Πώς θα χρησιμοποιήσεις σωστά τον φούρνο σου

Tips

Αν κάποιες φορές δυσκολεύεσαι με το ψήσιμο στον φούρνο και το φαγητό ή τα γλυκά σου δεν πετυχαίνουν, αυτό το αρθράκι σίγουρα σε αφορά.

Μάθε να χρησιμοποιείς τις δυνατότητες του φούρνου σου με τον σωστό τρόπο και δεν θα έχεις πια καμία ανησυχία  για την επιτυχία του φαγητού.

Παρατήρησε στην εικόνα τα προγράμματα γύρω από τον κυκλικό επιλογέα στα αριστερά. Ξεκινάμε να εξηγούμε τις λειτουργίες του φούρνου με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

  1. Αντιστάσεις πάνω-κάτω. Τις χρησιμοποιείς όταν θέλεις να αργοψήσεις ένα φαγητό σε χαμηλή ή μέτρια θερμοκρασία, χωρίς να ξεροψηθεί. Ακόμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη ρύθμιση προς το τέλος του ψησίματος για να ολοκληρώσεις το μαγείρεμα στο εσωτερικό κάποιου κρέατος που έχει ήδη ροδίσει απέξω. Ανάλογα με το που θέλεις να μεταδοθεί περισσότερη θερμότητα, ρύθμισε τις σχάρες ψηλά ή χαμηλά.
  2. Αέρας. Οι περισσότεροι φούρνοι διαθέτουν λειτουργία αέρα που επιτρέπει το ομοιόμορφο ψήσιμο 2-3 διαφορετικών φαγητών. Ο καυτός αέρας είναι κατάλληλος για να ροδίσουν τα κρέατα, για το ψήσιμο των κέικ, για μπισκότα και κουλουράκια, για σουφλέ και το ψήσιμο σε γάστρα.
  3. Αέρας και κάτω αντίσταση. Επιλέγουμε τη συγκεκριμένη λειτουργία όταν θέλουμε γρήγορο ψήσιμο από πάνω και ταυτόχρονα καλό ψήσιμο από κάτω. Ιδανική ρύθμιση για πίτες και για πίτσα, με τη σχάρα τοποθετημένη στη χαμηλή θέση.
  4. Αντίσταση αποκάτω. Χρησιμοποιείται συνήθως για την τελειοποίηση του ψησίματος αποκάτω, κυρίως σε πίτες και πίτσες.
  5. Αέρας και γκριλ. Χρησιμοποιούμε αέρα και γκριλ όταν θέλουμε να ψηθεί κάτι ομοιόμορφα από μέσα και να ξεροψηθεί απέξω. Τοποθετούμε τη σχάρα σχετικά ψηλά.
  6. Γκριλ. Οι δύο επόμενες ρυθμίσεις αφορούν στο γκριλ. Εδώ μπορούμε να ψήσουμε ψάρια, λεπτά κομμάτια κρέατος και λαχανικά, τοποθετώντας τη σχάρα ψηλά.
  7. Ξεπάγωμα. Αν χρειαστεί να ξεπαγώσουμε κάτι γρήγορα όπως κρέας ή κιμά το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και επιλέγουμε τη συγκεκριμένη λειτουργία, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία ψηλά ή χαμηλά ανάλογα με το πόσο βιαζόμαστε.
  8. Θερμοθάλαμος. Εδώ διατηρείται το φαγητό ζεστό σε σταθερή θερμοκρασία.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !