Πρασόρυζο της γιαγιάς

Τα μυστικά των Chef

Μια γευστική δημιουργία για αποτοξίνωση.Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες φορές, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από το κρέας, τα λιπαρά και τα γλυκά. ΄Αλλωστε όλοι κάνουμε διατροφικά ατοπήματα και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επανέλθουμε.

Τα πράσα είναι μια τροφή που προσφέρει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει αποδειχθεί μετά από έρευνα ότι έχει και αντικαρκινική δράση.

Επίσης τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, οι ντομάτες που συνθέτουν το πρασόρυζο, είναι τροφές που ωφελούν τον οργανισμό μας.

Το πρασόρυζο είναι νόστιμο, πολύ θρεπτικό και γίνεται πολύ εύκολα. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και κόκκινη πιπεριά, που είναι επίσης αντιοξειδωτική ή λάχανο ή ακόμα και καρότο τριμμένο ή κομμένο σε ροδέλες.

Από τα μπαχαρικά του πάει πολύ ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το γλυκάνισο και ότι άλλο σας αρέσει. Αν θέλουμε διακοσμούμε και με σχοινόπρασο.

Στη μέση μπορούμε ακόμα να βάλουμε μια κουταλιά γιαούρτι ή μια κουταλιά κρεμώδες τυρί που του πάει πολύ και οπωσδήποτε ψωμάκι ολικής άλεσης γιατί το λαδερό φαγητό το αποζητά…

Πρασόρυζο της γιαγιάς

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

1 κιλό πράσα φρέσκα, κομμένα σε κομμάτια μόνον το λευκό μέρος

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα

500 ml ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε  2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας, δημιουργώντας χώρο ώστε να φθάσει  στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3 λεπτά και να μοσχομυρίσει το φαγητό μας.

Προσθέτουμε και την ντομάτα και συμπληρώνουμε δύο ποτήρια με ζωμό λαχανικών  και το αφήνουμε να πάρει βράση για 10 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το ρύζι και πάλι ανακατεύουμε ελαφρά και συμπληρώνουμε ζωμό καυτό,  ώστε να σκεπάσει το φαγητό μας και 2-3 εκατοστά ακόμα.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα το πρασόρυζο για 30 λεπτά.  Θέλει προσοχή να μην πιάσει το ρύζι και ανακατεύουμε συχνά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο «να σταθεί» όπως έλεγαν οι μανάδες μας και σερβίρουμε φινίροντας επιλεκτικά το πιάτο με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !