Η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, και το κολατσιό που παίρνουν μαζί τους στο σχολείο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενέργεια και τη συγκέντρωσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγεις, καθώς μπορεί να μην προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το παιδί σου ή να το δυσκολέψουν την ώρα του κολατσιού. Παρακάτω σου δίνουμε μερικά tips για να αποφύγεις ανθυγιεινές επιλογές και να προσφέρεις ένα ισορροπημένο κολατσιό.
Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων με πολλά συντηρητικά
Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλά συντηρητικά, όπως τα συσκευασμένα σνακ (πατατάκια, μπισκότα γεμάτα με ζάχαρη, κρουασάν κ.λπ.), δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και κακά λιπαρά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μείωση της ενέργειας ή να επηρεάσουν τη συγκέντρωση του παιδιού. Προτίμησε να βάζεις φρέσκα σνακ, όπως φρούτα, λαχανικά ή σπιτικά σνακ, για να έχει την ενέργεια που χρειάζεται.
Αποφυγή ροφημάτων με πολλή ζάχαρη
Τα αναψυκτικά, οι συσκευασμένοι χυμοί και τα ροφήματα με ζάχαρη μπορεί να φαίνονται πρακτικά, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικές αυξομειώσεις της ενέργειας. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης στα δόντια του παιδιού. Προτίμησε το νερό ή φυσικούς χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Αποφυγή γλυκών
Τα γλυκά όπως σοκολάτες, καραμέλες και οι μπάρες με πολλή ζάχαρη είναι δημοφιλή σνακ αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για το κολατσιό τους. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση αρχικά, αλλά στη συνέχεια πέφτει απότομα η ενέργεια, αφήνοντας το παιδί κουρασμένο και χωρίς την απαιτούμενη συγκέντρωση. Αντί για γλυκά, μπορείς να βάλεις ένα φρούτο ή σπιτικές μπάρες με βρώμη και μέλι.
Αποφυγή τροφίμων με πολλά κορεσμένα λιπαρά
Προϊόντα όπως τα έτοιμα σάντουιτς με αλλαντικά, οι έτοιμες πίτες ή τα λουκάνικα περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και συχνά υψηλή ποσότητα αλατιού. Τα τρόφιμα αυτά δεν είναι θρεπτικά και μπορεί να προκαλέσουν φουσκώματα ή δυσφορία στο στομάχι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια καλύτερη επιλογή είναι ένα σπιτικό σάντουιτς με φρέσκα υλικά, όπως κοτόπουλο ή τυρί χαμηλών λιπαρών.
Αποφυγή τροφίμων με πολύ αλάτι
Τρόφιμα όπως τα επεξεργασμένα πατατάκια, τα αλμυρά κρακεράκια και τα έτοιμα σνακ περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση ή ακόμη και υπερκατανάλωση τροφίμων, καθώς το αλάτι αυξάνει την όρεξη. Αντί για αλμυρά σνακ, μπορείς να ετοιμάσεις μπαστουνάκια λαχανικών ή να προσφέρεις ξηρούς καρπούς (χωρίς αλάτι) που είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά.
Αποφυγή τροφίμων που αλλοιώνονται εύκολα
Ορισμένα τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά, αυγά ή αλλαντικά, αν δεν συντηρηθούν σωστά, μπορεί να αλλοιωθούν μέχρι να τα καταναλώσει το παιδί στο σχολείο, ειδικά αν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Καλό είναι να αποφεύγεις τρόφιμα που δεν διατηρούνται εύκολα χωρίς ψύξη, εκτός αν έχεις ειδικά θερμομονωτικά δοχεία για να τα κρατήσεις δροσερά.
Αποφυγή τροφίμων που προκαλούν αλλεργίες
Πριν βάλεις τρόφιμα στο κολατσιό, βεβαιώσου ότι δεν περιέχουν υλικά που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, τόσο στο παιδί σου όσο και σε άλλα παιδιά που μπορεί να είναι ευαίσθητα (όπως ξηροί καρποί). Τα σχολεία συχνά έχουν συγκεκριμένες πολιτικές για τρόφιμα που μπορούν να περιέχουν κοινές αλλεργιογόνες ουσίες, οπότε πάντα έλεγξε πριν ετοιμάσεις το κολατσιό.
Αποφυγή υπερβολικά μεγάλων ποσοτήτων φαγητού
Αν και είναι σημαντικό το παιδί να τρέφεται καλά, δεν χρειάζεται να υπερφορτώνεις το κολατσιό του με μεγάλη ποσότητα φαγητού. Είναι καλύτερο να βάζεις μικρές, ισορροπημένες μερίδες που μπορούν να φαγωθούν εύκολα και χωρίς να πεταχτεί τροφή. Επίλεξε τρόφιμα που είναι εύκολο να φαγωθούν γρήγορα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.