Το cheesecake των Κυκλάδων. Μια γλυκιά γεύση που γίνεται με φρέσκο τυράκι και θυμαρίσιο μέλι αρωματικό. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κρεμώδες τυρί που σας αρέσει. Σε πολλά νησιά την κάνουν και σαν τάρτα. Η συνήθης όμως εκδοχή της είναι αυτή που σας παρουσιάζουμε, από τη Σίφνο. Η μελόπιτα ήταν το καλωσόρισμα αλλά και το γλυκό το γάμου και της χαράς. Η Σίφνος φημίζεται για τα χειροποίητα κεραμικά της, έτσι φωτογραφίσαμε τη μελόπιτα, σε ένα χαρακτηριστικό πιάτο της Σίφνου
Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά/ Πολύ εύκολη
Μελόπιτα κυκλαδίτικη
Υλικά για 6-8 άτομα
1 κιλό μυζήθρα ανάλατη ή ξινοτύρι ή ανθότυρο ή άλλο κρεμώδες τυρί
1 ποτήρι μέλι θυμαρίσιο
2-3 αυγά
3/4 ποτηριού ζάχαρη κρυσταλλική
1στικ βανίλιας
Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1 φύλλο χωριάτικο
Τρόπος παρασκευής
Σε μπολ βάζουμε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να σταθεί η γέμιση.
Περνάμε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε καλά το φύλλο για να σκεπάσει όλη την επιφάνεια και λίγο το πλάι.
Απλώνουμε ομοιόμορφα με την μαρίζ τη γέμιση και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα Κεϋλάνης.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 35 λεπτά.
Bγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τη μελόπιτα να κρυώσει.
Τότε την κόβουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά και σερβίρουμε.
Συνταγή από την ξακουστή μαγείρισσα Μαρία Λεμπέση, του ξενώνα «Το Μαρώ», Απολλωνία Σίφνου