Ιταλική Τάρτα λεμονιού της Νόνας

Tips

Μια τάρτα λεμονιού που πλημμυρίζει αρώματα και χρώματα. Ξινούτσικη και απολαυστική με την πασπαλισμένη άχνη ζάχαρη να σβήνει την αψάδα της, για όσους το επιθυμούν.

Τη δοκιμάσαμε στην Ιταλία, σε ένα κουκλίστικο ζαχαροπλαστείο δίπλα στους περίφημους λεμονόκηπους του Sorrento, που εδώ το λιμοντσέλο είναι ΠΟΠ. Ο Βαγγέλης Κουμπιάδης ζήτησε τη συνταγή και μας την φτιάχνει συχνά. Βάλσαμο …

Μια γεύση που δεν ξεχνιέται  …

Χρόνος προετοιμασίας 45 λεπτά Χρόνος στο ψυγείο 1 ώρα Χρόνος ψησίματος 1 ώρα

Ιταλική Τάρτα λεμονιού της Νόνας

Από τον διακεκριμένο executive chef Βαγγέλη Κουμπιάδη, Ρόδος 

Υλικά για 10-12 άτομα

Για την τάρτα

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

125 γρ. βούτυρο αγελάδας  από το ψυγείο, κομμένο σε καρεδάκια

90 γρ. ζάχαρη άχνη

1 αυγό

1 σφηνάκι λιμοντσέλο

Για τη γέμιση

500 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη ή σε ψιλό κομμάτια

Χυμό από 5 λεμόνια

Ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα

8 αυγά

190 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο

1 σφηνάκι λικέρ λιμοντσέλο

Για το φινίρισμα

Ζάχαρη άχνη

Φιλέ αμυγδάλου, ψιλοκομμένο

Λίγο λιμοντσέλο

Τρόπος παρασκευής

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύμη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το γάντζο μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να «ξεκουραστεί».

Βγάζουμε από το ψυγείο και την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.

Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο και το απλώνουμε μέσα σε ταρτιέρα ώστε να καλύπτει τη βάση και τα πλάγια.

Αν εξέχουν άκρες της ζύμης τις κόβουμε με το χέρι ή μαχαίρι.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με τα αμύγδαλα, τα αυγά, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το λιμοντσέλο.

Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Ρίχνουμε την κρέμα στην ταρτιέρα και με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα.

Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Ραντίζουμε με το λιμοντσέλο την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και στο τέλος πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.

Μικρά μυστικά

Η τάρτα λεμονιού οι γιαγιάδες την έφτιαχναν χωρίς να πασπαλίσουν ζάχαρη και στην επιφάνεια ράντιζαν με λιμοντσέλο, ξύσμα λεμονιού και ψιλοκομμένα αμυγδαλάκια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !