμε αφού και τα δυο είναι αγαπημένα, εύκολα στο μαγείρεμα και αποτελούν τη σίγουρη επιλογή στα φιλικά ή οικογενειακά τραπεζώματα.

Οι διατροφολόγοι έχουν τον λόγο… γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να επιλέξουμε ποιο είναι το καλύτερο από τα δύο από διατροφική αξία.

 

Ένα πλούσιο ριζότο

Το θέμα είναι ο τρόπος μαγειρέματος και τα υλικά που χρησιμοποιούμε γιατί αυτά καθορίζουν κατά πόσο η επίδρασή τους στη ζυγαριά θα είναι θετική ή αυξητική ή αμελητέα.

Το ρύζι και τα ζυμαρικά μας «χαρίζουν» σαν τρόφιμα, ακριβώς  τον ίδιο αριθμό θερμίδων όταν καταναλώνονται σκέτα.

Οι θερμίδες είναι 350 kcal / 100 γρ.

Μικρή διαφορά έγκειται στη διατροφική τους σύνθεση αφού το ρύζι είναι λίγο πιο λιπαρό αφού έχει 1,5% λιπαρά, ενώ τα ζυμαρικά 0,5%.

Το ρύζι είναι λίγο πιο πλούσιο σε υδατάνθρακες αφού έχει 78% έναντι 71% για τα ζυμαρικά.

Βέβαια το ρύζι τελικά είναι πιο ελαφρύ γιατί ευκολότερα καταναλώνεται και σκέτο με μια σάλτσα ντομάτας ή λαχανικά.

Αντίθετα τα ζυμαρικά έχουμε συνηθίσει να τα διανθίζουμε με τυριά, βούτυρο, αλλαντικά και κρεμώδεις σάλτσες.

Οπότε τελικά μάλλον τα ζυμαρικά και ειδικότερα ο τρόπος της παρασκευής των γευστικών δημιουργιών είναι αυτός που μας φορτώνει θερμίδες.

Ριζότο με μανιτάρια και κρέμες

Πώς μπορούμε να τρώμε ζυμαρικά ή ρύζι χωρίς να παχαίνουμε;

To ρύζι και τα ζυμαρικά είναι από τα αμυλούχα τρόφιμα, που πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας.

Αν αρκεστούμε σε ένα πιάτο μακαρόνια ολικής άλεσης με μια ελαφριά και χωρίς καθόλου λιπαρά σάλτσα ντομάτας και αρκετό πιπέρι, σίγουρα θα κερδίσουμε λιγότερες θερμίδες από ένα πιάτο ζυμαρικών με μπόλικα τυριά και κρέμα γάλακτος ή αλλαντικά.

Ένα βραστό ρύζι στον ατμό ολικής άλεσης με λαχανικά και ίσως μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας, πιπέρι ή πάπρικα ή αρωματικά βότανα σίγουρα έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ένα ριζότο μανιταριών με μπόλικο τυρί και βούτυρο.

Συμπερασματικά ο τρόπος μαγειρέματος του ρυζιού ή των ζυμαρικών, η συχνότητα, μετρά βέβαια και η ποσότητα αφού μπορεί να χαρίσει πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, οπότε αρχίζουμε και παχαίνουμε..

Κριθαράκι με γαρίδες και σκόρδο

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην παχύνουμε αφού μας αρέσουν τόσο πολύ τα ζυμαρικά και το ρύζι;

Επιλέγουμε πάντα ζυμαρικά και ρύζι ολικής άλεσης γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έτσι είναι πιο χορταστικά. Επιπλέον οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και έτσι είναι μικρότερος ο κίνδυνος να αποθηκεύσουμε λίπος.

Επίσης τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε το βούτυρο και τα ζωικά προϊόντα ή επεξεργασμένα κρέατα όπως τα αλλαντικά.

Είναι γνωστό ότι την ώρα του μαγειρέματος χρειάζεται να προσθέσουμε μια λιπαρή ουσία για να μην κολλήσουν είτε το ρύζι, είτε τα ζυμαρικά.

Όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά ελαιόλαδο ή σάλτσα ντομάτα ή έστω και πέστο.

Έτσι αποφεύγουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος γνωστές πηγές κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερόλης, που επιβαρύνουν την καρδιοαγγειακή λειτουργία.

Το καλύτερο είναι να συνοδεύουμε τα ζυμαρικά ή το ρύζι με λαχανικά ή τόνο ή πέστροφα ή ψαρικά γενικότερα.

Έτσι η επιβάρυνση θα είναι μικρή σε ότι αφορά τις θερμίδες ενώ αυτή η επιλογή θα είναι ωφέλιμη σε παροχή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !