Μια γευστική δημιουργία που είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα ζυμαρικά. Το καλό με τα πάκερι, που δεν είναι συνηθίζονται τόσο πολύ ακόμα στην Ελλάδα, αλλά έχουν κατακτήσει την Ιταλία, ενδείκνυνται για κάθε φαγητό με σάλτσα. Την αγκαλιάζουν και είναι πολύ γευστικά.
Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά σας θα ενθουσιαστούν. Όταν μάλιστα και το κρέας είναι από αυτόχθονη φυλή όπως αυτό που δοκιμάσαμε στη Σκύρο, τότε η γευστική δημιουργία απογειώνεται…
Χρόνος παρασκευής 1 ½ – 2 ώρες / Εύκολο
Μοσχαράκι με ντομάτα και πάκερι
Από το εστιατόριο Efrosini, Nefeli Hotel, Χώρα Σκύρου
Υλικά για 4 άτομα
1 ½ κιλό μοσχαράκι από σπάλα ή χτένι, κομμένο σε κομμάτια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. ζάχαρη
150 ml ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
2 φύλλα δάφνης
1 ξύλο κανέλας
8 μπαχάρια
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
150 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
500 γρ. πάκερι ή άλλο ζυμαρικό
Για το φινίρισμα
Σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε και στραγγίζουμε στο σουρωτήρι τα κομμάτια του κρέατος, όσο πιο στεγνά είναι τόσο καλύτερα θα ροδίσουν.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε το κρέας και το γυρίζουμε με λαβίδα σε όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσει όμορφα. Το ρόδισμα είναι το μυστικό της επιτυχίας.
Σε πιατέλα βγάζουμε το κρέας και στην κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχάρια, την κανέλα και τη δάφνη.
Βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε ένα μεγάλο πιάτο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τις δάφνες, τα μπαχάρια, τα γαρίφαλα και την κανέλα.
Κατεβάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 3-5 μέχρι τα κρεμμύδια να γυαλίσουν και να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αραιώνουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις αρχίσει να κοχλάσει η σάλτσα προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και το καλύπτουμε με τον καυτό ζωμό λαχανικών μέχρι να καλύψει το κρέας κατά τα 2/3.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 90 λεπτά. Μέχρι να μαλακώσει το κρέας και δέσει η σάλτσα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε άλλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και βράζουμε τα πάκερι ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Τα σουρώνουμε πολύ καλά.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας και ανακινούμε την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε σε πιάτο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τυριά τριμμένα.