Ένα γλυκάκι που ξεχειλίζει … Ελλάδα. Έχει άρωμα μαστίχας λεμονιού και αμυγδάλου. Το αμύγδαλο, ανήκει στις υπερτροφές αφού χαρίζει στον οργανισμό μας πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, κάλιο, πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, σίδηρο σε χαμηλή απορρόφηση βέβαια, οπότε μπορούμε να το συνδυάζουμε με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Οι vegan και οι vegetarian εκτιμούν τα αμύγδαλα και τα έχουν εντάξει στη διατροφή τους.
Στα νησιά του Αιγαίου και στο πανέμορφο Γαλαξίδι συνηθίζουν να φτιάχνουν γλυκάκια με αμύγδαλο, είτε σαν αμυγδαλωτά, είτε με την μορφή αυτού του γλυκού. Ειδικά για τα παιδιά δίνουν στο γλυκό αμυγδαλάκι κυλινδρικό σχήμα και το κλείνουν σε χαρτάκια καραμέλας. Όνειρο…
Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Εύκολο
Γλυκό Αμυγδαλάκι με μαστίχα Χίου
Υλικά για 8-10 άτομα
1 κιλό αμύγδαλο ψίχα, τριμμένη στο μπλέντερ
800 γρ. – 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
500 ml νερό εμφιαλωμένο
10 κόκκους μαστίχας, τριμμένους μαζί με λίγη ζάχαρη, για να μην κολλήσει
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Τρόπος παρασκευής
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και φτιάχνουμε ένα σιρόπι δεμένο καλά μέχρι να κάνει κόμπους.
Κρατάμε ένα ποτήρι νερού σιρόπι, μήπως και χρειαστεί να το προσθέσουμε στο τέλος.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για λίγο και προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα, τη μαστίχα και το χυμό λεμονιού σιγά σιγά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το σερβίρουμε σε πιατάκι και το φινίρουμε με αμύγδαλα, ρόδι, καρύδια, κομματάκια αποξηραμένων φρούτων ή γλυκό του κουταλιού κομμένο κομματάκια.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το γλυκάκι μας, το αδειάζουμε ζεστό ακόμα, σε βάζα αποστειρωμένα στο φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Την επομένη το κλείνουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Συνταγή : Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι