Κουλούρι Θεσσαλονίκης … για δυνατό πρωινό

Tips

Ένα κουλούρι πασπαλισμένο με πολυάριθμους κόκκους σουσαμιού είναι ιδεατό για το πρωινό, το σχολείο, το γραφείο.

Το βρίσκουμε παντού αφού έχει ανακάμψει δυναμικά και δηλώνει έντονα παρών…

Εκτός από τους φούρνους,  πλέον υπάρχουν και χώροι που παρασκευάζουν το κουλούρι επιτόπου, άρα το απολαμβάνουμε σκέτο σε διάφορες εκδοχές. Κουλούρι τραγανό ή μαλακό, ολικής άλεσης, καλαμποκιού ή ακόμα και παραγεμιστό με ελιές, πιπεριές, ντομάτα και ότι άλλο φανταστούμε.

Το αυθεντικό κουλούρι Θεσσαλονίκης μπορούμε να το συνδυάσουμε με αυγό, με τυράκια, να το ανοίξουμε στη μέση και να δημιουργήσουμε το δικό μας mini σάντουιτς.

Αρκεί η φαντασία και οι γευστικές αρμονίες  απίστευτες…

Το μόνον που χρειάζεται προσοχή … να επιλέγουμε κουλούρια που δεν έχουν πολύ ζάχαρη, αφού κάποιοι την χρησιμοποιούν στην παρασκευή των κουλουριών Θεσσαλονίκης.

Το σουσάμι δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά όπου χρησιμοποιείται, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει δύναμη στον οργανισμό μας.

Έτσι το ταπεινό κουλούρι Θεσσαλονίκης  μεταμορφώνεται σε μια υπερτροφή νόστιμη πολύ …

Το σουσάμι έχει εξαιρετικά ωφέλιμα συστατικά για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, των οστών και συμβάλει στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, όπως επίσης και την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το σουσάμι έχει τη δική του ιστορία και η παρουσία του διαχρονική από αιώνες.

Άλλωστε έχαιρε εκτίμησης ακόμα και από τους Φαραώ της Αιγύπτου και η πρώτη του εμφάνιση χρονολογείται από το 6000 π.Χ, σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών στην Αίγυπτο.

Διατροφική αξία

Το σουσάμι πλημμυρίζει βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες. Ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε, αλλά και οι φυτικές ενώσεις που περιέχουν οι σπόροι του σουσαμιού συμβάλλουν στην ενδυνάμωση ανοσοποιητικό.

Επίσης έχει αντιφλεγμονώδη δράση και έχει το δικό του ρόλο  στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

Ακόμα το σουσάμι είναι πλούσιο σε λιγνάνες,  φυτοστερόλες καθώς και φλαβονόλες, που έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη δράση και επιβραδύνουν την γήρανση των κυττάρων.

Να θυμάστε ότι 2 μόνον κουταλιές σουσάμι περιέχουν 4 γρ. πρωτεΐνης και ξεχειλίζουν βιταμίνη Β, θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ.

Η πρωτεΐνη, που περιέχει παίζει το δικό της ξεχωριστό ρόλο, αφού συμβάλει στην ενδυνάμωση των μυών και των ιστών.

Επίσης το σουσάμι συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι διαλυτές φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο σουσάμι βοηθούν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης, προλαμβάνοντας την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Παράλληλα, το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτός είναι ο λόγος ότι συνιστάται το σησαμέλαιο για χρήση, μαζί με το ελαιόλαδο.

Οι σπόροι του σουσαμιού είναι πλούσιοι σε φώσφορο και μαγνήσιο, δύο μέταλλα που παίζουν ζωτικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών.

Το σουσάμι περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες σιδήρου, χαλκού και σεληνίου.

Η σύνθεση αυτή των μετάλλων συμβάλλει στον σχηματισμό ορμονών, ιστών και ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροScrambled eggs
Επόμενο άρθροΚρητικό πιλάφι με κόκορα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !