Τί θα πρέπει να γνωρίζουμε για τα αφρώδη κρασιά;

Tips

Καταρχάς αφρώδη χαρακτηρίζονται τα κρασιά που περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα. Σε αυτό άλλωστε οφείλεται η δημιουργία των φυσαλίδων τους, αλλά και ο αφρός τους, όταν σερβίρονται. Το διοξείδιο του άνθρακα ενισχύει την οξύτητα και από την άλλη προσφέρει φρεσκάδα μοναδική. Τα αφρώδη κρασιά μπορεί να είναι ξηρά ή γλυκά, να έχουν έντονη οξύτητα και μπορεί να διαθέτουν πολύπλοκη αρωματική παλέτα, πλούσιο σώμα αλλά και δυνατότητα παλαίωσης.

Τα αφρώδη κρασιά μπορεί να είναι σαμπάνιες, με σύνθετο αρωματικό μπουκέτο, ειδικό τρόπο οινοποίησης και το όνομα προσδιορίζει τον τόπο παραγωγής. Τα prosecco έχουν δροσερές οξύτητες και είναι συνήθως φρουτώδη και αρωματικά. Τα Asti είναι έντονα αρωματικά, γλυκά και με χαμηλό βαθμό αλκοόλ.

co Ritz London

Η σαμπάνια, πρωταγωνίστρια της γιορτής

Η σαμπάνια είναι το πιο χαρακτηριστικό αφρώδες κρασί με υψηλή οξύτητα, σφιχτή δομή που παράγεται σε διάφορα επίπεδα γλυκύτητας. Οινοποιείται από διάφορες ποικιλίες σταφυλιών και ανάλογα με τη διάρκεια παλαίωσης, η σαμπάνια μπορεί να αναπτύξει πολύπλοκα αρώματα. Στο μπουκέτο αρωμάτων μπορούμε να διακρίνουμε αρώματα φρούτων, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, νότες λευκής τρούφας αλλά και αρώματα ανθέων.

Η σαμπάνια είναι Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και πρόκειται για αφρώδες κρασί με αυστηρά προδιαγεγραμμένη μέθοδο παραγωγής και με παλαίωση 15 μηνών. Παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Καμπανίας, Champagne, της Γαλλίας, από όπου και το όνομά της. Οι βασικές ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται είναι οι ερυθρές  Pinot Noir και Meunier και η λευκή Chardonnay.

Λόγω αυτών των συνθηκών οι σαμπάνιες έχουν συνήθως υψηλή τιμή και η παραγωγή τους είναι περιορισμένη.

Η σαμπάνια έχει πολλές ιδιαιτερότητες.

Εάν στην ετικέτα της σαμπάνιας, υπάρχει η ένδειξη Grand Cru σημαίνει ότι προέρχεται από τα 17 χωριά, που τα αμπελοτόπια τους είναι ονομαστά λόγω της ανώτερης ποιότητας σταφυλιών που παράγουν. Έτσι αυτές οι σαμπάνιες έχουν υψηλότερη τιμή.

Αμέσως μετά σε κατηγορία έρχεται η σαμπάνια με την ένδειξη Premieur Cru, που σημαίνει ότι προέρχεται από αμπελοτόπια των 44 χωριών που ξεχωρίζουν.

Άλλος διαχωρισμός στην ποιότητα και την ετικέτα μια σαμπάνιας είναι «Vintage» που αφορά σε κρασιά υψηλής ποιότητας, καθώς δημιουργούνται μόνο στις καλές χρονιές, με τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες. Ενώ οι «Non Vintage» είναι κρασιά με συγκεκριμένο στυλ που είναι χαρακτηριστικό του οίκου που τα παράγει.

Επίσης σαν single vineyard, χαρακτηρίζονται οι σαμπάνιες που προέρχονται από συγκεκριμένα φημισμένα αμπελοτόπια, οπότε η τιμή τους είναι υψηλότερη, γιατί η παραγωγή είναι μικρή.

Τέλος, Prestige Cuvée ή  Grande Cuvée είναι οι κορυφαίες σαμπάνιες του οίκου, γιατί οι περισσότερες σαμπάνιες είναι χαρμάνια πολλών χρονιών και περιοχών, αφού ο κάθε οίκος θέλει να διατηρήσει το στυλ που τον χαρακτηρίζει. Έτσι μια φιάλη μπορεί να περιέχει χαρμάνι από πλέον των 100 διαφορετικών κρασιών που προέρχονται από 10 ή και περισσότερες διαφορετικές χρονιές.

Στη Γαλλία γνωστά είναι τα αφρώδη κρασιά Cremant, που έχουν τιμές πιο προσιτές από αυτές της σαμπάνιας.

Αφρώδη κρασιά με την μέθοδο της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας της σαμπάνιας πολύ αξιόλογα παράγονται σε πολλές χώρες.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !