Το Γαλαξίδι είναι τόσο ατμοσφαιρικό, τόσο γραφικό… Αποπνέει αρχοντιά και νοσταλγία. Το φως μαγικό, κάθε γωνιά και μια ζωγραφιά.
Η απόσταση από την Αθήνα είναι 210 km και η διαδρομή γραφική, με στροφές μετά τους Δελφούς.
Ενδείκνυται για 2ήμερη απόδραση
Η ναυτική πολιτειούλα του Γαλαξιδίου απλώνεται νωχελικά σε μια ακτογραμμή-φυσικό φιόρδ. Ενας κουκλίστικος παραδοσιακός οικισμός, με την Αγία Παρασκευή με τον ζωδιακό κύκλο χαραγμένο στο δάπεδο και το ηλιακό ρολόι και, μια δρασκελιά πιο πέρα, την εκκλησία του Αϊ Νικόλα με το μπαρόκ ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Το σεργιάνι στα πλακόστρωτα δρομάκια του διατηρητέου οικισμού συναρπάζει, το «κρυφτούλι» του γαλάζιου της θάλασσας, του ουρανού και των καπετανόσπιτων ενθουσιάζει.
Βουκαμβίλιες, πολύχρωμοι και φροντισμένοι ιβίσκοι και πλατύφυλλοι βασιλικοί βάζουν τη δική τους πινελιά.
Η αστική κουζίνα του, είναι πολυπολιτισμική και έχει τη δική της ιστορία …
Ο Χηρόλακας είναι το φυσικό λιμανάκι, με τα καπετανόσπιτα να φθάνουν μέχρι τη θάλασσα. Στην άκρη του, το διατηρητέο Λιοτρίβι του 1800 έχει μεταμορφωθεί σε χώρο τέχνης με έργα του Γιώργου Μηνά και μεζεδοπωλείο που υπηρετεί επάξια τη θαλασσινή κουζίνα. Το σαγανάκι με όστρακα είναι πειρασμός, όπως και τα ντολμαδάκια της Σμυρνιάς γιαγιάς τους με φρέσκα αμπελόφυλλα σουλτανίνας.
Η αυλή τελειώνει στη θάλασσα, με θέα απίθανη και αριστερά τον ταρσανά, όπου οι τελευταίοι καραβομαραγκοί σφυροκοπούν στα καΐκια – ήχοι ρυθμικοί, που κάποιες φορές συνοδεύονται από εκείνους της καμπάνας του Αϊ Νικόλα…
Η ναυτική παράδοση του Γαλαξιδίου χάνεται στους αιώνες, τότε που οι σκούνες και τα ιστιοφόρα διαφέντευαν τις θάλασσες. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που η αστική κουζίνα τους έχει επιδράσεις ευρωπαϊκές και ανατολίτικες, εκπλήσσοντας όποιον τη δοκιμάσει.
Μια επίσκεψη στο Ναυτικό και Αρχαιολογικό Μουσείο κρίνεται επιβεβλημένη για να μάθετε την ιστορία της ναυτικής τους κυριαρχίας μέχρι που τα ατμόπλοια αντικατέστησαν τα ιστιοφόρα. Ζητήστε να δείτε το «Χρονικό του Γαλαξιδίου», το οποίο φέρεται να έγραψε ο μοναχός Ευθύμιος το 1703 και όπου ξετυλίγεται η ιστορία της πόλης από τον 10ο έως τον 17ο αιώνα.
Ο Κρισσαίος κόλπος έχει διαύγεια ζηλευτή και οι ηλιαχτίδες κάνουν το δικό τους παιχνίδισμα. Στην Αγία Παρασκευή, στην Πλατεία Ηρώων ή αλλιώς Μανουσάκια, κάνετε τη βόλτα σας.
Από την απέναντι μεριά του λιμανιού, η πευκόφυτη Πέρα Πάντα, μέχρι το άγαλμα της Γαλαξιδιώτισσας μάνας που αποχαιρετά τους ναυτικούς, προσφέρεται και για ποδηλατάδα.
Η αστική κουζίνα του, είναι πολυπολιτισμική και έχει τη δική της ιστορία …
Η θαλασσινή κουζίνα στο Γαλαξίδι δοξάζεται, τα ψάρια και οι αστακοί λαχταριστοί, αλλά και τα κελέμια, γεμιστά κρεμμύδια και τα γλυκά της απίθανα. Το ραβανί εδώ είναι καμωμένο από ρύζι και το γλυκό αμυγδαλάκι. τυλίγεται σαν καραμέλα.
Διαχρονικά, και τα δύο γλυκά ήταν η νοσταλγική συντροφιά των ναυτικών στα μακρινά ταξίδια τους, αλλά και θύμησες των δικών τους ανθρώπων. Λέγεται ότι πριν φύγουν τα καράβια, η πολιτειούλα είχε άρωμα αμυγδάλου, γαρίφαλου, ρυζιού και κανέλας… άλλωστε, αυτά τα γλυκά ήταν χρηστικά, αφού δεν χρειάζονται ψυγείο και διατηρούνται αρκετό καιρό. Οι σαμουσάδες, παραγεμιστοί με ξηρούς καρπούς και μέλι, εμφανίζονται τις Απόκριες και τις γιορτές.
Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής προς την Ιτέα, δείτε τις ιχθυοκαλλιέργειες και χαθείτε στα μονοπάτια του μοναδικού ιστορικού ελαιώνα της Άμφισσας. Είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος ελαιώνας διεθνώς, με δέντρα πανύψηλα, κάποια ηλικίας 3.000 ετών, ένα μνημείο της φύσης προστατευμένο από τη Natura 2000.
Φθάνοντας στους Δελφούς, θα έχετε συγκλονιστική θέα στο Γαλαξίδι.
Ένα ονειρικό ταξίδι, κατά το οποίο θα χορτάσετε γεύσεις, εμπειρίες, ομορφιά…
Πού θα φάμε;
Στο Σκελετόβραχο, που το όνομά του προέρχεται από τον μυθιστορηματικό ήρωα. Οι γευστικές δημιουργίες είναι επικές. Τα ψάρια λαχταριστά, το χταπόδι και το σεβίτσε από τα καλύτερα που θα δοκιμάσετε. Η φάβα με μέλι, ταχίνι και τζίντζερ απίθανη και η σαλάτα παξιμαδοκλέφτρα μας άρεσε και μας κέρδισε η μακαρονάδα με τις γαρίδες και κρόκο Κοζάνης, όπως και το ριζότο
Εξαιρετικό και το service με χαμόγελο. Αξίζει…
Ακτή Οιάνθης 91, Γαλαξίδι
Στη Μaritsa, στην Πέρα Πάντα το εστιατόριο ολόλευκο και ατμοσφαιρικό πάνω στη θάλασσα με θέα ζωντανή carte postale, με ναυτικές σημαιούλες και θαλασσινή κουζίνα. Ωραιότερη στιγμή το δειλινό με θέα του Γαλαξιδιού που «εποπτεύεται» από τον Αϊ Νικόλα. Το μυδοπίλαφο και το βιολογικό λαβράκι σεβίτσε είναι εξαιρετικά. Ο αφρός ταραμά αστεράτος, τα ψάρια ολόφρεσκα και, για επίγευση, χειροποίητο συκαλάκι που στέκει πάνω σε ολόδροσο γιαούρτι.
Maritsa, Πέρα Πάντα
Στην παραδοσιακή ταβέρνα του «Μπεμπέλη» η αστική κουζίνα εξυμνείται. Τα κελέμια, ξανθά κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και σάλτσα ντομάτας, το χοιρινό με δαμάσκηνα και η τυλιχτή φέτα με θυμαρίσιο μέλι εδώ έχουν άλλη γλύκα. Το γλυκάκι που προσφέρουν είναι έκπληξη και οι συνταγές τους μυστικό επτασφράγιστο, που σε εμάς, όμως, αποκαλύφθηκε!
Ο Μπεμπέλης, Νικολάου Μάμα 20
Art Λιοτρίβι
Στο διατηρητέο Λιοτρίβι θα πάτε για ουζομεζέδες και ντολμαδάκια απίθανα πάνω στη θάλασσα, με θέα απίθανη.
Διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής από όπου και το art…
Οδός Νεωρίου
Υπάρχουν κατά μήκος της παραλίας πολλές ακόμα ταβέρνες αλλά δεν προλάβαμε να φάμε εκεί για να έχουμε προσωπική άποψη
Για καφέ, γλυκό και ποτά
Στο «Κονάκι», γεννιούνται εμβληματικές γλυκές αμαρτίες του Γαλαξιδίου: ραβανί καμωμένο από ρύζι και γλυκό αμυγδαλάκι που τυλίγεται σαν καραμέλα. Επίσης αν έχει σαμουσάδες θα πρέπει να τους δοκιμάσετε οπωσδήποτε.
Το Κονάκι, Νικολάου Μάμα 42
Στο παραδοσιακό καφενείο του Θεμιστοκλή ή αλλιώς του «Καμβύση», από το 1900, οι συζητήσεις, τα γέλια και τα πειράγματα καλά κρατούν – από την αυλή θα χορτάσετε το μπλε της θάλασσας και του ουρανού και θα ταξιδέψετε στο χθες. Το βραδάκι, η μουσική και τα κοκτέιλ είναι ιδιαίτερα «ανεβαστικά
Παραδοσιακό καφενείο του «Θεμιστοκλή» Ακτή Οιάνθης 55
Πού θα μείνετε;
Στο ξενοδοχείο Γανυμήδης, δίπλα στο νεοκλασικό Παρθεναγωγείο βρίσκεται το καπετανόσπιτο , που μεταμορφώθηκε σε ονειρικό ξενοδοχείο. Περάστε στην αυλή του για μια γαστρονομική σπουδή της περιοχής και επικό πρωινό.
Μiramare Hotel, 2 αστέρων, δίπλα στο γραφικό λιμάνι στο κέντρο της ιστορικής πόλης, ωραίο πρωινό.
Τηλ. 6937154567
Θα αγοράσετε οπωσδήποτε
Στην Πλατεία Ηρώων ή Μανουσάκια, τα αρώματα από το φρέσκο προζυμένιο ψωμί σάς προκαλούν να περάσετε την πύλη του φούρνου «Παπαλέξη». Τα ψωμιά φτιάχνονται με φίνα ρουμελιώτικα άλευρα και η τυρόπιτα έχει άλλη νοστιμιά
Στο τυροκομείο του «Κορνέζου» ξεχωρίζουν το πρόβειο γιαούρτι, το ανθότυρο, η φέτα ΠΟΠ και η γραβιέρα. Στο παντοπωλείο «Αύρα» θα γνωρίσετε τα τοπικά προϊόντα, τα βοτάνια και τα ντόπια κρασιά.
Εμπειρία βιωματική που δεν πρέπει να χάσετε
Στο ξενοδοχείο Γανυμήδης, πηγαίνετε για να απολαύσετε το πολυβραβευμένο πρωινό, που δεν χρειάζεται να μένετε στο ξενοδοχείο. Η Χρυσούλα, η ξενοδόχος, είναι μια νέα κοπέλα που γράφει τη δική της ιστορία στην τοπική γαστρονομία. Τα τυράκια, κάποια ζυμωμένα με βοτάνια και μπαχαρικά, είναι αστέρια και οι πίτες της μικρά αριστουργήματα – μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στη Ρούμελη, όπου οι πίτες δοξάζονται.
Μαθήματα μαγειρικής στο Γανυμήδης
Η Χρυσούλα ανοίγει αέρινα φύλλα στο λεπτό και διδάσκει τα μυστικά της πίτας -και όχι μόνο- σε Έλληνες και ξένους. Τα μαθήματα μαγειρικής είναι εξαιρετικά και ακολουθεί γεύμα ή δείπνο με ότι έχετε ετοιμάσει.
Οι φρουτένιες μαρμελάδες, τα τσάτνεϊ, τα γλυκά του κουταλιού και οι ολόδροσοι φρεσκοστυμμένοι χυμοί είναι από τον φρουτόκηπο της οικογένειας, τα αβγά από το κοτέτσι και το ζεστό ψωμί από τον φούρνο τους.
Εμπειρία γαστρονομική, που δεν πρέπει να χάσετε, ο πρωινός περίπατος στην αγορά και στο πρώτο λιμανάκι της Οιάνθης, όπου οι ψαράδες «εκθέτουν» τις πρωινές ψαριές τους: πετρομπάρμπουνα, ροφούς, συναγρίδες, τονάκια, αστακούς, καβούρια και σκορπίνες, που πλημμυρίζουν με αρώματα, φρεσκάδα και νοστιμιά τη θαλασσινή κουζίνα τους.