Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.

 Ντομάτα

Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που της χαρίζει  το κόκκινο χρώμα του.

Όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται το λυκοπένιο που περιέχουν απελευθερώνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα και αυτό είναι εξαιρετικό για την υγεία καθώς βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Ενώ όταν καταναλώνεται ωμή η σύνθεσή της συμβάλλει στην ισορροπία οξέος-βάσης του σώματος.

Πατάτα

Η πατάτα έχει ανάγκη να μαγειρευτεί καλά ώστε να απαλλαγεί από όλο το άμυλο και έτσι αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό. Μάλιστα οι πατάτες που μαγειρεύονται στον ατμό προσφέρουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Εάν όμως τηγανιστεί χάνει και τη βιταμίνη C που δεν ανέχεται καλά τη θερμότητα.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία .

Ο πλούτος σε θρεπτικά συστατικά παραμένει διαθέσιμος ωμός ή μαγειρεμένος, με την προϋπόθεση ότι το μαγείρεμα παραμένει ελαφρύ και δεν ξεπερνά τα λίγα λεπτά.

Το πλεονέκτημα του μαγειρέματος του μανιταριού είναι η απελευθέρωση ενός συστατικού που του δίνει όλη τη γεύση. Μια γεύση που δεν βρίσκεται στο ωμό μανιτάρι.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν είναι να τα χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, στις ομελέτες ή με χόρτα φρικασέ.

Καρότα

Όταν μαγειρεύονται τα καρότα, το β-καροτένιο και η βιταμίνη Α που περιέχουν απελευθερώνονται. Το βήτα-καροτένιο είναι ένα ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη Α , με τη σειρά της, παίζει ρόλο στη γήρανση του δέρματος και προστατεύει το σώμα από μολύνσεις .

Όμως η κατανάλωση ωμών καρότων, από την άλλη πλευρά, είναι ευεργετική για την υγεία των δοντιών και των ούλων.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β9 και φυτικές ίνες. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Για να διατηρήσετε όλα τα θρεπτικά τους οφέλη, προτιμήστε το αργό μαγείρεμα στον ατμό παρά στο νερό.

Ψάρια

Το ψάρι είναι πλούσιο σε  πρωτεΐνες  και  μέταλλα .

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος ή το σκουμπρί περιέχουν επίσης  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα  γνωστά για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα ωμέγα 3 παραμένουν βιοδιαθέσιμα είτε καταναλώνονται ωμά είτε μαγειρεμένα. Ωστόσο, συνιστάται να μαγειρεύονται στον ατμό ή να ψήνονται χωρίς υπερβολές…

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν τα ψάρια καταναλώνονται ωμά, όπως στο σούσι που τα ψάρια πρέπει να είναι πολύ φρέσκα γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

Ζυμαρικά

Στα ζυμαρικά η διατροφική αξία τους παίζει ανάλογα με το χρόνο μαγειρέματος.

Είναι προτιμότερο το σύντομο μαγείρεμα ώστε να παραμείνουν “al dente”, για να έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύονται τα ζυμαρικά τόσο υψηλότερα διαμορφώνεται ο γλυκαιμικός τους δείκτης.

Τα φρούτα

Τα φρούτα επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες μπορεί να χάσουν κάποια στοιχεία κατά το μαγείρεμα,

Ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή που «πλημμυρίζουν» από βιταμίνη C που είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμότητα.

Όμως μερικά φρούτα είναι πιο εύπεπτα λόγω της φθοράς των φυτικών ινών με το μαγείρεμα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η ομορφιά ξεκινά από μέσα μας: Ποιες τροφές σε ομορφαίνουν

Καλή διατροφή, τακτική άσκηση και ένας τρόπος ζωής χωρίς καταχρήσεις και υπέρμετρο άγχος, είναι όσα μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου προκειμένου να νιώθεις...

Το κυπριακό χαλούμι έγινε ΠΟΠ

Μετά από μία δεκαετία προσπαθειών το χαλούμι, το πλέον αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό τυρί της Κύπρου, έγινε και επίσημα Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Μετά την πρόσφατη...

Μωσαϊκό σοκολάτας

Το πιο εύκολο και αγαπημένο γλυκό ψυγείου, που ξυπνά παιδικές γευστικές αναμνήσεις. Γίνεται γρήγορα και η επικάλυψη  σοκολάτας με κουβερτούρα είναι φανταστική… Μπορείτε να...

Όχι πια σκούρα χρώματα, πες ναι στο mix & match

Μήπως το ροζ, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το λαχανί, το τιρκουάζ και το λευκό είναι τα νέα μαύρα; Μήπως ήρθε η ώρα για χρωματικούς...

Κάνε το σπίτι σου πολύχρωμο! Ποια φυτά μυρίζουν άνοιξη

Άνοιξη! Ίσως η πιο αγαπημένη εποχή όλων. Η φύση ξαναγεννιέται, αρώματα και χρώματα λουλουδιών πλημμυρίζουν αυλές, κήπους, βεράντες, ακόμα και τους δρόμους. Η θερμοκρασία...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !