Λεκές από κόκκινο κρασί …πως τον καθαρίζουμε;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Επικοινωνιολόγος

Σε όλους έχει συμβεί κατά τη διάρκεια του δείπνου ή μιας πρόσκλησης να χυθεί μια σταλιά από το κόκκινο κρασί που πίνουμε ή που σερβίρουμε. Βέβαια υπάρχουν ειδικοί δακτύλιοι “stop-drip” στο εμπόριο, που μπαίνουν γύρω από το στόμιο του μπουκαλιού, αλλά και sous verre για προληπτικούς λόγους

Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερα αλλά δεν ήρθε και η καταστροφή αρκεί να κάνουμε τις σωστές κινήσεις για να μην μείνει για πάντα το αποτύπωμα του κρασιού.

Οι συμβουλές της μαμάς για ακόμα μια φορά θα φανούν χρήσιμες. Βέβαια υπάρχουν στην αγορά και διαλύματα χημικά που κάνουν και αυτά εξαιρετική δουλειά.

Ας καταφύγουμε πρώτα στις συμβουλές της μαμάς και βλέπουμε…

Μην σκουπίζετε τον λεκέ με νερό και πετσέτα γιατί θα απλώσει και δεν λύνεται το πρόβλημα, απλά ο λεκές θα περάσει πιο βαθιά στις ίνες του υφάσματος.

Αμέσως θα πρέπει να επιλέξετε ποια φυσικά προϊόντα έχετε στο σπίτι και να δράσετε.

Φυσικά προϊόντα κατά των λεκέδων του κρασιού

Υπάρχουν αρκετές λύσεις εμπνευσμένες από συνταγές της γιαγιάς για να εξαφανιστεί η τελευταία.

Αλάτι 

Μπορείτε να πασπαλίσετε τον λεκέ με αλάτι ώστε να απορροφήσει το υγρό και να μην εξαπλωθεί. Στη συνέχεια, βάλτε το τραπεζομάντιλο σας στο πλυντήριο και θα πρέπει να βγει σαν καινούργιο. Αυτή η λύση συνιστάται μόνο για μικρούς λεκέδες.

Μαγειρική σόδα

Ρίχνουμε μαγειρική σόδα πάνω στο λεκέ. Μετά την απορρόφηση, αφαιρέστε τα πάντα με ένα πινέλο και ξαναρίξτε και πάλι μαγειρική σόδα, που θα την αφήσετε να δράση όλη νύχτα. Το πρωί με την ηλεκτρική σκούπα θα απορροφήσετε τη μαγειρική σόδα και θα δείτε ότι όλα είναι μια χαρά.

Αλεύρι 

Όταν ο λεκές του κρασιού είναι ακόμα υγρός μπορούμε να τον καλύψουμε με το αλεύρι ή με ταλκ και να αφήσετε να απορροφηθεί το κρασί. Το μόνον που θα κάνετε είναι να το βουρτσίσετε με καθαρή βούρτσα και ο λεκές εξαφανίζεται.

Γάλα

Ρίχνουμε γάλα πάνω στο λεκέ και αφήνουμε να μουλιάσει το ύφασμα για 1 ώρα τουλάχιστον και ο λεκές θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας.

Αν δεν πετύχει την πρώτη φορά να εξαφανιστεί εντελώς μπορείτε να επαναλάβετε.

Οινόπνευμα

Κάνουμε γρήγορα ένα μείγμα από οινόπνευμα που έχουμε στο σπίτι για εντριβές. Βάζουμε ¾ οινόπνευμα με ¼ νερό και τρίβουμε γρήγορα τον λεκέ. Μόλις στεγνώσει θα δούμε ότι έχει εξαφανιστεί…

Γάλα ντεμακιγιάζ

Βουτάμε ένα βαμβάκι στο γάλα ντεμακιγιάζ και ταμπονάρουμε τον λεκέ και μετά πλένουμε το ύφασμα με κρύο νερό.

Καθαριστικό φούρνου

Αν έχουμε στο σπίτι καθαριστικό φούρνο σε σπρέι τότε ψεκάζουμε πάνω στο λεκέ αφήνουμε για λίγο να απορροφηθεί και μετά βουρτσίζουμε με καθαρή βούρτσα. Ο λεκές θα εξαφανιστεί.

Αμμωνία

Μην κάνετε το λάθος να χρησιμοποιήσετε αμμωνία, γιατί το μόνον που πιθανά να κατορθώσετε είναι να καταστρέψετε το τραπεζομάντηλό σας.

Μην ανησυχείτε λοιπόν για όλα υπάρχουν λύσεις.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !