Κρητικές πίτες στο τηγάνι

Tips

Στην Κρήτη ετοιμάζουν γρήγορες πίτες με εύκολο ζυμάρι και απλή γέμιση, που είτε τις τηγανίζουν σε λάδι, είτε τις ψήνουν σε ελαφρά λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι.

Είναι ένα πρώτης τάξεως κολατσιό για το σχολείο ή τη δουλειά ενώ μπορεί κάλλιστα να σταθεί και σαν ορεκτικό σε ένα τραπέζι.  Το σημαντικό είναι ότι απαιτεί ελάχιστο χρόνο και προσπάθεια.

Υλικά

Για το ζυμάρι

½ κιλό αλεύρι σκληρό

1 κουταλάκι κοφτό αλάτι

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

200-250 ml νερό

2 κουταλιές της σούπας τσικουδιά (ρακί)

Για τη γέμιση

300 γραμμάρια γιαουρτομυζήθρα ή ξινή μυζήθρα

300 γραμμάρια ανθότυρο

Για το σερβίρισμα

Τρώγονται σκέτες αλλά σερβίρονται και με ζάχαρη ή μέλι, σουσάμι και κανέλα

Εκτέλεση

Ζύμη

Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά.

Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και την τσικουδιά και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και λεία που να ξεκολλά από τα δάχτυλα και τα τοιχώματα της λεκάνης.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να ξεκουραστεί.

Γέμιση

Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο και το βάζουμε προσωρινά στην άκρη.

Πίτες

Αφού το ζυμάρι μας ξεκουραστεί, το ζυμώνουμε για λίγο ακόμα με απαλές κινήσεις.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στο τραπέζι λίγο αλεύρι, βάζουμε το ζυμάρι επάνω, το πλάθουμε σε μια μακριά λωρίδα και κόβουμε 10 κομμάτια.

Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα και προσθέτουμε στο μισό κομμάτι 2-3 κουταλιές γέμιση.

Σηκώνουμε το άλλο μισό κομμάτι, σκεπάζουμε τη γέμιση και σφραγίζουμε γύρω γύρω με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι.

Αφού ετοιμάσουμε όλες τις πίτες τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για ελάχιστο χρόνο ή τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρά, μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρισμα

Ρίχνουμε πάνω στις πίτες μας μέλι ή ζάχαρη, σουσάμι και κανέλλα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε σιρόπι αγαύης ή άχνη ζάχαρη.

Ιδέες για γέμιση

Εναλλακτικά, μπορούμε να γεμίσουμε τις πίτες μας με τυρί φέτα, σπανάκι ή μάραθο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !