Εκμέκ κανταίφι

Τα μυστικά των Chef

Ένα γλυκό ονειρικό σαν τα χιονισμένα βουνά της Ευρυτανίας. Η φύση εδώ δοξάζεται … αφού η περιοχή σύμφωνα με την UNESCO έχει τα υψηλότερα ποσοστά καθαρότητος στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αγέρωχη κορυφογραμμή Καλιακούδα, συνήθως χιονισμένη

 

Τόπος ευζωίας που κρύβει και γευστικούς θησαυρούς… Βουνά αγέρωχα, ποτάμια ορμητικά, πηγές, πλατάνια και χωριά της πέτρας αμφιθεατρικά κτισμένα.

Στον Προυσό  μόλις η βροχή σταματά εμφανίζεται στη χαράδρα το ουράνιο τόξο…

 

Το Μεγάλο Χωριό μια ζωγραφιά και ακριβώς δίπλα στο ρολόι «στέκει» το καφέ του Καρβέλη, διάσημο για το γαλακτομπούρεκο αλλά και το εκμέκ κανταίφι που το συναγωνίζεται επάξια.

Απόλαυσα το εκμέκ με τσάι του βουνού που κρύβει όλα τα μυστικά της ευζωίας. Το γλυκό μοσχομύριζε βούτυρο αφού εδώ τα γάλατα είναι εξαιρετικά και τα περισσότερα κοπάδια αυτόχθονων φυλών. Μια απόδραση στο Καρπενήσι με την πρώτη ευκαιρία θα σας μείνει αξέχαστη…

Εμείς σας δίνουμε την αυθεντική συνταγή του Καρβέλη και έτσι θα κάνετε ένα ταξίδι μέσα από τις γεύσεις τους.

Εκμέκ κανταίφι

Από τον Αλέξανδρο Καρβέλη, Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας

Υλικά

1 πακέτο φύλλο για κανταίφι

200 γρ. βούτυρο εκλεκτό

Για κρέμα

500 ml γάλα φρέσκο

225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

7 κρόκους αυγών

80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

140 γρ. βούτυρο εκλεκτό

Για σαντιγί

500 γρ. κρέμα γάλακτος

2 κούπες ζάχαρη άχνη

1 βανίλια

Για το σιρόπι

900 ml νερό

1 κιλό ζάχαρη

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για το πασπάλισμα

Κανέλα

Καβουρδισμένα αμύγδαλα ή φιστίκια

Τρόπος παρασκευής

Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στο φύλλο. Ξεμπλέκουμε μέσα στα δάχτυλά μας τα φύλλα για να πάει το βούτυρο παντού.

Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε το φύλλο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τα 100 γρ. ζάχαρη και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια.

Παράλληλα στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν».

Τους ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα της κατσαρόλας ανακατεύοντας απαλά με την μαρίζ.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.

Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα μέχρι να δέσουν τα υλικά και τα αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε για 4 λεπτά. Το τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το λεμόνι.

Ρίχνουμε το σιρόπι στα ψημένα φύλλα κανταϊφιού και από πάνω βάζουμε την κρύα κρέμα στρώνουμε την επιφάνεια.

Σε κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και την βανίλια  και σε 2 λεπτά η σαντιγί είναι έτοιμη.

Πάνω από κρέμα στρώνουμε τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο καβουρδισμένο και κανέλα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !