Πώς φτιάχνω ελληνικό γλυκό καφέ

Tips

Μερικοί τον προτιμούν γλυκό… Μια δόση γλύκας μαζί με το αναζωογονητικό άρωμα του ελληνικού καφέ είναι μια θεμιτή απόλαυση! Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε πώς φτιάχνουμε τον μέτριο καφέ. Ας δούμε τώρα και τη συνταγή για τον γλυκό, αφού πρώτα σου δώσουμε χρήσιμες γενικές οδηγίες για την παρασκευή του ελληνικού καφέ.

 Ο ελληνικός καφές θέλει μαεστρία:

  1. Βάζουμε στο μπρίκι μας την επιθυμητή ποσότητα νερού, και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το νερό να ζεσταθεί
  2. Όταν το νερό είναι χλιαρό, προσθέτουμε πρώτα τον καφέ και στη συνέχεια τη ζάχαρη, χωρίς να ανακατεύουμε. Αφήνουμε το υλικό να βυθιστεί μόνο του.
  3. Μόλις βυθιστεί, με ένα κουταλάκι ανακατεύουμε προς μία κατεύθυνση
  4. Βγάζουμε το κουτάλι και αφήνουμε τον καφέ να βράσει
  5. Όταν αρχίζει να δημιουργείται περιμετρικά του χείλους του μπρικιού ένας δακτύλιος, τον παρακολουθούμε συνεχώς και αποσύρουμε το μπρίκι από τη φωτιά όταν ο δακτύλιος κλείσει τόσο ώστε στη μέση να έχει μείνει ένας μικρός δίσκος διαμέτρου 1-2 εκατοστών
  6. Σερβίροντας τον καφέ από ψηλά δημιουργούμε ένα πιο λεπτό καϊμάκι που σχεδόν εξαφανίζεται μετά την πρώτη ρουφηξιά ενώ σερβίροντας των καφέ από χαμηλά έχουμε πιο παχύ καϊμάκι που μένει για περισσότερο.

Ας δούμε και τις αναλογίες:

Μέτριος προς γλυκός

1 δόση καφές

1 ½ δόση ζάχαρη

Γλυκός

1 δόση καφές

2 δόσεις ζάχαρη

Πολύ γλυκός

1 δόση καφές

2+ δόσεις ζάχαρη

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !