Πού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το υγρό απορρυπαντικό πιάτων

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Το υγρό απορρυπαντικό πιάτων πρωταγωνιστεί στον καθαρισμό των πιάτων, σκευών μαγειρικής αλλά και της κουζίνας μας. Επίσης πολλές φορές το χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό διαφόρων επιφανειών της κουζίνας από επιφάνειες ντουλαπιών, ίσως πλακάκια, αλλά και ανοξείδωτες επιφάνειες.

Όμως εδώ επαληθεύεται ο κανόνας, δεν είναι όλα για όλους. Δεν μπορεί ένα απορρυπαντικό υγρό πιάτων να καθαρίζει τα πάντα και μάλιστα μπορεί να αλλοιώσει τη μορφή ακόμα και να καταστρέψει κάποια αντικείμενα ή συσκευές της κουζίνας.

Εμείς ερευνήσαμε το ζήτημα και σας ενημερώνουμε τι να αποφύγετε.

Υπάρχουν συσκευές και μαγειρικά σκεύη που θα πρέπει να αποφεύγουμε το απορρυπαντικό των πιάτων της κουζίνας μας. Εκτός από την πρακτική πλευρά υπάρχουν άλλα ειδικά καθαριστικά που μπορούν να το αντικαταστήσουν.

Ανοξείδωτες συσκευές και επιφάνειες

Συσκευές όπως ο φούρνος, το πλυντήριο πιάτων, η τοστιέρα, ο βραστήρα και όποια συσκευή ή ο νεροχύτης της κουζίνας και κάθε επιφάνεια που έχει ανοξείδωτο ατσάλι

Το απορρυπαντικό τείνει να αφήνει λεκέδες στις ανοξείδωτες επιφάνειες οι οποίες θαμπώνουν με την πάροδο του χρόνου.

Είναι καλύτερα να καθαρίζουμε τις επιφάνειες αυτές με ένα μαλακό πανί και νερό και συνήθως είναι αποτελεσματικός.

Όμως για πιο δύσκολους λεκέδες, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε τον συνδυασμό ξιδιού με μαγειρική σόδα.

Τα μαγειρικά σκεύη όπως είναι τα μαχαιροπίρουνα ή οι κατσαρόλες μπορούν να πλένονται τακτικά με απορρυπαντικό σαπούνι πιάτων και έχει αποδειχθεί ότι συντηρούνται σε καλύτερη κατάσταση αν πλένονται με το χέρι, παρά στο πλυντήριο των πιάτων.

Ξύλινα πλατό και επιφάνειες

Για όλα τα ξύλινα είδη κουζίνας, πλατό και επιφάνειες είναι απαγορευτικό να πλένονται με απορρυπαντικό πιάτων.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ξύλινες επιφάνειες έχουν συνήθως προστατευτικό φινίρισμα στην επιφάνειά τους, πολλές φορές περιέχουν φυσικά έλαια που το απορρυπαντικό μπορεί να τα αλλοιώσει ή να τα αφαιρέσει εντελώς.

Τώρα αν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες ή μούχλα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ένα εξειδικευμένο προϊόν ή ένα φιλικό στο περιβάλλον φυσικό καθαριστικό.

Πώς φτιάχνουμε ένα DIY καθαριστικό

Για ανοξείδωτες επιφάνειες

Μισή κούπα λευκό ξίδι

Μισή κούπα νερό

1 κ. σ. μαγειρική σόδα

Παρασκευή

Τα αναμιγνύουμε όλα μαζί και το χρησιμοποιούμε.

Για ξύλινες επιφάνειες

Χυμό από 2 λεμόνια

2 κ.σ. αλάτι χοντρό

Παρασκευή

Τα ανακατεύουμε καλά και χρησιμοποιούμε το μείγμα.

Έτσι απολυμαίνονται οι ξύλινες μαγειρικές επιφάνειες χωρίς να καταστραφούν.

Μικρές συσκευές

Οι μικρές συσκευές που έχουν αποσπώμενα μέρη όπως η τοστιέρα, το μπλέντερ, το μίξερ, καφετιέρα και τόσες άλλες, εννοείται ότι πλένονται με απορρυπαντικό υγρό πιάτων και ξεβγάζονται καλά.

Καθαρίζουμε προσεκτικά τις εξωτερικές επιφάνειες και τα ηλεκτρικά μέρη με ένα υγρό πανί κουζίνας, που έχουμε στύψει πολύ καλά.

Χρειάζεται προσοχή γιατί αν δοκιμάσουμε να βάλουμε σαπουνάδα με απορρυπαντικό υγρό πιάτων, δεν θα μπορούμε να ξεβγάλουμε τις συσκευές και θα πίνουμε καφέ με αίσθηση σαπουνιού…

Αν θέλετε να καθαρίσετε την καφετιέρα σας τότε χρησιμοποιείστε λευκό ξίδι ή ένα ειδικό διάλυμα αλάτων σχεδιασμένο για τη συγκεκριμένη συσκευή.

Πλυντήριο πιάτων

Το σίγουρο είναι ότι το πλυντήριο πιάτων δεν πρέπει να καθαρίζετε με σαπούνι.

Μόνον κάποιους λεκέδες μπορούμε να αφαιρέσουμε εντελώς τοπικά.

Χρειάζεται προσοχή γιατί κάποια στιγμή επειδή είχε τελειώσει το απορρυπαντικό για το πλυντήριο πιάτων δεν πρέπει να το αντικαταστήσουμε με απορρυπαντικό πιάτων. Θα ξεχειλίσει αφρούς το πλυντήριό σας.

Το αποτέλεσμα ήταν να πάθει φθορές και το πάτωμα τοπικά.

Φούρνος

Δεν πρέπει για κανένα λόγο να προσπαθήσετε να καθαρίσετε το φούρνο με απορρυπαντικό πιάτων. Υπάρχουν άλλα ειδικά απορρυπαντικά εξειδικευμένα και βέβαια το θαυματουργό μείγμα με ξύδι και μαγειρική σόδα ή λεμόνι και αλάτι. Διαλέγετε και παίρνετε.

Μόνον έτσι ο φούρνος σας θα λάμψει.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !