Λευκές ελληνικές τρούφες  

Tips

Οι λευκές τρούφες είναι τα πολυτιμότερα υπόγεια μανιτάρια στον κόσμο. Ένας γευστικός θησαυρός, ένα διαμάντι «κρυμμένο» βαθιά μέσα στη γη…

Αναπαράσταση κυνηγιού τρούφας από το Μουσείο Φυσικής ιστορίας Μετεώρων

Γνωστός τρουφοκυνηγός όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι ο φίλος Χρήστος Πλεσιώτης μαζί με τα σκυλιά του θηρευτές της φυλής Lagotto Romagnolo, που γεννιούνται στο εκτροφείο του «il monte del bianco» και εκπαιδεύονται στα ελληνικά βουνά από τον ίδιο.

Ο York με τον Χρήστο Πλεσιώτη

Για να έχει επιτυχία το safari θα πρέπει να υπάρχει αμέριστη αγάπη και συνεργασία, επιμονή, ταπεραμέντο και απίστευτο πάθος θα την εύρεση τρούφας. Ο York, είναι ο πολυβραβευμένος σκυλάκος, που ανάμεσα σε 145 εκπαιδευμένα σκυλιά από όλο τον κόσμο, κατέκτησε παρά το νεαρό της ηλικίας του, την 3 θέση στο πρωτάθλημα εργασία για εύρεση λευκής τρούφας.

Φέτος, ο πρωταθλητής York μας επεφύλαξε μια ακόμα έκπληξη, αφού «κυνηγώντας» στα βουνά της Μακεδονίας, στο τέλος μια εξαντλητικής ημέρας, λίγο πριν την επιστροφή, ο σκυλάκος μπαίνει σε πυκνό δάσος, και κολλάει τα ρουθούνια του στο χώμα… Με τα κοφτερά του νύχια αρχίζει να σκάβει με τόση ένταση και πάθος που το χώμα έφτανε μέτρα πίσω…

Μετά από 40 λεπτά σκαψίματος από τον Χρήστο και τον York σε βάθος 76 πόντων εμφανίζεται το «διαμάντι» μια σπάνια λευκή τρούφα βάρους 780 γρ. την μεγαλύτερη που έχει βρεθεί στην Ελλάδα.

Ο York μπροστά στον θησαυρό που ανακάλυψε

 

Η χαρά δεν περιγράφεται, μας λέει ο Χρήστος, ο York άρχισε να ουρλιάζει σαν λύκος, μέσα στο δάσος με πυκνή ομίχλη που σχεδόν δεν διακρίναμε ο ένας τον άλλον…

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα χρόνο πριν ο Brio, πατέρας του York είχε βρει λευκή τρούφα σχεδόν 500 γρ. Οι λευκές τρούφες είναι σπάνιες, έχουν έντονο άρωμα και μπορεί να βρεθούν μόνο σε επιλεγμένες περιοχές, κατά τη διάρκεια τριών μηνών του έτους.

Η λευκή τρούφα περιμένει τους εραστές της γεύσης με κάθε επισημότητα

Πόσο όμως μπορεί να πωληθεί μια τρούφα; Που μπορεί να φτάσει η τιμή της σε μια δημοπρασία;

Θα αναφέρουμε τα αποτελέσματα της 20ης παγκόσμιας δημοπρασίας λευκής τρούφας, που οργανώθηκε στην Άλμπα της Ιταλίας.

Μια λευκή τρούφα 900 γραμμαρίων κατακυρώθηκε αντί 90.000 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ το γραμμάριο.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε σε σύνδεση με το Χονγκ Κονγκ, όπου βρισκόταν και ο τελικός πλειοδότης της λευκής τρούφας, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή.

Από την Σίσσυ Νίκα, δημοσιογράφο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !