Όλη η παλέτα των τυριών «κλεισμένη» σε φύλλο
Μια γευστική δημιουργία που αρέσει σε όλους. Μια γεύση για κάθε στιγμή από το πρωινό μέχρι ένα ελαφρύ δείπνο.
Απίθανες φλογέρες δοκίμασα στην Νάξο, από τη φίλη και δεινή μαγείρισσα Αντωνία Μαϊτού, στην ταβέρνα «Στης Ειρήνης» με τοπικά τυράκια.
Τώρα στην Αθήνα μπορείτε να αντικαταστήσετε την ξινομυζύθρα με άλλο κρεμώδες τυρί όπως κατίκι Δομοκού ΠΟΠ, τσαλαφούτι ή ανεβατό Γρεβενών..
Αν θέλετε λίγο πιο «ανεβασμένη» γεύση για το κρασί ή το τσίπουρο μπορείτε να βάλετε και λίγο μπλε τυρί που δένει αρμονικά.
Επίσης αν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε τις φλογέρες μπορούμε να τις ψήσουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει λαδόκολλα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Φλογέρες τυριού
Από την Αντωνία Μαϊτού περίφημη μαγείρισσα, ταβέρνα «Στης Ειρήνης» Χώρα Νάξου
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. φύλλο κρούστας
Για το πανάρισμα
1 λίτρο γάλα
2 αυγά φρέσκα
τριμμένη γαλέτα
Για τη γέμιση
500 γρ. τυρί φέτα μαλακή, σπασμένη
300 γρ. ξυνομυζήθρα ή άλλο κρεμώδες τυρί
200 γρ. γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, τριμμένη
2 πιπεριές πράσινες κέρατο, ψιλοκομμένες
1 ντομάτα μέτρια, ψιλοκομμένη
1 αυγό
Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε τα υλικά για τη γέμιση σε μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε σπάζοντάς τα με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κόβουμε το φύλλο κατά μήκος σε δύο κομμάτια.
Προσθέτουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σε σχήμα φλογέρας.
Σε μπολ ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περνάμε τις φλογέρες από το μείγμα του γάλακτος και τα αβγά και στη συνέχεια από την τριμμένη γαλέτα.
Τέλος τηγανίζουμε τις φλογέρες σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Μόλις ροδίσουν τις βγάζουμε σε πιατέλα που έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί.
Αφήνουμε να «κρατηθεί» το λάδι και σερβίρουμε φινίροντας το πιάτο με μια κορφούλα βασιλικού.