Μπασμπούσα, το σιμιγδαλένιο κέικ της Μ.Ανατολής

Tips

Η μπασμπούσα είναι το πιο αγαπημένο γλυκό της Μέσης Ανατολής. Είναι καμωμένο με σιμιγδάλι, καρύδα και σιρόπι αρωματικό. Στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία το ονομάζουν χαρίζα, στην Αίγυπτο και τις υπόλοιπες περιοχές είναι γνωστό σαν μπασμπούσα.

Το Αλ Τζουμέιρα του Ντουμπάι

Το απολαύσαμε στο Ντουμπάι στο πρωινό του απίθανου ξενοδοχείο Αntanara και ζητήσαμε τη συνταγή.

Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά / Εύκολο

Μπασμπούσα, το σιμιγδαλένιο κέικ της Μ.Ανατολής

Από το εμβληματικό Antanara Hotel, Ντουμπάι

Υλικά για ταψί 9×13

1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό

1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

1 ½  κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Μισό κ.γ. μαγειρική σόδα

3 κούπες σιμιγδάλι, χοντρό

Μισό φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

1 φλιτζάνι λεπτές νιφάδες καρύδας

3/4 φλιτζανιού γάλα

24 ολόκληρα αμύγδαλα

Για την επικάλυψη του ταψιού

2 κ.σ. ταχίνι

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη

1 ½  φλιτζάνι νερό

Χυμό από 1 λεμόνι και λίγη φλοίδα

Τρόπος παρασκευής

Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα και το αφήνουμε στην άκρη. Σε λίγο θα δούμε ότι φουσκώνει.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε μαζί το σιμιγδάλι με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Προσθέτουμε και την καρύδα ανακατεύοντας ελαφρά.

Ρίχνουμε το μείγμα γιαουρτιού στο μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατέψτε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αλείφουμε τη βάση του ταψιού και ολόγυρα με το ταχίνι.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε με τη μαρίζ ομοιόμορφα.

Χτυπάμε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας για να απελευθερωθεί τυχόν αέρας που υπάρχει στο μείγμα, που πρέπει να είναι αρκετά πηχτό.

Χαράζουμε σε κομμάτια και προσθέτουμε στο κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο.

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη καρύδα στην επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 25-30 λεπτά το αφήνουμε στην κάτω σχάρα, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί. Μετακινούμε στην επάνω σχάρα για άλλα 5-10 λεπτά, ώστε ολόκληρο το κέικ να πάρει ένα όμορφο ανοιχτό καφέ χρώμα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι ανακατεύοντας τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 8 λεπτά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα και στο τέλος προσθέτουμε το χυμό και τη φλούδα λεμονιού.

Μόλις το κέικ βγει από το φούρνο, με το μαχαίρι κόβουμε τα κομμάτια που είχαμε χαράξει και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.

Κόβουμε τα κομμάτια και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !