Μήπως ο/η σύντροφός σας θέλει να ελέγχει τα πάντα;

Tips

Aν ο σύντροφός σας θέλει να έχει τον έλεγχο και τον προγραμματισμό των πάντων με την παραμικρή λεπτομέρεια από τα οικονομικά, τα περιουσιακά, τις διακοπές αλλά και το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας, το σίγουρο είναι ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη… Δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για μια ευχάριστη έκπληξη, γιατί και αυτή θα την έχει σκεφθεί και θα την έχει οργανώσει.

Το άτομο αυτό λειτουργεί σαν ρομπότ και θέλει να ορίζει τα πάντα ακόμα και τη ζωή των δικών του ανθρώπων.

Αν παρατήσετε τη συμπεριφορά του και τη μελετήσετε θα ανακαλύψετε ότι κρύβει βαθιές αιτίες και προβλήματα.

Πως λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε αυτό το άνθρωπο να απεγκλωβιστεί από τον ίδιο του τον εαυτό και να μπορέσει να γαληνέψει;

Οι άνθρωποι που θέλουν να έχουν τα πάντα και τους πάντες κάτω από τον έλεγχό τους, θέλουν να ελέγχουν ακόμα και τα συναισθήματά τους. Δεν αφήνουν ελεύθερο τον εαυτό τους να εκδηλώσουν τη χαρά τους ή τη λύπη τους … τον θαυμασμό για κάποιον ή την απέχθεια… το φόβο τους ή τη δύναμή τους.

H συμπεριφορά τους αυτή υποδηλώνει φόβο ή ανησυχία για να μην κριθούν από τους άλλους. Θέλουν να προλαβαίνουν τις εξελίξεις.

Σίγουρα όμως θα υπάρχουν και άλλοι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά.

Κάποιοι από τους λόγους είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης που εξισορροπείται με την τελειομανία τους.

Ένας ακόμα λόγος είναι ο φόβος μήπως απογοητεύσει τους γύρω του. Το άγχος του είναι ότι πάντα θέλει να υπερέχει των άλλων …

Η συμπεριφορά του υποδηλώνει την ανάγκη για αποδοχή και αγάπη. Θέλει να ικανοποιήσει τους άλλους και παράλληλα να νιώθει ανώτερος …

Ας θυμηθούμε ότι ο αυτοέλεγχος είναι  μια αμυντική αντίδραση και παρά την υπερβολή του αυτό τους καθησυχάζει και τους κάνει να νιώθουν όμορφα.

Ποιες είναι οι αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει αυτή η συμπεριφορά σε εσάς αλλά και στον ίδιο;

Όταν το άτομο αυτό θέλει να ελέγχει τη ζωή τους αλλά και τη δική σας μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστα γεγονότα.

Το κυριαρχικό άτομο αν δεν μπορέσει κάποια στιγμή να αποκτήσει αυτό που θέλει χάνει την αυτοκυριαρχία του. Επειδή θα νιώθει αποτυχημένος/η για αυτό το εγχείρημά του/της τότε μπορεί να φθάσει μέχρι την κατάθλιψη…

Οι άνθρωποι που είναι γύρω του κάποτε θα κουραστούν και θα προσπαθήσουν να αποφεύγουν την παρέα ενός ανθρώπου που είναι άρρωστος με τον έλεγχο. Το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι η μοναξιά… Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να την αντέξουν και γίνονται εκρηκτικοί και επικίνδυνοι για τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους.

Τις περισσότερες φορές αυτή η τελειομανία και ο έλεγχος που θέλει να επιβάλει ο ένας στο άτομο που είναι σε σχέση, οδηγείται στο χωρισμό και σε διαζύγιο, που δεν θα είναι και από τα πιο εύκολα…

Πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε το άτομο με αυτή την νοοτροπία;

Πρέπει να βοηθήσετε αυτό το άτομο να ξεφύγει με κάθε τρόπο από αυτή τη συμπεριφορά και να βρει την ηρεμία… που ποτέ δεν είχε.

Η αποσυμπίεση θα έρθει με τη γιόγκα, με περιπάτους και εξορμήσεις στην εξοχή.

Μπορείτε να του οργανώσετε ένα ταξίδι ή να μείνει σε οικείο μέρος να σκεφθεί ή ακόμα να ζητήσει την υποστήριξη ψυχολόγου.

Είναι σημαντικό να μάθει να απολαμβάνει τις μικρές χαρές της ζωής… αυτό θα προσπαθήσετε να του το πείτε με χίλιους τρόπους μέχρι να το καταλάβει.

Ο άνθρωπος αυτός θέλει βοήθεια πραγματικά και προσπάθεια … αν πράγματι σας ενδιαφέρει.

Εσείς πρέπει να του δείξετε και να του υπενθυμίζετε με κάθε ευκαιρία πόσο σημαντικός και απαραίτητος είναι για εσάς … για να μπορέσει να ανακάμψει.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !