Κρητικό πιλάφι με κόκορα

Tips

Μια γευστική δημιουργία με απόλυτη αρμονία γεύσεων. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ… Στην Κρήτη χρησιμοποιούν για το πιλάφι κότα ή πετεινό, όπως είναι ο κόκορας στην ντοπιολαλιά ή αρνί ή ζυγούρι.

Εμείς το απολαύσαμε με κόκορα, το ίδιο ωραίο γίνεται και με κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 20 λεπτά / Εύκολο Κρητικό πιλάφι με κόκορα

Από την Χαρούλα Μαραγκάκη, Καφενείο Πανελλήνιο, Απόστολοι Πεδιάδος, Ηράκλειο Κρήτη

Υλικά για 4 άτομα

1-1½ κιλά κόκορα ή κοτόπουλο

500 γρ. ρύζι Καρολίνα

Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

 Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό.

Το βράζουμε για 10 έως 15 λεπτά και ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 ώρα περίπου.

Όταν ψηθεί αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας και το βάζουμε σε πιατέλα. Αλατίζουμε.

Έπειτα σουρώνουμε το ζωμό και τον μετράμε. Η αναλογία είναι 3 φλιτζάνια ζωμός, 1 φλιτζάνι ρύζι.

Κατόπιν σε φαρδιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ζωμό, τον αφήνουμε να βράσει και όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το ρύζι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σε μέτρια και αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 10 λεπτά περίπου.

Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια άσπρη πετσέτα και με το καπάκι της.

Σερβίρουμε το κρητικό πιλάφι ζεστό και δίπλα τον κόκορα, που πασπαλίζουμε με πιπέρι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !