Η δύναμη του μυαλού και των συναισθημάτων …

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Η δύναμη του ανθρώπινου νου είναι συγκλονιστική. Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας ένα γεγονός, που με εντυπωσίασε και αποτελεί μοναδική απόδειξη, ότι η δύναμη του μυαλού είναι αήττητη.

Το γεγονός έχει καταγραφεί σαν το μυστικό μιας αθλήτριας, που αψηφά τον χρόνο και την ηλικία της. Εμείς όμως δεν στεκόμαστε εκεί, αλλά σε κάτι πολύ βαθύτερο.

Πρόκειται για την περίπτωση της Αμερικανίδας κολυμβήτριας μεγάλων αποστάσεων Diana Nyad. Από μικρή είχε βάλει στόχο να διασχίσει το στενό της Φλόριντα ξεκινώντας από τις ακτές της Κούβας μια απόσταση μεγαλύτερη των 180km. Μάλιστα ήθελε να την διασχίσει χωρίς διακοπή και χωρίς τη χρήση κλουβιού προστασίας από τους καρχαρίες.

Ένας στόχος, που φαντάζει ακατόρθωτος…

Φυσικά, όπως κάθε αθλήτρια, προετοιμάστηκε σωματικά για πολλούς μήνες. Ξεκίνησε την προσπάθεια μετά από σκληρή προπόνηση σε ηλικία 28 ετών.

Όμως μετά από 40 ώρες κολύμβησης, η ιατρική ομάδα διέκοψε τη διέλευση της γιατί παρουσίασε υποθερμία και επιπλέον οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ επικίνδυνες.

Μετά από αυτή την αποτυχία και την απογοήτευσή της συνέχισε να προπονείται, για να έχει καλή φυσική κατάσταση. Μετά από 33 χρόνια αποφάσισε να κυνηγήσει και πάλι το όνειρό της και το στόχο της.

Μετά από επίμονη προσπάθεια και 29 ώρες στη θάλασσα, αναγκάστηκε και πάλι να σταματήσει, γιατί τα θαλάσσια ρεύματα είναι πολύ δυνατά και τα κύματα τεράστια. Επίσης είχε δυσκολίες στην αναπνοή της και τα τσιμπήματα των μεδουσών πονούσαν πολύ.

Ξαναπροσπάθησε τον επόμενο χρόνο και πάλι χωρίς επιτυχία. Σαν το σύμπαν να την εμπόδιζε…

Τον επόμενο χρόνο όταν η Diana ήταν πλέον 64 ετών, ξεκίνησε και πάλι την προσπάθειά της από την παραλία της Αβάνας. Μετά από συνεχή κολύμβηση 53 ωρών έφθασε επιτέλους στο Key West της Φλόριντα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα της, αντιμετώπισε τα ίδια εμπόδια όπως πριν: καταιγίδες, μέδουσες, καρχαρίες…

Πώς όμως αυτή τη φορά τα κατάφερε;

Η δύναμη του νου της ξεπέρασε τις σωματικές της δυνατότητες, τα εμπόδια, κατόρθωσε να επιβληθεί στο σώμα της. Με τη δύναμη του νου ξεπέρασε τους φόβους της και τόλμησε…

Η ίδια στην συνέντευξη τύπου παραδέχθηκε ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της θρυλικής κολύμβησης, βασίστηκε στη συναισθηματική της αντίληψη και την πνευματική της δύναμη και συνέχισε να κολυμπά αψηφώντας τους έντονους μυϊκούς πόνους και τα τσιμπήματα. Προσευχόταν για να παρακινήσει τον εαυτό της σε  όλη τη διάρκεια της κολύμβησης, λέγοντας ότι είναι δυνατή και μπορεί να φθάσει στο στόχο της. Χρησιμοποίησε επίσης θετικές νοητικές εικόνες για να διατηρεί το μυαλό της συγκεντρωμένο και σε εγρήγορση.

Χάρη σε αυτό το κατόρθωμα στα 64 της, έγινε σύμβολο επιμονής και αποφασιστικότητας για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Bέβαια υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα, που επίσης φαντάζουν απίστευτα.

Τελικά τα συναισθήματα και η θέληση μπορούν να μετακινήσουν βουνά.

Τα συναισθήματα συχνά θεωρούνται απλά μια ψυχολογική αντίδραση σε ένα γεγονός. Αλλά η αλήθεια είναι ότι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Τα συναισθήματα είναι στην πραγματικότητα καθαρή ενέργεια, η ισχυρότερη που μπορούμε να γνωρίζουμε.

Αυτή η ιδέα αναπτύχθηκε από αρκετούς θεωρητικούς, κυρίως τον Wilhelm Reich και τον Carl Jung. Σύμφωνα με αυτούς, τα συναισθήματα είναι ενέργεια, που ρέει μέσα από το σώμα μας, επηρεάζοντας την ψυχική μας κατάσταση και τη συμπεριφορά μας.

Αυτή η ενέργεια είναι τόσο δυνατή που μπορεί να μας οδηγήσει να καταφέρουμε απίστευτα πράγματα.

Η ιδέα υιοθετήθηκε από επιστήμονες, που έχουν μελετήσει τα συναισθήματα από την προοπτική της κβαντικής φυσικής.

Ανακάλυψαν ότι τα συναισθήματα ήταν μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, που κυκλοφορεί σε όλο μας το σώμα.

Μάλιστα αυτή η ενέργεια μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να βιώσετε ένα εξαιρετικά δυνατό συναίσθημα για να πετύχετε κάτι σημαντικό.

Όμως δεν πρέπει να υποτιμούμε τον αντίκτυπο στο ηθικό μας, που έχουν αρνητικές συζητήσεις, που επαναλαμβάνουμε όπως «εγώ δεν μπορώ να το πετύχω, δεν έχω υπομονή, δεν μπορώ… είναι δύσκολο».

Ας είμαστε πάντα θετικοί, ας έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή του νου μας και το σίγουρο είναι ότι θα νικήσουμε, αρκεί να είμαστε αισιόδοξοι…

Τα συναισθήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Διώξε τον φόβο, έχε θάρρος, αισιοδοξία, δύναμη και το μόνον που χρειάζεται είναι πίστη στον εαυτό σου και στο Θείο.

Μπορείς… γιατί όπως γράφει και ο Paulo Coelho «όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις..» αυτό είναι το ζητούμενο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !