Μελόπιτα κυκλαδίτικη

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το cheesecake των Κυκλάδων. Μια γλυκιά γεύση που γίνεται με φρέσκο τυράκι και θυμαρίσιο μέλι αρωματικό. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κρεμώδες τυρί που σας αρέσει. Σε πολλά νησιά την κάνουν και σαν τάρτα. Η συνήθης όμως εκδοχή της είναι αυτή που σας παρουσιάζουμε, από τη Σίφνο. Η μελόπιτα ήταν το καλωσόρισμα αλλά και το γλυκό το γάμου και της χαράς. Η Σίφνος φημίζεται για τα χειροποίητα κεραμικά της, έτσι φωτογραφίσαμε τη μελόπιτα, σε ένα χαρακτηριστικό πιάτο της Σίφνου

Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά/ Πολύ εύκολη

Μελόπιτα κυκλαδίτικη

Υλικά για 6-8 άτομα

1 κιλό μυζήθρα ανάλατη ή ξινοτύρι ή ανθότυρο ή άλλο κρεμώδες τυρί

1 ποτήρι μέλι θυμαρίσιο

2-3 αυγά

3/4 ποτηριού ζάχαρη κρυσταλλική

1στικ βανίλιας

Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 φύλλο χωριάτικο

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να σταθεί η γέμιση.

Περνάμε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε καλά το φύλλο για να σκεπάσει όλη την επιφάνεια και λίγο το πλάι.

Απλώνουμε ομοιόμορφα με την μαρίζ τη γέμιση και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα Κεϋλάνης.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 35 λεπτά.

Bγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τη μελόπιτα να κρυώσει.

Τότε την κόβουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά και σερβίρουμε.

Το μοναστήρι της Χρυσοπηγής, στη Σίφνο

Συνταγή από την ξακουστή μαγείρισσα Μαρία Λεμπέση, του ξενώνα «Το Μαρώ», Απολλωνία Σίφνου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Καπνιστή πέστροφα με πένες και τσίπουρο

Η εποχή ζητά νόστιμα, θρεπτικά και εύκολα φαγητά που γίνονται γρήγορα και είναι χορταστικά. Μια γευστική δημιουργία της παρέας. Οι πέστροφες είναι νόστιμες και...

Τραχανότο με γαρίδες

Ο τραχανάς επανήλθε δυναμικά στις κουζίνες γνωστών chef και έγινε τάση. Με τις γαρίδες και την ντοματούλα συνδυάζεται αρμονικά και η γεύση εκτοξεύεται με...

Πώς θα κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από τα παιδιά σας και εσάς;

Τελευταία οι καλοκαιρινές βραδιές στα μπαλκόνια ή στη φύση έχουν γίνει εφιαλτικές κάποιες φορές λόγω των κουνουπιών. Επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και...

Σαλάτα Θαλασσινή

Μια σαλάτα καλοκαιρινή μου μοσχοβολά θάλασσα. Νόστιμη, θρεπτική και πολύ εύκολη να γίνει. Μπορούμε αν δεν έχουμε καπαρόφυλλα και καπαρόμηλα να χρησιμοποιήσουμε κρίταμο. Μια...

Γιατί πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας το μέλι;

Το μέλι είναι το νέκταρ των θεών, το ελιξίριο της ζωής που χαρίζει ευεξία, μακροβιότητα και υγεία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !