Ραβανί με κρέμα λεμονιού\

Tips

Ένα γλυκό πολύ νόστιμο με χρώμα και άρωμα λεμονιού. Είναι ότι καλύτερο για να γιορτάσουμε την επιστροφή μας από τις διακοπές και να ευχηθούμε ποιητικά καλό αποκαλόκαιρο….

Εμείς το απολαύσαμε πραγματικά στην Κρήτη, σε ατμόσφαιρα μαγευτική στη Σταλίδα Ηρακλείου…στο ξενοδοχείο Ιrida των νερών και της ευζωίας.

Xρόνος παρασκευής 1 ώρα / Χρόνος αναμονής 30 λεπτά / Εύκολο

Ραβανί με κρέμα λεμονιού

Από την Ειρήνη Γιαννουλάκη, cheffe του Ιrida wine restaurant, στο Boutique Hotel & Spa Irida Chic, Σταλίδα Ηρακλείου 

Υλικά

Για την κρέμα

 200 ml. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

110γρ. κόρν φλάουρ

100 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους

Για το σιρόπι

400 ml. νερό

450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 ml. χυμό λεμόνι

Φλοίδα από ένα λεμόνι

30 γρ. μέλι θυμαρίσιο

Για το ραβανί

 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

7 αυγά

300 γρ. λιωμένο βούτυρο

200 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο, για όλες τις χρήσεις

200 γρ. σιμιγδάλι

1 φακελάκι μπέικιν

100 ml. φρέσκο γάλα

2 βανίλιες

ξύσμα από δύο λεμόνια

Τρόπος παρασκευής  

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χυμό από το λεμόνι, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.

Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε την κρέμα, σε ένα ρηχό ταψί και την απλώνουμε με την μαρίζ. Την καλύπτουμε με μεμβράνη ώστε να εφάπτεται και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να τη χρειαστούμε.

Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και τις φλούδες από το λεμόνι.

Αφήνουμε να βράσουν και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν.

Ρίχνουμε το μείγμα του αλεύρου σταδιακά στον κάδο του μίξερ και στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε το μείγμα για το ραβανί και αφήνουμε «να ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170oC, για 40- 45 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε και τρυπάμε την επιφάνεια με μια οδοντογλυφίδα και ρίχνουμε σταδιακά το σιρόπι περιμένοντας να απορροφήσει το σιρόπι και ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιρόπι.

Αφήνουμε το ραβανί στο ψυγείο να κρυώσει.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με την κρέμα λεμονιού.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !