Ένα απίθανο πιάτο για να γιορτάσουμε τον ερχομό του φθινοπώρου. Μια γευστική δημιουργία που ξεχειλίζει βιταμίνες λόγω του παντζαριού. Η Βάσω είναι γιατρός και ευρηματική μαγείρισσα που δημιουργεί συνταγές που μοιράζεται με εμάς τους τυχερούς που τυχαίνει να είμαστε φίλοι της.
Πάντως κάθε κομμάτι της συνταγής μπορεί να σταθεί και αυτόνομο τόσο ο πουρές του παντζαριού όσο και η πολύ νόστιμη κρέμα γκοργκοντζόλα.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Μέτριας δυσκολίας
Ριζότο με πουρέ παντζαριου και σάλτσα Gorgonzola
Από τη Βάσω Κατσαρού-Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
3/4 φλιτζανιού ρύζι Carnaroli
2 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
50 γρ βούτυρο
1/3 φλιτζάνι παρμεζάνα Reggiano, τριμμένη
Μια πρέζα αλάτι
1κ.γ. χυμό λεμονιού
2 παντζάρια δίνουν 1/3 φλιτζανιού πουρέ παντζάρι
1/2 φλιτζανιού τυρί Gorgonzola
1/2 φλιτζανιού γάλα
1/8 φλιτζάνι κρασί λευκό
Παρθένο ελαιόλαδο προαιρετικά
Για το φινίρισμα
Βρώσιμα άνθη
Τρόπος παρασκευής
Για τον πουρέ παντζαριού
Πλένουμε τα παντζάρια, χωρίς να τα ξεφλουδίζουμε, τα βάζουμε να σιγοβράσουν σε βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στην κατσαρόλα μέχρι να χλιάνει το νερό.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κύβους.
Φοράμε γάντια και αφού ρίξουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο τα ανακατεύουμε πολύ μέχρι να αποκτήσουν λεία υφή πουρέ.
Στραγγίζουμε αν χρειαστεί τον πουρέ σε σουρωτήρι
Για την σάλτσα Gorgonzola
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση και εν συνεχεία αποσύρουμε.
Κόβουμε το τυρί σε μικρούς κύβους και προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να λιώσει τελείως.
Αν χρειαστεί ανακατεύουμε σε ένα μπλέντερ και σουρώνουμε για τυχόν κομμάτια.
Κρατάμε την σάλτσα ζεστή σε μπεν μαρί μέχρι να την σερβίρουμε
Για το Ριζότο
Σε φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε 1 κουταλιά βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε χωρίς να το ροδίσουμε.
Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό στο ρύζι κουταλιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας σταδιακά τον ζωμό για 11 λεπτά, για ρύζι al dente.
Μόλις βράσει το ριζότο το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο για να γυαλίσει, ρίχνουμε το Parmigiano Reggiano, το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε τον πουρέ παντζαριού για να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα
Προσθέτουμε αλάτι αν χρειαστεί.
Ρίχνουμε το ριζότο σε πιατέλα καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
Με ένα κουταλάκι ρίχνουμε στο ριζότο την ζέστη σάλτσα Gorgonzola σταγόνα σταγόνα δημιουργώντας λευκές κηλίδες.
Ενδιάμεσα εμείς βάλαμε βρώσιμα λουλούδια.