Ποια τα οφέλη της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Η ελληνική διατροφή απαρτίζεται από κουζίνες της γης και της θάλασσας, με ποικιλομορφία απίθανη. Μεταξύ των διαφορετικών κουζινών συμπεριλαμβάνεται και τη κρητική διατροφή, που επιστημονικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο υγιεινές και μακροβιοτικές δίαιτες.

Επιστημονικά χρησιμοποιούμε τον όρο «Ελληνική διατροφή», γιατί διαφοροποιείται θετικότερα της Μεσογειακής διατροφής, που θεωρείται από τις πλέον υγιεινές του κόσμου.

Τα οφέλη της Ελληνικής διατροφής είναι πολλά για την υγεία και μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής.

Επιβραδύνει τη γήρανση

Η ελληνική διατροφή απαρτίζεται από τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και έτσι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αδυναμίας λόγω γήρανσης, διατηρώντας τη μυϊκή δύναμη, την ενέργεια καθώς και το σταθερό βάρος στα ηλικιωμένα άτομα.

Συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία

Το ελαιόλαδο είναι η βάση της ελληνικής διατροφής και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και Ω-9 λιπαρά οξέα, προάγει την καρδιαγγειακή υγεία και βοηθά στην απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών.  Επίσης τα ψάρια, τα λαχανικά και τα όσπρια που διανθίζουν την ελληνική κουζίνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά οφέλη για την ενδυνάμωση του οργανισμού μας.

Η συγκεκριμένη δίαιτα συμβάλλει στη ρύθμιση της υπέρτασης. Οι δέκα ομάδες τροφίμων της συγκεκριμένης διατροφής περιλαμβάνουν επίσης και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και δεν συνιστάται το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, το βούτυρο, τα τηγανητά, τη ζάχαρη.

Έτσι αποτρέπεται η παχυσαρκία, η εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες, περιορίζεται η χοληστερόλη και συμβάλει η διατροφή στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ενδυναμώνει τον εγκέφαλο

Η συγκεκριμένη διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση της καλής μνήμης, καθώς επίσης και της συγκέντρωσης.  Με το πέρασμα της ηλικίας οι γνωστικές λειτουργίες υποβαθμίζονται και η νόσος Αλτσχάιμερ δηλώνει σε πολλές περιπτώσεις παρούσα.

Συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια αποτελούν τη βάση της κρητικής και ελληνικής διατροφής, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και τρυπτοφάνη καθώς και άλλα ωφέλημα στοιχεία που μειώνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης και έχουν θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Αυξάνει τη γονιμότητα

Η ελληνική και μεσογειακή διατροφή ενδυναμώνει την  αναπαραγωγική ικανότητα σε γυναίκες και άνδρες.

Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη

Έγκριτη ισπανική μελέτη σε δείγμα 2.000 ατόμων συνέκριναν την ελληνική και μεσογειακή διατροφή με μια δυτική ισορροπημένη διατροφή και το συμπέρασμα ήταν ότι η ελληνική διατροφή μειώνει τους κινδύνους προσβολής από καρκίνο του προστάτη.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !