Σύντομα εξετάσεις αίματος χωρίς βελόνες

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ένα ευχάριστο νέο για να λείψει ο εφιάλτης με τις βελόνες, κυρίως για τους ανθρώπους, που δεν έχουν εύκολα προσβάσιμες φλέβες…

Επειδή ανήκω σε αυτή την κατηγορία κάθε φορά σκέφτομαι την ταλαιπωρία και αναβάλλω τις εξετάσεις.

Μια αμερικανική εταιρεία έχει αναπτύξει εναλλακτική λύση για τις ενέσεις. Πρόκειται για ένα κουτί που κολλάει στο βραχίονα και συλλέγει αίμα.

Ένα κουτί που κολλά στο μπράτσο αντικαθιστά τις βελόνες

Τέλος λοιπόν στις εξετάσεις αίματος ή οποιασδήποτε ένεσης με μεγάλες βελόνες. Οι αμερικανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει πλέον λιγότερο επεμβατικά εργαλεία για τη λήψη δειγμάτων αίματος και ιστών. Μάλιστα ένας Έλληνας είναι επικεφαλής της δεύτερης ομάδας.

Η αμερικανική startup προσφέρει έτσι ένα μικρό κουτί που κολλά στο εξωτερικό του βραχίονα. Σε δύο με τρία λεπτά μετά το πάτημα του κουμπιού το αίμα συλλέγεται στη μικρή δεξαμενή για διάφορες αναλύσεις. Μόλις τον προηγούμενο μήνα η εφεύρεση κατοχυρώθηκε και έλαβαν άδεια κυκλοφορίας και για την Ευρώπη.

Οι αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσουν την επεμβατικότητα των βελονών δημιουργώντας μικροβελόνες, που δεν είναι μεγαλύτερες από μια βλεφαρίδα και έτσι η διαδικασία είναι ανώδυνη. Έτσι το δείγμα αίματος δεν λαμβάνεται από φλέβες με την κάμψη του αγκώνα αλλά από τα τριχοειδή αγγεία, που είναι εξαιρετικά λεπτά, εύκαμπτα και ελαστικά αιμοφόρα αγγεία.

Το περίβλημα απορροφά μια μικρή ποσότητα αίματος. Μόλις αφαιρεθεί, η συσκευή αφήνει ένα σημαδάκι που εξαφανίζεται γρήγορα. Η ποσότητα αίματος που λαμβάνεται είναι πολύ μικρή, μεταξύ 0,1 και 0,15 χιλιοστόλιτρα, αλλά επιτρέπει τη διενέργεια των πιο κοινών αναλύσεων.

΄Ηδη μελετάται η εξέλιξη του συστήματος ώστε να είναι δυνατή μια μεγαλύτερη δυνατότητα απορρόφησης αίματος και ιστών.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Τραγανά μπαστουνάκια μελιτζάνας με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού και σουσάμι

Η μελιτζάνα είναι το δώρο της φύσης για το καλοκαίρι… Έχει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Την καλύτερη έκδοση της τηγανητής μελιτζάνας με μια...

Καρπάτσιο μοσχάρι

Μια γευστική δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας. Γίνεται εύκολα και έχει το δικό του φανατικό κοινό. Δεν είναι πιάτο για όλους. Τα μυστικά του είναι τα...

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !