Μπαλοτίνα μπούτι κοτόπουλο γεμιστό με γραβιέρα και πέστο βασιλικού

Tips

Ένα τρόπος μαγειρέματος γαλλικός η μπαλαρίνα (ballotine) που ακούγαμε συνεχώς στο MasterChef. Bασικά πρόκειται για φιλέτο από μπούτι ή στήθος πουλερικού που τυλίγεται σε ρολό και μέσα έχει μια αρωματική γέμιση.

Γίνεται εύκολα και είναι πολύ νόστιμο….

Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Χρόνος μαριναρίσματος 40 λεπτά / Εύκολο

Μπαλοτίνα μπούτι κοτόπουλο γεμιστό με γραβιέρα και πέστο βασιλικού

Από την Νάντια Μπλίκα, restaurant Kouzina Loi, Ναύπακτος

Υλικά για 4 άτομα

Για το κοτόπουλο

4 μπούτια κοτόπουλου

100 γρ. γραβιέρα

4 κ.σ. σάλτσα πέστο

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι για ένα κομμάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το κους κους

200 γρ κους κους

600 ml νερό χλιαρό ή ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

7-8 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

1 κ.γ μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο

40 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια ωμά ή κάσιους ψημένα, χοντροκομμένα

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε το κοτόπουλο και τα μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι για 40 λεπτά.

Ανοίγουμε το φιλέτο του κοτόπουλο σε σχήμα πεταλούδας, φροντίζοντας να είναι η πέτσα από την κάτω πλευρά.

Προσθέτουμε μια κουταλιά πέστο σε κάθε φιλέτο και ένα μπαστούνι γραβιέρα.

Τυλίγουμε το κοτόπουλου, ρολάροντάς το και προσέχοντας να παραμείνουν στο εσωτερικό το πέστο και η γραβιέρα.

Απλώνουμε μία μεμβράνη στο πάγκο και βάζουμε μέσα το κοτόπουλο δημιουργώντας την μπαλοτίνα.

Τυλίγουμε σφιχτά προσέχοντας να μην εγκλωβίσουμε αέρα.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και προσθέτουμε την μπαλοτίνα κοτόπουλου.

Την αφήνουμε να σιγοβράσει για 18-20 λεπτά.

Αμέσως μετά αφαιρούμε τη μεμβράνη.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς το με λαβίδα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το κους κους.

Σε κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό ή το αλατισμένο νερό και μόλις κοχλάσει βάζουμε το κους κους.

Σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα και ανακατεύουμε ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο βραστό νερό ακόμα.

Μόλις απορροφήσει το νερό το κους κους είναι έτοιμο.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το δυόσμο, το μάραθο, τους ξηρούς καρπούς, το αλάτι και  το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε μεγάλα πιάτα βάζουμε από μια μπαλοτίνα κοτόπουλου και συνοδεύουμε με κους κους.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !