Στην καρδιά της Ρούμελης

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Διχώρι, ένα παραμυθένιο χωριό των Βαρδουσίων, της άγνωστης Ελλάδας των ορέων. Γαλήνια τοπία, κελαρυστά νερά, χιόνι, ήλιος, βροχή και ομίχλη που εναλλάσσονται γοργά. Γεύσεις επικές βουνίσιας κουζίνας νοσταλγικής. Θέα συναρπαστική …

Ενδείκνυται για 3ήμερο

Απόσταση από Αθήνα 293 km

Περνάμε από το Λιδωρίκι, συναντάμε το Μόρνο και αρχίζει μια ονειρική ανάβαση μέχρι το Διχώρι, το διαμάντι των Βαρδουσίων. Χιονισμένες βουνοκορφές, καθαρή ατμόσφαιρα, έντονο γαλάζιο του ουρανού.

Εναλλαγές τοπίων, πανύψηλα μαυρόπευκα δημιουργούν στοές, έλατα τεράστια, καστανιές, καρυδιές, οξιές, κέδροι και γεράκια να πλανάρουν. Η ευρύτερη περιοχή και το Διχώρι έχουν ενταχθεί στο Natura, λόγω του φυσικής ομορφιάς, της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

Ο Μόρνος έχει τη δική του συμβολή στον παραδείσιο τόπο και στο προσήλιο, αγελαδίτσες αυτόχθονες βραχυκερατικές, βγήκαν να πάρουν λίγο ήλιο, πριν μαζευτούν στο παχνί τους …

Συζητώντας με τον ξεναγό μας μαθαίνουμε ότι εδώ « το οξυγόνο κάνει τους ανθρώπους οξυδερκείς, το βλέμμα τους διαπεραστικό και τα λόγια τους λίγα και αληθινά».

Τα χωριά των Βαρδουσίων, εδώ στη καρδιά της Ρούμελης, διαχρονικά προικίζουν την Ελλάδα με προσωπικότητες της ιστορίας, των γραμμάτων, των επιχειρήσεων. Από τον Μακρυγιάννη, τον Αθανάσιο Διάκο, την Μαρία την Πενταγιώτισσα, την Κρυστάλλω. Σήμερα από αντικρινά χωριά προέρχονται οι τρεις μεγαλύτεροι επιχειρηματίες, στο χώρο των τροφίμων και ένας της ναυτιλίας. «Ο δικός μας από το Διχώρι, μας λέει η Μαρίνα, ποτέ δεν μας ξέχασε, πάντα βοηθά, τόσο αθόρυβα, αλλά καθοριστικά».

Το Διχώρι του χιονιού

Το Διχώρι είναι  το  ωραιότερο χωριό της Φωκίδας, μια ζωγραφιά στην ορεινή Δωρίδα, γαντζωμένο στις πλαγιές των Βαρδουσίων, με φόντο το «Βουνό της Κωστάρτσας», σε υψόμετρο 1.120 μέτρων.

Ποιμενικό χωριό μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αφού η περιοχή είχε χιλιάδες γιδοπρόβατα. Παλιά λεγόταν Κωστάρτσα, αλλά και «Καστανοχώρι», αφού οι κάτοικοι έκαναν ανταλλακτικό εμπόριο, με κάστανα.

Το ρέμα του «Τσόνη» χωρίζεται το Διχώρι, σε δύο οικισμούς, τον Πάνω και τον Κάτω.

Στην Παναγιά της πανοραμικής πλατείας, με τα αιωνόβια πλατάνια δείτε το θαυμάσιο τέμπλο του ξυλογλύπτη Κιντώνη και εικόνες προεπαναστατικές από το 1813.

Στο κάτω χωριό η Αγία Παρασκευή του 1728, έχει δύο Άγιες Τράπεζες και ήταν «κρυφό σχολειό». Δίπλα το «αλώνι του παπά» που χόρεψε ο Αθανάσιος Διάκος. Ο Αη Μηνάς, χτίστηκε πάνω σε ερείπεια ελληνιστικής περιόδου.

Το Διχώρι ενθουσιάζει ταξιδευτές, ορειβάτες, birdwatchers, ποδηλάτες, κυνηγούς και οδηγούς μηχανών ή 4Χ4. Απολαύστε Τrekking, δίπλα σε ποταμάκια και ξεδιψάστε στις πηγές.

Απόλυτη ομορφιά και μια δωρική κουζίνα, συναισθηματική, αυθεντική και πολύτιμη από τα χεράκια της Μαρίνας, που είναι βραβευμένη cheffe  στο «Μαγαζί του χωριού» της πλατείας.

Ο παππούς της Σπύρος Γιαννακόπουλος, είναι ο γνωστός μύστης του γαλακτομπούρεκου, που έλαμψε στην Αθήνα. Τα millefeuilles, τα τσουρέκια και οι τούρτες σεράνο ονειρικά… και τα πρωινά της επικά, φρέσκο γάλα με άρωμα βοτανιών και τσάι φευγάτο…

Η Μαρίνα Κουτσοπούλου και ο Τάκης Αδαμόπουλος που ανέλαβαν τον δημοτικό ξενώνα και τον ανακαίνισαν πλήρως. Πέτρα και ξύλο, ατμόσφαιρα και στυλ και μια θέα ονειρική στον ορεινό όγκο της Ρούμελης.

Περιδιαβαίνοντας το χωριό και την περιοχή σίγουρα θα βρεθείτε face to face με άγρια άλογα, ζαρκάδια, σκίουρους, αλεπουδίτσες, αγριογούρουνα και αν είστε τυχεροί στα ψηλά, θα συναντήσετε το ακριβοθώρητο αγριόγιδο. Οι αετοί, οι γερακίνες, οι πετρίτες κάνουν εντυπωσιακά περάσματα, που συναγωνίζονται αυτά των μαχητικών αεροσκαφών, που εκπαιδεύονται στην περιοχή κάνοντας  loop, που κόβουν την ανάσα.

Αξίζει μιας ώρας ανάβαση από τον Προφήτη Ηλία μέχρι ιστορική σπηλιά, την  Αποκλείστρα, σε υψόμετρο 1900μ. με λιθοδομή από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821, που κατέφευγαν οι κάτοικοι. Η παράδοση θέλει να πέφτει «το τελευταίο χιόνι» την 25η Μαρτίου… Λίγο αργότερα αχνοφαίνοναι οι κρόκοι και ντύνουν τα αλπικά λιβάδια μωβ…

Στη πηγή Βελούχι το νερό κρυστάλλινο και υπάρχει χώρος για πικ νικ…η Μαρίνα αναλαμβάνει την οργάνωση του με πίτες, ψωμί από τον ξυλόφουρνο, τυρί από βοσκούς και μεζέδες φευγάτους. Εμπειρία μοναδική.

Η συμβολή του Διχωρίου στην Επανάσταση του 1821 καθοριστική και οι θρύλοι πολλοί…

Βαρδούσια της ομορφιάς

Αγέρωχο βουνό … όμορφο με κάθετες ορθοπλαγιές και εντυπωσιακές αναρριχητικές διαδρομές. Ένα ανάγλυφο μοναδικό. Τόπος που προκαλεί τους ορειβάτες.

Στα αλπικά του οροπέδια τα βοτάνια πολύτιμα…

Τα νερά τρέχουν σχηματίζοντας ρυάκια και καταρράκτες μια ποίηση της φύσης…

Η μυθολογία θέλει στα έγκατα του βουνού να κατοικούν οι Λάμιες και οι Μούσες, που άρπαζαν ανυποψίαστους θνητούς και τους τραβούσαν μαζί τους, κάτω από τη γη. Οι αρχαίοι ονομάτιζαν τα βουνά και «Κόραξ», όπως η κορυφή του. Στα σλαβικά «Βαρδούσι» σημαίνει βουνό.

Εμπειρία μοναδική η αυτοκινητάδα, μέχρι το ακραίο σημείο προσβασιμότητας και από εκεί πεζοπορία όσο αντέξαμε, για να αιχμαλωτίσουμε με το φωτογραφικό μας φακό, τοπία παραμυθένια.

 Εμπειρία που έγραψε

Σε ένα τριήμερο βιώσαμε όλες τις εποχές του χρόνου. Παραδείσιες γεύσεις και αξέχαστο το αληθινό χαμόγελο της Μαρίνας, που αν και γεννήθηκε και σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα … αποφάσισε να δώσει ζωή στη γη των παππούδων της.

 

Πού θα μείνετε

Δημοτικός ξενώνας Διχωρίου

Πού θα φάτε

Το μαγαζί του Χωριού, στην Πλατεία

Key Person

Mαρίνα Κουτσοπούλου 6978762191

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !