Θέλετε να «μυηθείτε» σε περίφημες μυστικές συνταγές στον τόπο που «γεννιούνται»; Eλάτε μαζί μας στο παλάτι Σεμπρούν της Βιέννης, να φτιάξουμε το περίφημο apfelstrudel, το στρούντελ μήλου, της Πριγκίπισσας Σίσσυ…
Η μυστική συνταγή του στρούντελ μήλου
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα
Βιέννη, η πόλη του apfelstrudel, των καφέ και της μουσικής…
Ταξίδι με αιτία την «μύησή μας» στη δημιουργία του αυτοκρατορικού στρούντελ μήλου, μέσα στο ατμοσφαιρικό Παλάτι Σεπρούν, το παλάτι της Σίσσυ. Μυσταγωγία και η αυθεντική συνταγή «δική σας», αν και θεωρείται μυστικό επτασφράγιστο !!
Η Πριγκίπισσα Σίσσυ ήταν και παραμένει η θρυλική προσωπικότητα της Αυστρίας, που αγαπήθηκε και στιγμάτισε τη Βιεννέζικη ζωή, χάρισε χρώμα και αίγλη. Στην αυστριακή γαστρονομία έβαλε την δικής της σφραγίδα με το περίφημο apfelstrudel, το αγαπημένο της γλυκό, που πολλές φορές ξεγλιστρούσε στο ζαχαροπλαστείο του παλατιού για να έχει την πλήρη εποπτεία της συνταγής… ήθελε να είναι αυθεντικό όπως το έφτιαχνε η μητέρα της.
Το όνειρο κάθε γευσιγνώστη είναι να το δοκιμάσει σε ατμόσφαιρα εποχής ….. Εμείς προσκεκλημένοι περάσαμε τις πύλες του Παλατιού Σεμπρούν, πριν λίγο καιρό.
Μπαίνοντας από την Κεντρική είσοδο κατευθυνθήκαμε αριστερά και γρήγορα «κατεβήκαμε» στο αυτοκρατορικό ζαχαροπλαστείο. Στο υπόγειο τα παρασκευαστήρια του θρυλικού apfelstrudel. Mια έντονη ματιά στο παρελθόν. Η επίδειξη παρασκευής του ονειρικού γλυκού μόλις άρχισε… Όλα γίνονται με την αίγλη και την μυσταγωγία εκείνης της εποχής. Μου φάνηκε ιδιαίτερα εύκολο ….. Το δοκίμασα σχεδόν αχνιστό….. με αυτή την υπέροχη σαντιγί.
Το δεύτερο κομμάτι ήρθε στο τραπέζι μας, συνοδεία ανάλογου καφέ στο Rezidenz café του παλατιού… Ονειρική ατμόσφαιρα, μουσική Γιόχαν Στράους και κοπέλες με ρούχα εποχής…
Αυτοκρατορικό apfelstrudel
Η μυστική συνταγή από το παλάτι Σεμπρούν
Υλικά
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι τύπου 70%, κοσκινισμένο
2 γρ. αλάτι
1 αυγό
100 ml χλιαρό νερό
20 ml. ελαιόλαδο
Για τα κρουτόν βουτύρου
100 γρ κρουτόν
50 γρ. βούτυρο αλατισμένο
Για τη γέμιση
1 κιλό μήλα μαλακά καθαρισμένα
1 σφηνάκι ρούμι
170 γρ. ξανθές και μαύρες σταφίδες
10 ml χυμό λεμονιού
140 γρ. καστανή ζάχαρη
10 γρ. κανέλα σε σκόνη
150 κρουτόν βουτύρου
Για το φινίρισμα
Άχνη ζάχαρη με ελάχιστη κανέλα
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης, που λέγεται στρούντελ και ζυμώνουμε δυνατά.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα χέρια μας.
Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα της μπάλας και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» σε ένα μπολ με ελαιόλαδο για 30 λεπτά.
Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη μεγάλη λινή πετσέτα και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα ορθογώνιο φύλλο.
Απλώνουμε το φύλλο τραβώντας το με τα δάκτυλά μας. Οι πιο έμπειρες μπορούν να ανοίξουν το φύλλο στον αέρα σαν την πίτσα.
Το πάχος του φύλλου θα πρέπει να είναι σαν της γκοφρέτας.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρουτόν ή τα κομματάκια από μπαγιάτικο ψωμί. Μόλις πάρουν ένα χρυσοκαφετί χρώμα είναι έτοιμα.
Αναμιγνύουμε τα 140 γρ. καστανής ζάχαρης με την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες.
Αν θέλουμε τις κόβουμε και στη μέση.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε τα μήλα, το ρούμι, την κανελοζάχαρη, τα κρουτόν, τις σταφίδες, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας.
Πάνω στο ορθογώνιο φύλλο ακριβώς στη μέση απλώνουμε τη γέμιση.
Κόβουμε τις άκρες του φύλλο και με τα χέρια μας τυλίγουμε προσεκτικά βοηθούμενοι από το ύφασμα.
Μόλις το στρούντελ μας πάρει το σχήμα του κλείνουμε τις δύο άκρες και το ρολάρουμε.
Το περνάμε με τη βοήθεια ενός πινέλου με εκλεκτό βούτυρο
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC μέχρι το φύλλο να πάρει ένα γυαλιστερό χρυσοκαφετί χρώμα και να είναι τραγανό.
Βγάζουμε το στρούντελ από το φούρνο και με το πινελάκι το «περνάμε» με βούτυρο.
Μετά από 10 λεπτά πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε σε πιάτα.
Σερβίρουμε δίπλα σε κρέμα σαντιγί.