Ποια είδη κρέατος περιέχουν χαμηλή χοληστερόλη;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

H αλήθεια είναι ότι κυρίως τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, όπως τα αλλαντικά, αλλά και το κόκκινο κρέας μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Όμως ορισμένα είδη κρέατος περιέχουν χαμηλή χοληστερόλη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κρέας αποτελεί μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων.

Η υπερβολική όμως κατανάλωση ιδιαίτερα κόκκινου κρέατος και μάλιστα επεξεργασμένου,  μπορεί να σχετίζεται με κινδύνους για την υγεία μας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα.

Έτσι λοιπόν συνιστάται να καταναλώνετε κρέας με μέτρο επιλέγοντας κυρίως άπαχα κομμάτια κρέατος, αλλά και υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος.

Εμείς, θα σας προτείνουμε τα καλύτερα κρέατα με τη χαμηλότερη χοληστερόλη.

Κρέας κουνελιού

Η πιο υγιεινή επιλογή είναι το κρέας κουνελιού.

Ένα κρέας τρυφερό και νόστιμο και σίγουρα αποτελεί την πιο θρεπτική επιλογή σε σύγκριση με άλλα κρέατα.

Είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά, έχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών  όπως νιασίνη, Β6, Β12. Περιέχει θρεπτικά στοιχεία όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, φώσφορο και σελήνιο, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Τα 100 γρ. ψητού κουνελιού μας χαρίζουν μόνον 197 θερμίδες.

Συνιστάται για τις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες και είναι το κρέας, που μπορείτε να εντάξετε άφοβα στη διατροφή σας.

Στήθος κοτόπουλου

Το φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα θεωρείται από τα πιο άπαχα κρέατα. Μια μερίδα στήθους κοτόπουλου μας χαρίζει την εντυπωσιακή ποσότητα των 31 γρ. πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς να επιβαρύνει το σώμα μας με λιπαρά και θερμίδες.

Επίσης είναι πλούσιο σε σίδηρο και ψευδάργυρο, που ενισχύει το ανοσοποιητικό. Το στήθος κοτόπουλου είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αποτελεί ιδανική τροφή για τις εγκύους και μικρά παιδιά.

Αν λοιπόν ψάχνετε για κρέας με χαμηλή περιεκτικότητα σε  χοληστερόλη και λιπαρά, το στήθος κοτόπουλου προσφέρετε. Στο μισό στήθος κοτόπουλου υπάρχουν μόνον 73 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης και λιγότερο από 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους.

Είναι ένα κρέας νόστιμο, ένα κρέας passé partout, αφού μπορούμε να το παρασκευάσουμε με πολλούς τρόπους.

Κιμάς ή φιλέτο γαλοπούλας

Το κρέας της γαλοπούλας είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά και έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής διατροφικής αξίας.

Επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και ψευδαργύρου. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αμινοξέα όπως η λυσίνη, το γλουταμινικό οξύ και η αργινίνη.

Το κρέας γαλοπούλας είναι καλή πηγή βιταμινών Β2, Β3, Β6 και Β12, χολίνη και σελήνιο

100 γρ. στήθους ή κιμά μας χαρίζουν 120 θερμίδες, 26 γρ. πρωτεΐνης και 60 mgr χοληστερόλης.

Ο κιμάς από στήθος γαλοπούλας μπορεί να αντικαταστήσει οποιονδήποτε άλλο κιμά και είναι ευεργετικός για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Pork

Χοιρινό φιλέτο

Το χοιρινό φιλέτο περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας καθώς και  όλη τη σειρά των απαραίτητων αμινοξέων, που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός μας, οπότε πρέπει να τα λαμβάνουμε από τις τροφές.

Το χοιρινό είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε σίδηρο, σε ψευδάργυρο και σελήνιο, που είναι ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σελήνιο θεωρείται ότι έχει αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση ενώ παράλληλα συμβάλει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το πλεονέκτημα έναντι άλλων κρεάτων είναι ότι το λίπος του είναι εμφανές και μπορεί να αφαιρεθεί πριν από το μαγείρεμα. Το χοιρινό φιλέτο ή αλλιώς ψαρονέφρι καθαρισμένο από κάθε ίχνος λίπους είναι τα πλέον άπαχα μέρη.

Μπριζόλα μοσχαρίσια

Υπάρχουν κάποια κομμάτια κόκκινου κρέατος με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, που μπορούν να καταναλωθούν μια φορά την εβδομάδα, όπως είναι η μπριζόλα.

Είναι ένα άπαχο κομμάτι μοσχάρι που είναι πιο υγιεινό, από άλλα πιο λιπαρά κομμάτια κρέατος.

Το μοσχαρίσιο κρέας είναι μια πολύ πλούσια πηγή πρωτεΐνης και ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12.

Επίσης περιέχει βιταμίνη Β6, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Αν μάλιστα το κρέας συνδυαστεί με λαχανικά ή όσπρια τότε αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !