Καρπούζι … ο βασιλιάς του καλοκαιριού

Tips

Το καρπούζι είναι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού, δροσερό, νόστιμο, με χρώμα κόκκινο της δύναμης …

Είναι ο σύμμαχός μας για να είμαστε δυνατοί και fit…

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, είναι αντιφλεγμονώδες και σύμμαχός μας στη μάχη κατά των ελευθέρων ριζών. Όμως έχει και αντιγηραντική δράση… τι άλλο θέλουμε πια από ένα φρούτο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του καρπουζιού;

Χαμηλές θερμίδες

Το καρπούζι ευτυχώς μας χαρίζει ελάχιστες θερμίδες γιατί περιέχει νερό σε ποσοστό 90%.

Τα 100 γραμμάρια καρπουζιού έχουν μόνον 40 θερμίδες και έτσι θεωρείται ένα από τα 10 φρούτα με τις χαμηλότερες θερμίδες.

Είναι λοιπόν το απόλυτο snack, για να ξεγελάσει λίγο την πείνα μας….

Ενυδατώνει

Το καρπούζι, τρώγεται πάντα κρύο και αφού είναι κατά 90% νερό, μας χαρίζει δροσιά και μας ξεδιψάει ευχάριστα και αποτελεσματικά.

Μπορούμε να φτιάξουμε με το καρπούζι πλούσιες φρουτοσαλάτες, χυμούς ή smoothies.

Συμβάλει στην πέψη

Το καρπούζι αποτελεί εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών.

Οι διαιτητικές ίνες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Μια ακόμα λειτουργία σημαντική είναι ότι εμποδίζουν την καθίζηση της χοληστερόλης.

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό

Οι γιαγιάδες, όταν κάποιος αρρώσταινε από ίωση το καλοκαίρι του έδιναν χυμό από καρπούζι να πιεί δύο τρεις φορές την ημέρα…

Μου ακουγόταν περίεργο… μέχρι που πληροφορήθηκα ότι το καρπούζι περιέχει κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

Τελικά, αυτή η παραδοσιακή ιατρική και φαρμακευτική αντιμετώπιση των γιαγιάδων, που χωρίς να ξέρουν την εφάρμοζαν από γενιά σε γενιά αποδεικνύεται σοφή.

Άρα, η συμβολή του καρπουζιού στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού είναι σημαντική.

Ενδυνάμωση των μυών

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνη Β6, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των μυών.

Οι αθλητές λοιπόν θα πρέπει να τρώνε καρπούζι πριν και μετά τη έντονη σωματική τους δραστηριότητα. Η κατανάλωση ενός τετάρτου καρπουζιού μετά την άσκηση είναι ένα εξαιρετικό αντανακλαστικό και ανακουφίζει από τους πόνους των μυών.

Επίσης βοηθά στην σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Αντιγηραντική δράση

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α.

Συμβάλει στην ομορφιά, αφού διεγείρει τη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, που χαρίζει ελαστικότητα στην επιδερμίδα μας.

Το καρπούζι είναι εξαιρετικό φρούτο για το δέρμα μας.

Διώχνει το άγχος

Το καρπούζι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β1, Β5 και Β6.

Η βιταμίνη Β6 συμβάλει στην παραγωγή σεροτονίνης, μελατονίνης, ντοπαμίνης, τους νευροδιαβιβαστές, που βοηθούν στην διαχείριση του άγχους.

Η σεροτονίνη ειδικότερα βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης, της καλής διάθεσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη έχουν υπερβολικά χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.

Η μελατονίνη είναι η «ορμόνη του ύπνου» και συμβάλει στην ανακούφιση από το τζετ λαγκ.

Αντιοξειδωτική δράση

Το κατακόκκινο χρώμα του καρπουζιού οφείλεται στο λυκοπένιο, που είναι γνωστό αντιοξειδωτικό.

Είναι αντιοξειδωτικό και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία κάποιων τύπων καρκίνου.

Αντιφλεγμονώδη δράση

Το καρπούζι περιέχει τη χολίνη, που συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό και έτσι συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας.

Τα μόρια του καρπουζιού λέγεται ότι επιβραδύνουν τη φλεγμονώδη διαδικασία.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να εντάξουμε το καρπούζι στην καθημερινή μας διατροφή το καλοκαίρι…

Αξίζει τι λέτε;

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !