Κουλουράκια μεθυσμένα

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Κρητικό ποίημα γεύσης. Νόστιμα, αρωματικά, νηστίσιμα και εύκολα είναι τα μεθυσμένα κουλουράκια, που τα συνηθίζουν στην Κρήτη. Τα ονοματίζουν μεθυσμένα γιατί φτιάχνονται με κόκκινο κρασί και τσικουδιά.

Το σουσάμι, το «κανελοζούμι», όπως λέγεται στην ντοπιολαλιά,  χαρίζουν άρωμα ξεχωριστό και το εκλεκτό φρέσκο ελαιόλαδο δένει αρμονικά τη ζύμη.

Σιγοψημένα, όπως είναι αρέσουν πολύ.

Τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει είναι της αγαπημένης μου φίλης Γεωργίας Περράκη που έχουν την δική τους οικοτεχνία,  λίγο έξω από τα Χανιά. Το σπίτι της είναι πάντα ανοικτό για πειραματικά γαστρονομικά δρώμενα της αυθεντικής κρητικής κουζίνας και ο πρωινός τους μπουφές επικός. Όλων των ειδών τα κουλουράκια, βραστάρια με μαλατήρα, τυρί εκλεκτό και χυμό από τις πορτοκαλιές τους.

Ο πρωινός μπουφές που ετοίμασαν για φίλους…

Η συνταγή δική σας…

Κουλουράκια μεθυσμένα

Από την Γεωργία Περράκη, της Cretan Bakery Φουρνές, Χανίων

Υλικά  

3 ποτήρια νερού ελαιόλαδο εκλεκτό

2 ποτήρια νερού ζάχαρη

1 ποτήρι νερού σουσάμι

1 ξυλάκι κανέλας

1 ποτήρι νερού κανελόζουμο

½ ποτήρι νερού τσικουδιά

½ ποτήρι κρασί κόκκινο ρωμαίικο

1 κ. γ.  μπέκιν πάουντερ

2 κ. γ. σόδα

800 -1000 γρ. αλεύρι μαλακό 70% για όλες τις χρήσεις

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε ένα ποτήρι νερό με την κανέλα μέχρι να πάρει χρώμα για 10 λεπτά περίπου.

Διαλύουμε την σόδα στο κρασί.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη και χτυπάμε δυνατά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το κανελόζουμο, την τσικουδιά και τέλος το κρασί.

Ρίχνουμε το μπέικιν στο αλεύρι και κοσκινίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι στο μίγμα των υγρών.

Ζυμώνουμε με τον γάντζο ή αν θέλουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.

Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.

Παράλληλα βάζουμε το σουσάμι σε ταψί και το «καβουρδίζουμε» σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C ψήνοντας για 10 λεπτά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες και πλάθουμε τα δίνοντας σχήμα σαν το τελικό “ς”.

Τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και για να κολλάει καλύτερα «ραντίζουμε» λίγο τα μεθυσμένα με νερό ή τσικουδιά.

Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί απλώνουμε τα κουλουράκια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και όσα δεν καταναλωθούν άμεσα… τα βάζουμε σε μεταλλικά κουτάκια για να διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά.

Προηγούμενο άρθροΠρασόρυζο της γιαγιάς
Επόμενο άρθροΕκμέκ κανταίφι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Πώς θα ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας;

Η καθημερινότητα και η ρουτίνα κουράζει μικρούς και μεγάλους. Μπορούμε όμως να φέρουμε την ανατροπή χωρίς μεγάλο αγώνα… Το σίγουρο είναι ότι θα βάλετε...

Επιλέγουμε συμβατικά ή βιολογικά φρούτα και λαχανικά για μια detox θεραπεία του οργανισμού μας;

Οι θεραπείες detox γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο. Tα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι σύμμαχοί μας για να επανέρθουμε...

Ποια λάθη ταλαιπωρούν τα μαλλιά μας και αραιώνουν;  

Οι αιτίες που ευθύνονται για την τριχόπτωση είναι πολλές … Μπορεί να  ευθύνονται οι ορμόνες μας, ο θυρεοειδής, η αναιμία, η εποχή, η ψυχολογία...

Mαρμελάδα σμέουρο με καστανή ζάχαρη

Τα σμέουρα είναι πολύ νόστιμα φρούτα του δάσους,  πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χαμηλά σε θερμίδες. Πλημμυρίζουν τον οργανισμό μας με βιταμίνες ειδικά C και...

Ξηροδερμία… έχουμε τα μυστικά αντιμετώπισης 

Πολλές φορές το δέρμα μας αφυδατώνεται, γίνεται ξηρό και η  φαγούρα, κοκκινίλα και η απολέπιση είναι έντονες. Το χειμώνα γίνεται ακόμα πιο έντονη η...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !