Έξυπνη τεχνική για να κοιμηθεί γρήγορα το μωρό σας

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Είναι γνωστό ότι από τα πιο ήρεμα μωρά του πλανήτη είναι αυτά των Ιαπώνων που κλαίνε ελάχιστα. Σημαντικός παράγοντας ίσως είναι το ήσυχο περιβάλλον που ζουν, χωρίς ιδιαίτερους θορύβους, αφού ακόμα και η φωνή τους είναι σιγανή και η κινήσεις τους αργές.  Έτσι όλα είναι πολύ ήσυχα, οπότε αυτό επιδρά στη ζωή του μωρού.

Οι Ιάπωνες ενδιαφέρονται πολύ για την ηρεμία των παιδιών και έτσι έχουν πραγματοποιήσει πολλά πειράματα και μελέτες, προκειμένου να ανακαλύψουν την κατάλληλη μέθοδο για να καταπραΰνουν και να προάγουν τον ύπνο στα βρέφη που συνηθίζουν να κλαίνε.

Τελευταία συνεχίζουν τις μελέτες τους και με τη σύμπραξη Ιταλών  επιστημόνων.

Εμείς θα σας αποκαλύψουμε δύο ενέργειες, που φαίνεται ότι λειτουργούν αποτελεσματικά ώστε να ηρεμούν τα μωρά και να κοιμούνται καλύτερα. 

Ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των βρεφών κλαίνε πολύ και δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή ξυπνούν μέσα στη νύχτα και κλαίνε δυνατά και συνεχώς, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

Το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 20 – 30% των βρεφών.

Η κατάσταση αυτή είναι πολύ κουραστική για τους γονείς και κάποιες φορές αποτελεί αιτία προβλημάτων στη σχέση του ζευγαριού.

Εννοείται βέβαια ότι είναι κουραστική και για το ίδιο το παιδί.

Αν και υπάρχουν πολλές μέθοδοι εκπαίδευσης που αφορούν τον ύπνο των βρεφών, καθώς και προγράμματα γονικής μέριμνας και εκπαίδευσης για το συγκεκριμένο θέμα, δεν δίνονται ακριβείς συστάσεις για επιτόπιες παρεμβάσεις, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων και των μελετών από Ιάπωνες και Ιταλούς επιστήμονες χρησιμοποιήθηκαν κάμερες και μόνιτορ καρδιακών παλμών σε βρέφη ηλικίας 0 – 7 μηνών.

Για να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους, δοκίμασαν 4 τακτικές.

  • Κατά την πρώτη η μητέρα μετέφερε το παιδί ενώ περπατούσε
  • Κατά την δεύτερη έβαζε το βρέφος στη μάρσιπο ενώ ήταν καθιστή
  • Κατά την τρίτη έβαζε το βρέφος στο καρότσι ή σε κουνιστή κούνια και το έκανε βόλτες
  • Κατά την τέταρτη το μωρό έμενε στο κρεβάτι του, χωρίς να το σηκώσουμε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η συνδυαστική τεχνική που εξελίσσεται σε δύο στάδια είχε άμεση ηρεμιστική επίδραση στα βρέφη.

Τα περάματα έδειξαν ότι το 45% των βρεφών που συμμετείχαν στη μελέτη αποκοιμήθηκαν, ενώ οι μητέρες τους τα κρατούσαν στην αγκαλιά και περπατούσαν, κάποιες μάλιστα ρυθμικά. Έτσι κανένα δεν έκλαψε μέχρι το τέλος, που τα άφησαν στο κρεβάτι τους και συνέχισαν να κοιμούνται.

Κατά το δεύτερο στάδιο, αφού οι μητέρες κρατούσαν τα βρέφη στην αγκαλιά και περπατούσαν. Όταν σταμάτησαν το περπάτημα, κάθισαν στην πολυθρόνα για 5-8 λεπτά.

Αυτή η δεύτερη τεχνική είχε άμεση ηρεμιστική επίδραση στα βρέφη, αφού ήταν ήρεμα και ήδη είχαν κοιμηθεί, πριν τα αφήσει η μητέρα τους στο κρεβάτι και δεν ξύπνησαν κλαίγοντας και πάλι.

Συμπερασματικά, οι δύο τεχνικές που πρέπει να υιοθετήσετε για να κοιμηθεί ένα βρέφος που κλαίει και δεν θέλει να κοιμηθεί είναι να το πάρετε στην αγκαλιά για 5 λεπτά και να περπατάτε και μετά να καθίσετε για 5-8 λεπτά, πριν το βάλετε και πάλι στο κρεβάτι του για ύπνο.

Επίσης η ψυχολογική σας κατάσταση είναι αυτή που επηρεάζει πολύ το βρέφος σας.

Όταν αισθάνεται ότι η μητέρα του είναι αγχωμένη και υπάρχει ένα κλίμα ανησυχίας, άγχους και γκρίνιας το σίγουρο είναι ότι το βρέφος θα κλαίει  πιο συχνά και θα κοιμάται πιο δύσκολα.

Τώρα ξέρετε πως θα διαχειριστείτε την κατάσταση για να είναι ήρεμο το μωρό σας και εσείς.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !