Πώς θα ανακαλύψετε έναν σαδιστή;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Στο περιβάλλον σας σίγουρα θα έχετε συναντήσει τουλάχιστον ένα άτομο που δεν είχε ανθρωπιά, η καλοσύνη ήταν άγνωστη λέξη για εκείνον, όπως και η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Αυτός ο τοξικός άνθρωπος πραγματικά χαιρόταν με την ατυχία των άλλων και η έλλειψη ενσυναίσθησης ήταν έκδηλη κάθε στιγμή.

Οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα στοιχεία στη συμπεριφορά τους είναι πολύ πιθανόν να είναι σαδιστές.

Εμείς θα σας δώσουμε περισσότερα στοιχεία προκειμένου να τους εντοπίσετε και να τους αποφύγετε άμεσα, γιατί μόνον κακό θέλουν να προξενήσουν.

Πώς ορίζεται  στην ψυχολογία η  «σαδιστική προσωπικότητα»;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους τα επιστημονικά κριτήρια μιας σαδιστικής προσωπικότητας σχετίζονται κυρίως με συμπεριφορές βίας και σκληρότητας, που έχουν σαν στόχο την κυριαρχία, την ταπείνωση ή την υποβάθμιση των άλλων .

Το σαδιστικό άτομο απολαμβάνει τη σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία των ζωντανών όντων, είτε είναι άνθρωποι, είτε ζώα τα οποία κακοποιούν.

Ο σαδιστής πολλές φορές παρουσιάζει γλυκό πρόσωπο και χαμόγελο. Στην αρχή μπορεί να είναι δοτικός, περιποιητικός και δήθεν εκδηλώνει κάποια συναισθήματα, μέχρι να παγιδεύσει τα θύματά του και να τα κρατήσει υπό την επιρροή του.

Για να τα έχει υποχείριά του, δεν διστάζει να παρακολουθεί γιατί δήθεν ενδιαφέρεται για εκείνους.

Σε δεύτερο στάδιο μειώνει στους ανθρώπους τους την αυτονομία, προσποιούμενος ότι τους αγαπά πολύ και για είναι λογικό να τους  ζηλεύει…

Σε τρίτο στάδιο εκφοβίζει τα θύματά του, απαγορεύοντας κάθε επαφή με φίλους και την οικογένεια προκειμένου να έχει τον πλήρη έλεγχό τους.

Όταν το σαδιστικό άτομο αισθανθεί ότι μπορεί να χάσει ένα μέρος της απόλυτης επιρροής στα θύματά του, που συνήθως είναι οι σύζυγοι, οι σύντροφοι ή τα ίδια του τα παιδιά, τότε προβαίνει σε κακοποίηση και μιλάμε για ενδοοικογενειακή βία, που αναφέρεται όλο και πιο συχνά στην μετα-covid εποχή.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους ο σαδιστής τις περισσότερες φορές είχε υποστεί και ο ίδιος κακοποίηση και ταπείνωση στην παιδική ή εφηβική του ηλικία.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη στο έγκριτο Journal of Personality and Social Psychology, του Αμερικανικού Συνδέσμου Ψυχολόγων, αναφέρει ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα σαδισμού, αντιδρούν πάντα με σαδιστική ευχαρίστηση σε συνδυασμό με χαμηλή ενσυναίσθηση στις δυσκολίες και τον πόνο των άλλων.

Το σίγουρο είναι ότι οι αντιδράσεις τους δεν καθοδηγούνται από ηθικές αξίες.

Εμείς θα σας παρουσιάσουμε κάποιες ενδείξεις του σαδιστή, προκειμένου να τον αποφύγετε άμεσα, για να μην υποφέρετε και πληγωθείτε, είτε πρόκειται για προσωπική ή επαγγελματική σας ζωή.

Παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης

Δυστυχώς αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας τους δεν γίνεται άμεσα αισθητό αλλά αφού περάσει ένα διάστημα και τους παρατηρήσουμε.

Οι σαδιστικές προσωπικότητες δύσκολα νιώθουν τύψεις και δεν μπορούν να παρηγορήσουν ακόμα και κάποιον που έχασε ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Δεν μπορεί να μοιραστεί συναισθήματα.

Πλήρης έλεγχος του θύματός του

Με κάθε τρόπο στοχεύει να έχει τον πλήρη έλεγχο του «θύματός του» αποκόπτοντάς το από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του.

Βία

Όταν οι καταστάσεις ή το πρόγραμμα που έχουν στο μυαλό τους, δεν ολοκληρώνεται ή αισθάνονται να απειλούνται ή νοιώθουν ότι μπορεί να χάσουν την επιρροή στο θύμα τους, τότε καταφεύγουν στη βία, που έχει στάδια.

Η βία μπορεί να είναι λεκτική, ψυχολογική και σωματική.

Ακόμα και όταν βλέπουν τους άλλους να υποφέρουν, να πονούν και να κινδυνεύουν δεν σταματούν, αντίθετα επιθυμία τους είναι να συνεχίσουν.

Υποτιμούν δημόσια «το θύμα τους»

Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν για τα θύματά τους είναι εντελώς υποτιμητικό και βάναυσο. Επίσης δεν διστάζουν να βρίζουν και να απειλούν δημόσια το θύμα τους, χωρίς αιδώ.

Περίεργο χιούμορ

Η αίσθηση του χιούμορ είναι εντελώς περίεργη και οι μόνοι που γελούν είναι οι ίδιοι. Συνήθως αναφέρονται στα κατορθώματά τους.

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και αν έχετε εμπλακεί συναισθηματικά με ένα άτομο αυτής της ψυχολογίας θα πρέπει να απομακρυνθείτε στοχευμένα, άμεσα και κυρίως χωρίς να το προειδοποιήσετε.

Δεν χρειάζεται καν να κάνετε συζήτηση μαζί του, γιατί το μόνον που θα κατορθώσετε είναι η έκρηξή και η οργή του με άγνωστα αποτελέσματα.

Ζητείστε βοήθεια από ειδικούς και καλύτερα είναι να καταφύγετε σε σημείο, που δεν γνωρίζει με δικούς σας ανθρώπους.

Θα πρέπει να σπάσετε τη σιωπή σας και να νιώσετε δυνατή. Το σίγουρο είναι ότι δεν αξίζετε τέτοια συμπεριφορά,

Εάν χρειάζεστε στήριξη ή ψάχνετε για μια ασφαλή στέγη μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμμή SOS 15900.

Πραγματικά μου έκανε εντύπωση που μέσα στις γυναικείες τουαλέτες του γνωστού café Μύθος, στα Καμένα Βούρλα, που είναι πέρασμα και σε σημεία που δεν υπάρχει πρόσβαση για άντρες, υπάρχει ταμπέλα με όλα τα στοιχεία, που κάποιες φορές μπορεί να είναι σωτήριες ακόμα και για μια ζωή.

Μακάρι να αποτελέσει παράδειγμα για μίμηση η συγκεκριμένη ένδειξη.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !