Χανιώτικο Μπουρέκι

Tips

Μια πολύ νόστιμη γευστική δημιουργία εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Η γεύση και τα αρώματά του χανιώτικου μπουρεκιού γράφουν στη μνήμη μας έντονα.

Είναι από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Αναμονή 30 λεπτά / Εύκολο

Χανιώτικο Μπουρέκι

Από τον Χάρη Παπαδάκη, εστιατόριο Παραστιές, Ηράκλειο Κρήτης

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

940 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

120 ml ελαιόλαδο

60 ml τσίπουρο

Για τη γέμιση

15 μεγάλα κολοκύθια, ψιλοκομμένα με το μαντολίνο

5 πατάτες, σε φέτες ψιλοκομμένες  με το μαντολίνο

2-3 κ.σ. αλεύρι, για πουδράρισμα λαχανικών

3 ματσάκια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

500 γρ. γραβιέρα Κρήτης

500 γρ. τυρί φέτα

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι αφήνοντας ένα κενό στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το τσίπουρο και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλά το ζυμάρι από τα χέρια μας.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Ζυμώνουμε και πάλι ελαφρά το ζυμάρι και το αφήνουμε πάνω σε μια επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Ανοίγουμε με τον πλάστη το ζυμάρι σε φύλλο.

Αλείφουμε ένα ταψί  με ελαιόλαδο, απλώνουμε το φύλλο και στρώνουμε τις πατάτες.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι και δυόσμο.

Στρώνουμε τα κολοκύθια, πασπαλίζοντας ελαφρά με δυόσμο και αλεύρι και στρώνουμε  τα υπόλοιπα κολοκύθια.

Καλύπτουμε την επιφάνεια με τη φέτα, φλοίδες γραβιέρας και δυόσμο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε φινίρουμε με καρότο τριμμένο, δυόσμο ή φύτρες.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !