Σύντομα εξετάσεις αίματος χωρίς βελόνες

Tips

Ένα ευχάριστο νέο για να λείψει ο εφιάλτης με τις βελόνες, κυρίως για τους ανθρώπους, που δεν έχουν εύκολα προσβάσιμες φλέβες…

Επειδή ανήκω σε αυτή την κατηγορία κάθε φορά σκέφτομαι την ταλαιπωρία και αναβάλλω τις εξετάσεις.

Μια αμερικανική εταιρεία έχει αναπτύξει εναλλακτική λύση για τις ενέσεις. Πρόκειται για ένα κουτί που κολλάει στο βραχίονα και συλλέγει αίμα.

Ένα κουτί που κολλά στο μπράτσο αντικαθιστά τις βελόνες

Τέλος λοιπόν στις εξετάσεις αίματος ή οποιασδήποτε ένεσης με μεγάλες βελόνες. Οι αμερικανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει πλέον λιγότερο επεμβατικά εργαλεία για τη λήψη δειγμάτων αίματος και ιστών. Μάλιστα ένας Έλληνας είναι επικεφαλής της δεύτερης ομάδας.

Η αμερικανική startup προσφέρει έτσι ένα μικρό κουτί που κολλά στο εξωτερικό του βραχίονα. Σε δύο με τρία λεπτά μετά το πάτημα του κουμπιού το αίμα συλλέγεται στη μικρή δεξαμενή για διάφορες αναλύσεις. Μόλις τον προηγούμενο μήνα η εφεύρεση κατοχυρώθηκε και έλαβαν άδεια κυκλοφορίας και για την Ευρώπη.

Οι αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσουν την επεμβατικότητα των βελονών δημιουργώντας μικροβελόνες, που δεν είναι μεγαλύτερες από μια βλεφαρίδα και έτσι η διαδικασία είναι ανώδυνη. Έτσι το δείγμα αίματος δεν λαμβάνεται από φλέβες με την κάμψη του αγκώνα αλλά από τα τριχοειδή αγγεία, που είναι εξαιρετικά λεπτά, εύκαμπτα και ελαστικά αιμοφόρα αγγεία.

Το περίβλημα απορροφά μια μικρή ποσότητα αίματος. Μόλις αφαιρεθεί, η συσκευή αφήνει ένα σημαδάκι που εξαφανίζεται γρήγορα. Η ποσότητα αίματος που λαμβάνεται είναι πολύ μικρή, μεταξύ 0,1 και 0,15 χιλιοστόλιτρα, αλλά επιτρέπει τη διενέργεια των πιο κοινών αναλύσεων.

΄Ηδη μελετάται η εξέλιξη του συστήματος ώστε να είναι δυνατή μια μεγαλύτερη δυνατότητα απορρόφησης αίματος και ιστών.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !