Η μηλόπιτα που δοκιμάσαμε στην Αρμενία ήταν τόσο νόστιμη, άλλωστε τα μήλα της φημίζονται, αφού πρόκειται για ορεινή χώρα.
Η μηλόπιτα γίνεται με μαρμελάδα μήλου και μπόλικα καρύδια που επίσης είναι νόστιμα και τραγανά.
Η κυρία Alina Abelyans μας σερβίρει τα γλυκάκια της
Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε πολύ λεπτά κομμάτια κάποιες φέτες μήλου και να τις προσθέσουμε στη μαρμελάδα αφού τις περάσουμε με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Τη μαρμελάδα μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με τις απίθανες μαρμελάδες ροδιού και βερίκοκου που είναι επίσης θαυμαστά.
Χρόνος παρασκευής 55 λεπτά / Εύκολη
Αρμένικη μηλόπιτα
Από το Abelyans house restaurant, Γκαρνί Αρμενίας
Υλικά για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη
5 αυγά, χωρίζουμε ασπράδια και κρόκους
1 ποτήρι νερού ζάχαρη κρυσταλλική
400 γρ. βούτυρο λιωμένο
Μισό κ.γ. σόδα
1 φακελάκι baking powder
1 βανιλίνη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, όσο χρειαστεί
Για τη γέμιση
Μαρμελάδα μήλου
100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τη σόδα, το baking powder και τη βανιλίνη και το μείγμα των ασπραδιών.
Σιγά-σιγά προσθέτουμε αλεύρι, ζυμώνοντας, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη.
Το ένα μέρος το τρίβουμε στον τρίφτη και το απλώνουμε στη βάση ενός βουτυρωμένου ταψιού.
Απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα.
Με το δεύτερο μέρος της ζύμης καλύπτουμε τη γέμιση, είτε τριφτή είτε απλώνοντάς τη σαν φύλλο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30-40 λεπτά, περίπου μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.
Σερβίρουμε με κομμάτια μήλου.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαρμελάδα μήλου με βερίκοκο που στην Αρμενία είναι τόσο νόστιμα και ξακουστά. Αντί για καρύδια θα προσθέσουμε αμύγδαλα που δένουν αρμονικά. Έτσι θα έχουμε μια ωραία πίτα βερίκοκου.