Διατροφική ετικέτα στις συσκευασίες τροφίμων

Tips

Η διατροφική δήλωση ή αλλιώς γνωστή ως διατροφική ετικέτα είναι υποχρεωτική σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα από το Δεκέμβριο του 2016 σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 1169/2011. Τα υποχρεωτικά στοιχεία δήλωσης είναι:

α) ενεργειακή αξία (θερμίδες) και

β) ποσότητες λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, υδατανθράκων, σακχάρων, πρωτεϊνών και αλατιού.

Προαιρετικά, σε μια πιο εκτεταμένη διατροφική ετικέτα, μπορεί να υπάρχουν τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, οι φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Η διατροφική ετικέτα αναφέρεται πάντα στα 100γρ ή 100κε προϊόντος και προαιρετικά σε ποσότητα μερίδας. Εάν εφαρμόζεται το δεύτερο είναι απαραίτητη και η αναφορά στο μέγεθος της μερίδας σε γρ ή κε καθώς και η αναφορά του αριθμού μερίδων σε κάθε συσκευασία.

Εδώ βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι το μέγεθος της μερίδας είναι αυθαίρετο και ορίζεται από κάθε παραγωγό. Ενίοτε οι πράξεις υπολογισμού γίνονται δύσκολες όταν το πηλίκο του βάρους της συσκευασίας ή του 100 με το βάρος της μερίδας δεν είναι ακέραιο. Γιαυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντική και η αναφορά του αριθμού μερίδων ανά συσκευασία.

Η διατροφική ετικέτα είναι συνήθως με τη μορφή πίνακα, αλλά εάν δεν το επιτρέπει ο χώρος εκτύπωσης, μπορεί να είναι και περιφραστικά σε μορφή κειμένου. Το τελευταίο εφαρμόζεται κυρίως σε ατομικά σνακ (σοκολάτες, κρουασάν, μπάρες δημητριακών κτλ.) όπου η επιφάνεια εκτύπωσης είναι μικρή.

Βέβαια αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι από τη μια δεν προσελκύει το μάτι του καταναλωτή και από την άλλη καθίσταται δυσανάγνωστη, ιδίως όταν το κοντράστ των χρωμάτων δεν είναι καλό ή όταν είναι κρυμμένη κάτω από πτυχές αναδίπλωσης του υλικού συσκευασίας. Σε πολύ μικρές συσκευασίες με επιφάνεια εκτύπωσης μικρότερη των 25τε δεν είναι υποχρεωτική η διατροφική ετικέτα. Μπορεί να υπάρχει όμως στη δευτεροβάθμια συσκευασία, τη συσκευασία των συσκευασιών. Π.χ. δεν είναι απαραίτητη η διατροφική ετικέτα στις ατομικές μερίδες γάλακτος για τον καφέ αλλά μπορεί να υπάρχει στη συσκευασία ενός αριθμού μερίδων.

Για ορισμένα μονοσύστατα τρόφιμα όπως το νερό, το ξύδι, το κρασί, το μπαχαρικά και το αλάτι δεν είναι απαραίτητη η διατροφική ετικέτα. Επίσης εάν κάποια θρεπτικό συστατικό είναι σε αμελητέες ποσότητες μπορεί να μη συμπεριλαμβάνεται στην ετικέτα αλλά να δηλώνεται με τη φράση “Περιέχει αμελητέες ποσότητες … “. Αυτό είναι πιο τίμιο από τους διατροφικούς ισχυρισμούς “χωρίς …” οι οποίοι πρέπει να είναι εναρμονισμένοι με άλλα νομικά κείμενα.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού 1169/2011 οι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές:

α) ως προς τα χαρακτηριστικά του τροφίμου και ιδίως τη φύση, την ταυτότητα, τις ιδιότητες, τη σύνθεση, την ποσότητα, τη διατηρησιμότητα, τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης, τη μέθοδο παρασκευής ή παραγωγής του»

β) με τον υπαινιγμό ότι το τρόφιμο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ στην πραγματικότητα όλα τα παρόμοια τρόφιμα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά,ιδιαίτερα τονίζοντας την παρουσία ή απουσία ορισμένων συστατικών και/ή θρεπτικών ουσιών».

  Ανά 100 g ανά μερίδα … g*
ενέργεια kJ/kcal kJ/kcal
λιπαρά g g
εκ των οποίων
– κορεσμένα g g

υδατάνθρακες

g g
εκ των οποίων
– σάκχαρα g g
πρωτεΐνες g g
αλάτι g g

* στη συσκευασία περιέχονται … μερίδες

Υπόδειγμα 1. Ενδεικτικός πίνακας διατροφικής ετικέτας

Διατροφική αξία ανά 100 g: ενέργεια … kJ/kcal, λιπαρά … g, εκ των οποίων κορεσμένα … g, υδατάνθρακες … g, εκ των οποίων σάκχαρα …g, πρωτεΐνες …g, αλάτι …g  και μονοακόρεστα … g.

Υπόδειγμα 2. Περιφραστική διατροφική ετικέτα για μικρές συσκευασίες

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πως η διατροφική ετικέτα εμπλουτίζεται με διατροφικές οδηγίες για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ενήλικα καθώς και διάφορες άλλες μορφές παρουσίασης διατροφικών οδηγιών.

Ο Μπόσκου Γεώργιος, χημικός τροφίμων, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Πηγές για περισσότερη ενημέρωση

Κανονισμός (εε) αριθ. 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ενοποιημένη έκδοση, http://data.europa.eu/eli/reg/2011/1169/2018-01-01

European Commission, Nutrition labelling https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/labelling_legislation/nutrition-labelling_en

Σημείωση αυτό είναι το πρώτο μέρος του τρίπτυχου

Μέρος α) Διατροφική ετικέτα στις συσκευασίες τροφίμων

Μέρος β) Διατροφικές οδηγίες στις συσκευασίες τροφίμων

Μέρος γ) Διατροφικοί ισχυρισμοί και ισχυρισμοί υγείας στις συσκευασίες τροφίμων

https://www.facebook.com/FoodJokey

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !