Αμυγδαλωτά της Σμύρνης με πικραμύγδαλο

Tips

Μια αυθεντική συνταγή 150 χρόνων από τη Σμύρνη, που γίνεται τόσο εύκολα. Τα αμυγδαλωτά ήταν το τραταμέντο τους και συντρόφευε το τσάι ή τον καφέ στις “jours fixe” δηλ. την ημέρα που κάθε κυρία δεχόταν στο σπίτι τις φίλες της… Η αγαπημένη φίλη έφορος της Εστίας Νέας Σμύρνης μας έφτιαξε τη συνταγή και την φωτογραφίσαμε στο Μουσείο σε πιάτο του 1723 πάνω σε ένα περίφημο τραπέζι με πλακάκια αυθεντικά IZNIK…Δίπλα ένα συνταγολόγιο της εποχής εκείνης….

Ένα αυθεντικό ταξίδι στο χθες.

Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Πολύ εύκολα

Αμυγδαλωτά της Σμύρνης με πικραμύγδαλο

Υλικά για 30 κομμάτια περίπου

600 γρ. πάστα αμυγδάλου

240 γρ. άχνη ζάχαρη

ασπράδι από ένα φρέσκο αυγό

150 γρ. φιλέ αμυγδάλου

λίγο άρωμα πικραμύγδαλου

Για το φινίρισμα

λίγη ζάχαρη άχνη

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την πάστα αμυγδάλου, τη ζάχαρη, το άρωμα πικραμύγδαλου και το ασπράδι και τα χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά.

Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρου, βρέχοντας συνεχώς τα χέρια μας με νερό ή μαστιχόνερο και τα καλύπτουμε με την ψίχα αμυγδάλου.

Σε στρωμένο ταψί με λαδόκολλα αραδιάζουμε τα αμυγδαλωτά σε απόσταση το ένα από το άλλο.

Ψήνουμε σε καλά  προθερμασμένο φούρνο, στον  αέρα, στους 180οC για 9-10 λεπτά.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο σε μια σχάρα.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Μικρά μυστικά

Τρώγονται ευχάριστα και χωρίς άχνη.

Διατηρούνται σε κλειστό μεταλλικό κουτί με ριζόχαρτο στο ψυγείο… αν προλάβουν να μείνουν.

Συνταγή: από την κυρία Παπαδοπούλου, έφορο Εστίας Νέας Σμύρνης

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !