Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Tips

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.

 Ντομάτα

Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που της χαρίζει  το κόκκινο χρώμα του.

Όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται το λυκοπένιο που περιέχουν απελευθερώνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα και αυτό είναι εξαιρετικό για την υγεία καθώς βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Ενώ όταν καταναλώνεται ωμή η σύνθεσή της συμβάλλει στην ισορροπία οξέος-βάσης του σώματος.

Πατάτα

Η πατάτα έχει ανάγκη να μαγειρευτεί καλά ώστε να απαλλαγεί από όλο το άμυλο και έτσι αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό. Μάλιστα οι πατάτες που μαγειρεύονται στον ατμό προσφέρουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Εάν όμως τηγανιστεί χάνει και τη βιταμίνη C που δεν ανέχεται καλά τη θερμότητα.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία .

Ο πλούτος σε θρεπτικά συστατικά παραμένει διαθέσιμος ωμός ή μαγειρεμένος, με την προϋπόθεση ότι το μαγείρεμα παραμένει ελαφρύ και δεν ξεπερνά τα λίγα λεπτά.

Το πλεονέκτημα του μαγειρέματος του μανιταριού είναι η απελευθέρωση ενός συστατικού που του δίνει όλη τη γεύση. Μια γεύση που δεν βρίσκεται στο ωμό μανιτάρι.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν είναι να τα χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, στις ομελέτες ή με χόρτα φρικασέ.

Καρότα

Όταν μαγειρεύονται τα καρότα, το β-καροτένιο και η βιταμίνη Α που περιέχουν απελευθερώνονται. Το βήτα-καροτένιο είναι ένα ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη Α , με τη σειρά της, παίζει ρόλο στη γήρανση του δέρματος και προστατεύει το σώμα από μολύνσεις .

Όμως η κατανάλωση ωμών καρότων, από την άλλη πλευρά, είναι ευεργετική για την υγεία των δοντιών και των ούλων.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β9 και φυτικές ίνες. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Για να διατηρήσετε όλα τα θρεπτικά τους οφέλη, προτιμήστε το αργό μαγείρεμα στον ατμό παρά στο νερό.

Ψάρια

Το ψάρι είναι πλούσιο σε  πρωτεΐνες  και  μέταλλα .

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος ή το σκουμπρί περιέχουν επίσης  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα  γνωστά για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα ωμέγα 3 παραμένουν βιοδιαθέσιμα είτε καταναλώνονται ωμά είτε μαγειρεμένα. Ωστόσο, συνιστάται να μαγειρεύονται στον ατμό ή να ψήνονται χωρίς υπερβολές…

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν τα ψάρια καταναλώνονται ωμά, όπως στο σούσι που τα ψάρια πρέπει να είναι πολύ φρέσκα γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

Ζυμαρικά

Στα ζυμαρικά η διατροφική αξία τους παίζει ανάλογα με το χρόνο μαγειρέματος.

Είναι προτιμότερο το σύντομο μαγείρεμα ώστε να παραμείνουν “al dente”, για να έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύονται τα ζυμαρικά τόσο υψηλότερα διαμορφώνεται ο γλυκαιμικός τους δείκτης.

Τα φρούτα

Τα φρούτα επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες μπορεί να χάσουν κάποια στοιχεία κατά το μαγείρεμα,

Ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή που «πλημμυρίζουν» από βιταμίνη C που είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμότητα.

Όμως μερικά φρούτα είναι πιο εύπεπτα λόγω της φθοράς των φυτικών ινών με το μαγείρεμα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !