Κουλουράκια μεθυσμένα

Τα μυστικά των Chef

Κρητικό ποίημα γεύσης. Νόστιμα, αρωματικά, νηστίσιμα και εύκολα είναι τα μεθυσμένα κουλουράκια, που τα συνηθίζουν στην Κρήτη. Τα ονοματίζουν μεθυσμένα γιατί φτιάχνονται με κόκκινο κρασί και τσικουδιά.

Το σουσάμι, το «κανελοζούμι», όπως λέγεται στην ντοπιολαλιά,  χαρίζουν άρωμα ξεχωριστό και το εκλεκτό φρέσκο ελαιόλαδο δένει αρμονικά τη ζύμη.

Σιγοψημένα, όπως είναι αρέσουν πολύ.

Τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει είναι της αγαπημένης μου φίλης Γεωργίας Περράκη που έχουν την δική τους οικοτεχνία,  λίγο έξω από τα Χανιά. Το σπίτι της είναι πάντα ανοικτό για πειραματικά γαστρονομικά δρώμενα της αυθεντικής κρητικής κουζίνας και ο πρωινός τους μπουφές επικός. Όλων των ειδών τα κουλουράκια, βραστάρια με μαλατήρα, τυρί εκλεκτό και χυμό από τις πορτοκαλιές τους.

Ο πρωινός μπουφές που ετοίμασαν για φίλους…

Η συνταγή δική σας…

Κουλουράκια μεθυσμένα

Από την Γεωργία Περράκη, της Cretan Bakery Φουρνές, Χανίων

Υλικά  

3 ποτήρια νερού ελαιόλαδο εκλεκτό

2 ποτήρια νερού ζάχαρη

1 ποτήρι νερού σουσάμι

1 ξυλάκι κανέλας

1 ποτήρι νερού κανελόζουμο

½ ποτήρι νερού τσικουδιά

½ ποτήρι κρασί κόκκινο ρωμαίικο

1 κ. γ.  μπέκιν πάουντερ

2 κ. γ. σόδα

800 -1000 γρ. αλεύρι μαλακό 70% για όλες τις χρήσεις

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε ένα ποτήρι νερό με την κανέλα μέχρι να πάρει χρώμα για 10 λεπτά περίπου.

Διαλύουμε την σόδα στο κρασί.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη και χτυπάμε δυνατά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το κανελόζουμο, την τσικουδιά και τέλος το κρασί.

Ρίχνουμε το μπέικιν στο αλεύρι και κοσκινίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι στο μίγμα των υγρών.

Ζυμώνουμε με τον γάντζο ή αν θέλουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.

Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.

Παράλληλα βάζουμε το σουσάμι σε ταψί και το «καβουρδίζουμε» σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C ψήνοντας για 10 λεπτά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες και πλάθουμε τα δίνοντας σχήμα σαν το τελικό “ς”.

Τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και για να κολλάει καλύτερα «ραντίζουμε» λίγο τα μεθυσμένα με νερό ή τσικουδιά.

Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί απλώνουμε τα κουλουράκια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και όσα δεν καταναλωθούν άμεσα… τα βάζουμε σε μεταλλικά κουτάκια για να διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά.

Προηγούμενο άρθροΠρασόρυζο της γιαγιάς
Επόμενο άρθροΕκμέκ κανταίφι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !