Μια γλυκιά γευστική δημιουργία που έχει τη δική της ιστορία. Είναι γλυκά της Ανατολής, που τη συνταγή έφεραν μαζί τους οι Καππαδόκες και οι Πόντιοι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Οι ζεματιστοί κουραμπιέδες πήραν το όνομά τους από το ζεματιστό σιρόπι, που τους τυλίγει νωχελικά. Το αυθεντικό όνομά τους είναι σεκέρ παρέ, που στα τουρκικά σημαίνει ζάχαρη. Τα ζαχαρένια ζουμερά μπισκοτένια κεράσματα δεν λείπουν από κανένα σπίτι τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες και κάθε γιορτή ή χαρμόσυνο γεγονός.
Ας μην ξεχνάμε τα Χριστούγεννα πλησιάζουν … καιρός να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Εύκολο
Σεκέρ παρέ ή αλλιώς Ζεματιστοί κουραμπιέδες
Από τη Νανά Γκαμπούρα βραβευμένη cheffe, Στη Κουζίνα της μαμάς Άννας, Σέρβια Κοζάνης
Υλικά για 30 κομμάτια
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
170 γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
170 γρ. βούτυρο γάλακτος
225 γρ. ζάχαρη
¾ ποτηριού νερό
1 βανιλίνη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
85 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κρόκους αυγών
1 πρέζα αλάτι
Για το φινίρισμα
Ολόκληρα αμύγδαλα ξασπρισμένα
Για το σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Βανίλια
Χυμό από μισό λεμόνι ή πορτοκάλι
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ¾ ποτηριού νερό και τη ζάχαρη.
Μόλις πάρουν βράση, τα αφήνουμε να βράσουν για 4-5 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Προσθέτουμε το λεμόνι και μόλις δέσει το σιρόπι το αφήνετε να κρυώσει.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε στο μίξερ και τα δύο είδη βουτύρου μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το κρύο σιρόπι.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμα και ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών και τη βανίλια.
Μόλις ενσωματωθούν προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το αλάτι και το προσθέτουμε σταδιακά στη ζύμη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και ομοιογενής.
Χωρίζετε τα αμύγδαλα στη μέση.
Πλάθουμε με τη ζύμη μικρά μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος ενός καρυδιού.
Τα αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψί και στη μέση από κάθε μπαλάκι βάζουμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Πιέζουμε ελαφρά να βυθιστεί στη ζύμη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
Με κουτάλα της σούπας περιχύνουμε τους χλιαρούς κουραμπιέδες με το καυτό σιρόπι και αφήνουμε να απορροφήσουν όλο.
Αμέσως μετά τους μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας την ώρα που πλάθουμε δεν πρέπει να ρίξουμε περισσότερο αλεύρι, απλά πρέπει να βρέξετε τα χέρια σας με ελαιόλαδο.