Ένα αγαπημένο γλυκό για μικρούς και μεγάλους. Γίνεται εύκολα και η πάστα Φλώρα είναι τραγανή. Χρησιμοποιούμε τις αγαπημένες μας μαρμελάδες ή δημιουργούμε τα δικά μας χαρμάνια. Η μαρμελάδα βερίκοκο δένει αρμονικά με το ροδάκινο ή με τα φρούτα του δάσους.
Μπορούμε επίσης να τη χωρίσουμε στη μέση και να βάλουμε δύο μαρμελάδες για να ικανοποιηθούν όλοι.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Χρόνος αναμονής 35 λεπτά / Εύκολη
Εύκολη πάστα Φλώρα
Από το ξενοδοχείο Boulgari, Kάστρο Ιωάννινα
Υλικά για μια ταρτιέρα
200 γρ. βούτυρο, από το ψυγείο, κομμένο σε κομμάτια
100 γρ. ζάχαρη άχνη 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 αυγό
500 γρ. μαρμελάδα μήλο και φρούτα του δάσους
Για το πασπάλισμα
Άχνη ζάχαρη, προαιρετικά
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την άχνη, το βούτυρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αυγό, μέχρι να ενωθούν σε μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
Προσοχή δεν χρειάζεται να το χτυπήσουμε πολύ ώρα γιατί θα σφίξει. Μόλις συγκεντρωθεί γύρω από το σύρμα σταματάμε το χτύπημα.
Παίρνουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σαν μπάλα, την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 35 λεπτά «να ξεκουραστεί»
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας, για να μην κολλάει η ζύμη, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε μεγάλο στρογγυλό φύλλο, πάχους 1 εκ. και διαμέτρου περίπου 30-32 εκ.
Το μεταφέρουμε στην ταρτιέρα, στρωμένη με χαρτί ψησίματος ή απλά βουτυρωμένη, και απλώνουμε το φύλλο ώστε να καλύψει την επιφάνεια.
Το υπόλοιπο της ζύμης, που περίσσεψε από τα πλάγια, το πλάθουμε σε κορδόνια, που θα τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Ρίχνουμε τη μαρμελάδα πάνω στη βάση της τάρτας, σε παχύ στρώμα, αφήνοντας γύρω γύρω ένα περιθώριο 4 εκ.
Βάζουμε τα κορδόνια ζύμης πάνω στην επιφάνεια δημιουργώντας σχήματα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.