Η κολοκύθα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και γευστικά φθινοπωρινά λαχανικά, γεμάτη βιταμίνες και μέταλλα που ωφελούν την υγεία σου. Είναι εξαιρετικά χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που την καθιστά ιδανική για όσους θέλουν να τρέφονται υγιεινά. Η κολοκύθα περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
Τιπς για την κατανάλωση της κολοκύθας
Χρησιμοποίησε φρέσκια ή και κατεψυγμένη κολοκύθα: Η φρέσκια κολοκύθα είναι ιδανική για σούπες, πίτες και σνακ, αλλά και η κατεψυγμένη κολοκύθα διατηρεί τις θρεπτικές της αξίες.
Μην πετάς τους σπόρους: Οι σπόροι της κολοκύθας είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο και καλά λιπαρά. Στέγνωσέ τους και ψήσε τους με αλάτι για ένα υγιεινό σνακ.
Πειραματίσου με τις γεύσεις: Η κολοκύθα συνδυάζεται τέλεια με μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, αλλά και με αλμυρές γεύσεις όπως το τυρί ή το κρέας.
Συνταγή 1: Κολοκυθόσουπα
Υλικά
1 κολοκύθα (περίπου 1 κιλό), καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
750 ml ζωμό λαχανικών
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Πρόσθεσε τα κομμάτια της κολοκύθας, τα καρότα και τον ζωμό λαχανικών.
Σκέπασε την κατσαρόλα και άφησε τα λαχανικά να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Πολτοποίησε τη σούπα με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει βελούδινη.
Πρόσθεσε τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και σέρβιρέ την ζεστή.
Συνταγή 2: Γλυκιά Κολοκυθόπιτα
Υλικά
1 κιλό κολοκύθα, τριμμένη
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1/2 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
500 γρ. φύλλο κρούστας
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση
Τρίψε την κολοκύθα και ανακάτεψέ τη με τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σιμιγδάλι. Άφησε το μείγμα να κάτσει για περίπου 30 λεπτά για να απορροφήσει τα αρώματα.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώσε 4-5 φύλλα κρούστας σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφοντας κάθε φύλλο με το λιωμένο βούτυρο.
Ρίξε το μείγμα κολοκύθας πάνω από τα φύλλα και πρόσθεσε τα καρύδια (αν θέλεις).
Στρώσε άλλα 4-5 φύλλα από πάνω, βουτυρώνοντάς τα επίσης.
Ψήσε την κολοκυθόπιτα για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Άφησέ την να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρεις.
Συνταγή 3: Σνακ Κολοκύθας στο Airfryer
Υλικά
500 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Προθέρμανε το Airfryer στους 180°C.
Ανακάτεψε τους κύβους της κολοκύθας με το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Τοποθέτησε τους κύβους στο καλάθι του Airfryer και ψήσε για 15-20 λεπτά, ανακινώντας το καλάθι στο ενδιάμεσο, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
Σέρβιρέ τους σαν υγιεινό σνακ ή συνοδευτικό πιάτο.
Με αυτές τις συνταγές, θα αξιοποιήσεις τη θρεπτική κολοκύθα, ενώ θα απολαύσεις και διαφορετικές γεύσεις από αυτό το υπέροχο λαχανικό.