Τσίπουρο και ούζο super service και food pairing

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

To oύζο και το τσίπουρο τα αγαπάμε και στις διακοπές δίπλα στη θάλασσα και δηλώνουν παρόντα στις πρώτες συναντήσεις μετά τις διακοπές μας.

Δίπλα τους αρμονικά δένουν εύκολα μεζεδάκια που γίνονται στο λεπτό γιατί δεν χρειάζεται να είμαστε με τις ώρες στην κουζίνα, ειδικά τώρα με τη ζέστη.

Πως όμως τα σερβίρουμε για να έχουμε την top απόλαυση και πιο είναι το ιδεατό food pairing;

Ας ξεκινήσουμε από το τσίπουρο

Ποια τα μυστικά του σωστού σερβιρίσματος

Το καλοκαίρι επιλέγουμε διάφανα, κρυστάλλινα και παγωμένα τσίπουρα, γκράπες, ρακές.

Τα παλαιωμένα ας τα αφήσουμε καλύτερα για το βαθύ φθινόπωρο και το χειμώνα.

Το τσίπουρο πίνεται κρύο.

Μπορούμε να βάλουμε το μπουκάλι στο ψυγείο να παγώσει καλά και μετά το σερβίρουμε σε μια σαμπανιέρα με πάγο.

Το τσίπουρο σερβίρεται σε ποτήρι του λευκού κρασιού με ποδαράκι για να μην ζεσταίνεται από τη θερμοκρασία του χεριού μας.

Μπορεί να σερβιριστεί σαν απεριτίφ αλλά και σαν χωνευτικό.

Ας μην ξεχνάμε ότι στα μοναστήρια μας υποδέχονται με ελληνικό καφέ, ένα ποτήρι κρύο νερό και ένα τσίπουρο σε ποτηράκια του λικέρ.

Το στυλ αυτό επανέρχεται και σαν trendy πρόταση σερβιρίσματος δίπλα σε καφέ εσπρέσο.

Μεζεδάκια για έξυπνους συνδυασμούς 

Παξιμαδάκια όλων των ειδών κρίθινα και μη μαζί με τυριά όπως πεκορίνο, κοπανιστή, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, και αυτές οι ωραίες γραβιέρες με πιπεριά ή αρωματικά.

Σαρδελίτσες, σολομό καπνιστό, πέστροφα καπνιστή, αντζούγιες, μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές είναι ότι καλύτερο.

Μεζεδάκια με κονσέρβα τόνου ή καβουριού.

Αλείμματα με πελτέ, ελαιόλαδο και κάπαρη.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί και τουρσιά πρωτότυπα.

Μεζεδάκια με μανιτάρια, ελιές γεμιστές, δαμασκηνοελιές.

Λούζα, σαλαμάκια όλων των ειδών, προσούτο τυλιγμένο σε κριτσινάκια αλλά και απάκι ή νέμπουλο.

Ένα πλατώ τυριών και αλλαντικών με τσάτνευ ντομάτας ή ροδάκινου ή ακόμα και κουνουπιδιού και πάστα ελιάς μαύρη ή πράσινη θα εντυπωσιάσει.

 Ούζο

Τα μυστικά του σωστού σερβιρίσματος

Σίγουρα πίνεται παγωμένο, με νερό, με πάγο ή και σκέτο σπανιότερα.

Το σερβίρισμα έχει τη δική του τεχνική και πρέπει να ακολουθείται κατά γράμμα για μεγαλύτερη απόλαυση.

Πίνεται σε ποτήρι κανονάκι, όπως λένε στη Μυτιλήνη, ένα μακρόστενο ποτήρι που ανοίγει στο πάνω μέρος του.

Πρώτα βάζουμε το ούζο, μετά το παγωμένο νερό και τέλος ο πάγος σε μικρή πάντα ποσότητα.

Είναι τόσο αρωματικό, τόσο καλοκαιρινό. Λέγεται και ποτό της λήθης, γιατί το άρωμά του και η γεύση ξεμυαλίζουν σε κάνει να ξεχνάς τα στενόχωρα…

Το ούζο είναι και το εθνικό μας ποτό ας μην το ξεχνάμε.

Μεζεδάκια για έξυπνους συνδυασμούς

Το ούζο ζητά πάντα μεζέ ενώ το τσίπουρο μπορεί να το απολαύσεις δροσερό και μόνο του.

Τα θαλασσινά δένουν αρμονικά.

Το ψητό χταποδάκι, αλλά και το αυγοτάραχο είναι το alter ego του.

Η ντομάτα με ανθό αλατιού, αγγούρι κομμένα σε κομμάτια και πιπερίτσες κόκκινες ή πράσινες ταιριάζουν απίθανα.

Τα κεφτεδάκια, τα ντολμαδάκια, ο γαύρος μαρινάτος και τα απίθανα τηγανητά κολοκυθάκια του πηγαίνουν τρελά.

Επίσης όλες οι σαλάτες αλοιφές,  η μελιτζανοσαλάτα, η ταραμοσαλάτα, το χούμους, το τζατζίκι, η πιπεροσαλάτα.

Εννοείται όλα τα τυριά και τα αλλαντικά κάνουν απίθανη συντροφιά στο ούζο με διάφορα ψωμάκια και κριτσίνια.

Με ελάχιστη παραμονή στην κουζίνα μπορείτε να κάνετε θαύματα και να ενθουσιάσετε τους προσκεκλημένους σας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !