Κρητική Ρεβιθόσουπα με εσπεριδοειδή

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια αυθεντική κρητική γεύση…

Τα ρεβίθια είναι αγαπημένη γεύση με νοστιμιά ξεχωριστή και υψηλή θρεπτική αξία. Είναι μια υπερτροφή της λεγόμενης, cucina povera ή αλλιώς της «φτωχής» αλλά υγιεινής κουζίνας… Τα ρεβίθια μαγειρεύονταν από τους Μινωίτες ακόμα, απλά σήμερα οι Κρητικοί προσθέτουν νεράντζι που χαρίζει αρμονία στη γεύση. Εσείς μπορείτε να αντικαταστήσετε το νεράντζι με πορτοκάλι ή ακόμα καλύτερα με ένα mix από χυμό εσπεριδοειδών και η γεύση θα απογειωθεί…

Τα ρεβίθια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αφού έχουν πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος. Αποτελούν πηγή φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β9 που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των κυττάρων. Τα ρεβίθια πρέπει να μαγειρεύονται με τη φλούδα, γιατί σε αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες. Σας παρουσιάζουμε μια εύκολη αρωματική και πολύ υγιεινή κρητική συνταγή.

Kritiki revithosoupa

Κρητική Ρεβιθόσουπα με εσπεριδοειδή

Από την Αργυρώ Μουστεράκη, Villa Varouxakis, Πλατανιάς Χανίων

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. ρεβίθια βραστερά

1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό

Μισό ποτήρι χυμό από φρέσκο νεράντζι ή χυμό εσπεριδοειδών

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Η περίφημη μαγείρισσα και ξενοδόχος Αργυρώ Μουστεράκη, μαγειρεύοντας παραδοσιακά στην πυροστιά στον πορτοκαλεώνα της.

Τρόπος Παρασκευής

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε μπολ αλατισμένο νερό και αφήνουμε τα ρεβίθια να φουσκώσουν για τουλάχιστον 8 ώρες.

Την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα ξαφρίζουμε τουλάχιστον 2 φορές.

Τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 90 λεπτά.

Πέντε λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό από το νεράντζι ή τα εσπεριδοειδή, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρουν μία βράση ακόμη.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !