Μανταρίνι. Για γερό ανοσοποιητικό και ευζωία…

Tips

Τα μανταρίνια αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους… η εποχή της παντοδυναμίας τους ξεκινά τον Νοέμβριο και φθάνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό το μικρό φρούτο με την απίθανη γλυκόξινη γεύση αποτελεί ιδανικό snack κάθε στιγμή.

Το μυστικό της δύναμης του μανταρινιού βρίσκεται στο πορτοκαλί του χρώμα.

Είναι φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, σίδηρο, κάλιο, καροτίνη, φωσφόρο, ασβέστιο, φολικό οξύ, φυτικές ίνες και «χαρίζει» πολύ λίγες θερμίδες.

Τα μανταρίνια παρέχουν σχεδόν το 80% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε  βιταμίνη C, που ευθύνεται για τη σύνθεση του κολλαγόνου, την πρόληψη της αρθρίτιδας, του κρυολογήματος κλπ. Αναστέλλει την παραγωγή βλαβερών ελεύθερων ριζών και ρυθμίζει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.

Τα μανταρίνια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες, καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος.

Τα μανταρίνια διευκολύνουν την πέψη και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αυξάνει το αίσθημα κορεσμού.

Επίσης είναι φυσικό ηρεμιστικό και χαρίζει ξεκούραστο ύπνο. Θεωρείται ότι καταπολεμά τον καρκίνο, αφού παρουσιάζει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ακόμα και από τα πορτοκάλια. Περιορίζει την πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη

Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε ασβέστιο, αφού 100 γρ. μανταρινιού παρέχουν 37 mg ασβεστίου. Το ασβέστιο εκτός από την υγεία των οστών βοηθά στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με διατροφή μειωμένων θερμίδων σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrition».

Mantarini

Το μανταρίνι έχει τη δική του ιστορία

Η ιστορία τους ξεκινά από την Κίνα πριν 3.000 χρόνια. Στην Ευρώπη και την Αμερική φθάνει μόλις το 1830.  Επειδή θεωρείται το φρούτο της μακροζωίας δικαίωμα να το καταναλώσουν είχαν εκτός από τον αυτοκράτορα, οι μανδαρίνοι, τα υψηλόβαθμα στελέχη της αυτοκρατορίας. Πιστεύεται ότι από εκεί πήρε και το όνομά του, αφού οι μανδαρίνοι φορούσαν μόνον πορτοκαλί χρώμα. Στην Ελλάδα τα έφερε από την Μάλτα ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν  και καλλιεργούνται κυρίως στην Χίο, στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Οι ποικιλίες τους είναι η Satsuma, η Cleopatra, η Οrtanique και η Dancy.  Oι κλημεντίνες πήραν το όνομά τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829-1904) που εντόπισε την ποικιλία στην Αλγερία.

 Το έλαιο του μανταρινιού είναι εξαιρετικό, έχει γλυκό και δροσερό χαρακτηριστικό άρωμα. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία σαν χαλαρωτικό καταπραϋντικό, κατασταλτικό, αντιρυτιδικό, αντισηπτικό και ηρεμιστικό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !