Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.

 Ντομάτα

Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που της χαρίζει  το κόκκινο χρώμα του.

Όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται το λυκοπένιο που περιέχουν απελευθερώνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα και αυτό είναι εξαιρετικό για την υγεία καθώς βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Ενώ όταν καταναλώνεται ωμή η σύνθεσή της συμβάλλει στην ισορροπία οξέος-βάσης του σώματος.

Πατάτα

Η πατάτα έχει ανάγκη να μαγειρευτεί καλά ώστε να απαλλαγεί από όλο το άμυλο και έτσι αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό. Μάλιστα οι πατάτες που μαγειρεύονται στον ατμό προσφέρουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Εάν όμως τηγανιστεί χάνει και τη βιταμίνη C που δεν ανέχεται καλά τη θερμότητα.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία .

Ο πλούτος σε θρεπτικά συστατικά παραμένει διαθέσιμος ωμός ή μαγειρεμένος, με την προϋπόθεση ότι το μαγείρεμα παραμένει ελαφρύ και δεν ξεπερνά τα λίγα λεπτά.

Το πλεονέκτημα του μαγειρέματος του μανιταριού είναι η απελευθέρωση ενός συστατικού που του δίνει όλη τη γεύση. Μια γεύση που δεν βρίσκεται στο ωμό μανιτάρι.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν είναι να τα χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, στις ομελέτες ή με χόρτα φρικασέ.

Καρότα

Όταν μαγειρεύονται τα καρότα, το β-καροτένιο και η βιταμίνη Α που περιέχουν απελευθερώνονται. Το βήτα-καροτένιο είναι ένα ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη Α , με τη σειρά της, παίζει ρόλο στη γήρανση του δέρματος και προστατεύει το σώμα από μολύνσεις .

Όμως η κατανάλωση ωμών καρότων, από την άλλη πλευρά, είναι ευεργετική για την υγεία των δοντιών και των ούλων.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β9 και φυτικές ίνες. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Για να διατηρήσετε όλα τα θρεπτικά τους οφέλη, προτιμήστε το αργό μαγείρεμα στον ατμό παρά στο νερό.

Ψάρια

Το ψάρι είναι πλούσιο σε  πρωτεΐνες  και  μέταλλα .

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος ή το σκουμπρί περιέχουν επίσης  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα  γνωστά για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα ωμέγα 3 παραμένουν βιοδιαθέσιμα είτε καταναλώνονται ωμά είτε μαγειρεμένα. Ωστόσο, συνιστάται να μαγειρεύονται στον ατμό ή να ψήνονται χωρίς υπερβολές…

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν τα ψάρια καταναλώνονται ωμά, όπως στο σούσι που τα ψάρια πρέπει να είναι πολύ φρέσκα γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

Ζυμαρικά

Στα ζυμαρικά η διατροφική αξία τους παίζει ανάλογα με το χρόνο μαγειρέματος.

Είναι προτιμότερο το σύντομο μαγείρεμα ώστε να παραμείνουν “al dente”, για να έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύονται τα ζυμαρικά τόσο υψηλότερα διαμορφώνεται ο γλυκαιμικός τους δείκτης.

Τα φρούτα

Τα φρούτα επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες μπορεί να χάσουν κάποια στοιχεία κατά το μαγείρεμα,

Ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή που «πλημμυρίζουν» από βιταμίνη C που είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμότητα.

Όμως μερικά φρούτα είναι πιο εύπεπτα λόγω της φθοράς των φυτικών ινών με το μαγείρεμα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

5 διαφορετικοί τρόποι για να φορέσεις το φούτερ σου

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η ζέστη έχει υποχωρήσει και την θέση της πήρε το αεράκι και...

Ένα όμορφο ντεκολτέ φέτος είναι must

Ένα περιποιημένο ντεκολτέ χαρίζει ιδιαίτερη γοητεία στη γυναίκα. Η τάση της φετινής μόδας το αναδεικνύει, πρέπει λοιπόν να δράσουμε γρήγορα… Τελικά είναι η πιο ευαίσθητη...

Κέικ με γιαούρτι και cranberries

Ένα κέικ που θα λατρέψετε… αφού είναι τόσο νόστιμο και αρωματικό με πορτοκάλι, γιαούρτι αλλά και cranberries, που ανήκουν στις υπερτροφές. Eίναι ό,τι καλύτερο...

Τα μυστικά για να είμαστε ευτυχισμένοι…

Η ευτυχία προϋποθέτει να βλέπουμε τη ζωή μας θετικά. Χρειάζεται αναζήτηση, δύναμη, αισιοδοξία, προσαρμοστικότητα και προσπάθεια. Αν παρατηρήσετε τους ανθρώπους που είναι ευτυχισμένοι και...

Μοσχαράκι με παπαρδέλες

Μια γευστική δημιουργία φθινοπωρινή, πολύ νόστιμη. Το απόλυτο comfort food  ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. Τα τριγωνάκια γραβιέρας ή κεφαλογραβιέρας πολύ μας άρεσαν, γιατί δεν...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !