Μια από τις ωραιότερες σοκολατόπιτες που περιχύνεται με γλάσο σοκολάτας ονειρικό. Tώρα που ξεκινούν οι φιλικές συνάξεις με την επιστροφή από τις διακοπές είναι το καλύτερο γλυκό με τη δική σας υπογραφή.
Τη δοκιμάσαμε στην Ατσίτσα της Σκύρου και η Μαριάννα μας έδωσε τόσο αναλυτικά τη συνταγή που αποκλείεται να μην είναι η σοκολατόπιτα που θα φτιάξετε αστεράτη.
Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά / Εύκολη
Σοκολατόπιτα αστεράτη
Από την Μαριάννα Ασημενού, Aτσίτσα Sunset, Σκύρος
Υλικά
200 γρ. βούτυρο Lurpak, σε κομμάτια + λίγο για το ταψί
200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
4 αβγά
125 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική (η καστανή ζάχαρη δίνει επιπλέον υγρασία στη σοκολατόπιτα, λόγω της μελάσας που περιέχει)
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο για το ταψί
Για το σιρόπι
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο
Για το γλάσο
180 γρ κουβερτούρα με 80% κακάο
80 γρ βούτυρο σε κομματάκια
1 κ.σ. μέλι
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη εντελώς.
Σταματάμε το ανακάτεμα και αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μία βράση.
Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο, δηλαδή τα βάζουμε σε ένα ανοξείδωτο μπολ το οποίο στερεώνουμε στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει, προσέχοντας ο πάτος του μπολ να μη βυθίζεται ούτε να ακουμπάει στο νερό. Όση ώρα λιώνουν τα υλικά, τα ανακατεύουμε και αποσύρουμε από το μπεν μαρί.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το μείγμα της λιωμένης κουβερτούρας, ανακατεύοντας καλά. Τέλος, ενσωματώνουμε το αλεύρι σιγά σιγά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα βαθύ ταψάκι διαμέτρου 22 εκ. και βάθους 5 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C, για περίπου 15 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150-160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε τη σοκολατόπιτα και την σιροπιάζουμε άμεσα
Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας.
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα με ένα μαχαίρι στο ξύλο κοπής και βάζουμε την κατσαρόλα για το μπεν μαρί στη φωτιά.
Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη σοκολάτα, το μαλακό βούτυρο και το μέλι.
Τα ακουμπάμε στο μπεν μαρί.
Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα υλικά να λιώσουν σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ανακατεύουμε το γλάσο τακτικά με μία μαλακή σπάτουλα.
Αποσύρουμε το γλάσο από τη φωτιά μόλις ομογενοποιηθεί, γυαλίσει και γίνει λείο σαν μετάξι.
Το γυαλιστερό γλάσο σοκολάτας όσο είναι ζεστό είναι ρευστό. Σε αυτή τη μορφή είναι ιδανικό για να περιχύσουμε όποιο γλυκό θέλουμε να να ντύσουμε με γλάσο.
Όταν αρχίσει να κρυώνει, σφίγγει ελαφρά. Όταν κρυώσει τελείως σταθεροποιείται αλλά και πάλι η υφή του είναι μαλακή.
Με κουτάλι περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας, πάντα ξεκινώντας από το κέντρο του γλυκού που φτιάχνουμε και το απλώνουμε.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε και δίπλα βάζουμε παγωτό ή κρέμα σαντιγί.